Jak myć owoce i warzywa?
Warzywa i owoce dostarczają wielu witamin, minerałów i błonnika. Są więc niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Warto jednak sprawdzić, jak oczyszczać te produkty, by nie traciły smaku, aromatu i cennych składników odżywczych, a jednocześnie nie zagrażały naszemu zdrowiu.
Myć czy nie myć...
Na skórce owoców i warzyw mogą występować groźne drobnoustroje, chemiczne konserwanty i pestycydy. Aby zapobiec zatruciom pokarmowym na skutek spożycia zanieczyszczonych produktów, należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu owoców i warzyw, czyli głównie o ich właściwym myciu.
Jednak przed przystąpieniem do mycia owoców i warzyw należy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy. A mianowicie o... dokładnym umyciu rąk. Czynność ta zapobiega przenoszeniu się bakterii na oczyszczane produkty.
Jak myć warzywa?
Obecnie ze względu na stosowanie dużej ilości środków ochrony roślin, nawozów i konserwantów wszystkie owoce i warzywa powinny być poddawane myciu. Różnice tkwią jedynie w sposobie usuwania zanieczyszczeń. I tak:
pomidory można umyć pod bieżącą wodą. Wcześniej trzeba jednak usunąć szypułkę. Pomidory najbezpieczniej jednak sparzyć i obrać skórkę;
ogórki należy umyć pod bieżącą wodą. Można je także dodatkowo obrać;
sałatę należy dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą. Na liściach może bowiem znajdować się piasek, nawozy i środki ochrony roślin. Sałaty nie moczymy, ponieważ straci wiele wartości odżywczych;
marchew, pietruszkę i seler przed obraniem warto starannie umyć szczoteczką, a po obraniu opłukać pod bieżącą wodą. Na warzywach korzennych znajdują się bowiem resztki ziemi, a ca za tym idzie także i pozostałości nawozów, środków ochrony roślin i bardzo liczne drobnoustroje (także chorobotwórcze);
kalafior i brokuły po opłukaniu pod bieżącą wodą warto zanurzyć w zakwaszonej octem lub posolonej wodzie na około 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się wszelkich owadów i robaków;
ziemniaki myjemy przed i po obraniu. Nie należy ich natomiast moczyć długo w wodzie, by zapobiec utracie cennych składników odżywczych. Ziemniaki gotowane w mundurkach należy starannie wyszorować szczoteczką;
nowalijki przed spożyciem należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Najwięcej związków chemicznych gromadzi się tuż pod skórką warzyw korzeniowych, dlatego należy je obierać;
cebula i czosnek to jedyne warzywa, których nie trzeba myć.
Jak myć owoce?
Skórki owoców, niezależnie od tego czy są zjadane, czy też nie, należy starannie umyć. A to dlatego, że gromadzą się na nich szkodliwe, a nawet śmiertelnie groźne substancje.
Myjemy je w różny sposób w zależności od rodzaju owoców:
śliwki, morele i brzoskwinie powinno się myć miękką szczoteczką pod bieżącą wodą. Szczególnie dokładnie miejsca przy ogonkach, ponieważ tam gromadzą się pestycydy, brud i kurz. Warto pamiętać, że należy także myć suszone morele i śliwki pod bieżącą wodą;
maliny, jeżyny są bardzo nietrwałe, dlatego należy je myć bezpośrednio przed spożyciem, pod bardzo delikatnym strumieniem wody lub przełożone do durszlaka zanurzać w wodzie;
jagody musimy bardzo starannie umyć w ciepłej wodzie. Pod żadnym pozorem nie można jeść jagód prosto z krzaka! Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblowicą, śmiertelnie niebezpieczną chorobą pasożytniczą;
truskawki najlepiej przełożyć do sita lub durszlaku i umyć pod delikatnym strumieniem zimnej wody. Nie moczymy ich w wodzie! By truskawki nie straciły smaku i aromatu, szypułki usuwamy dopiero po ich umyciu;
cytrusy przed spożyciem najlepiej sparzyć wrzątkiem. Na ich skórkach znajdują się bowiem silne środki chemiczne, które chronią owoce przed psuciem się podczas długiego transportu. Podczas obierania przenoszą się one na dłonie, a stąd do wnętrza owocu;
melony i arbuzy należy umyć w letniej wodzie;
banany można umyć w chłodnej wodzie tuż przed ich zjedzeniem. Bezwzględnie natomiast należy usunąć końcówki tego owocu.
Dokładne mycie usuwa chorobotwórcze drobnoustroje i wszelkie zanieczyszczenia z powierzchni owoców i warzyw.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2012-06-01]
Ocena:
Komentarze do artykułu:
Woda nie usunie pestycydów, konserwantów ani bakterii.
Owoce i warzywa należy umyć w kwaśnej wodzie, następnie zasadowej ( dodając sodę) i dopiero wypłukać pod bieżącą wodą.
Trochę kłopotliwe, ale dla zdrowia niezbędne <3
Lucyna [2015-01-12 17:11:31]
Dodaj komentarz