Janka Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Nutella ze śliwek węgierek 2,5 kg śliwek 1 kg cukru 2 cukry waniliowe 1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem. Powinno sporo odparować. Dodać cukry waniliowe i kakao. Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki. (To kakao jest najlepsze) :mrgreen: Cytuj
monilek26 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Jak ma być gramatura tego kakao? Duża czy mała paczka? Przepis wydaje sie być interesujący. Pozdrawiam Cytuj
Janka Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Już dopisałam ----kakao 200g.-----posmak jest bardziej czekoladowy. Mozna spróbowac z połowy porcji. Robie co roku i moim domownikom bardzo smakuje. :) Cytuj
Ina Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Robiłam ją w tamtym roku z tego przepisu Janki - pyszna! O niebo lepsza od sklepowej Nutelli . Piekłam z nią różne ciasteczka, a zwłaszcza - krucho - drożdżowe rogaliki. W tym roku zrobię na próbę 2 wersje - z większą i mniejszą ilością kakao. Cytuj
Magdalena Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 POwiedz mi Janeczko ile wchodzi małych słoiczków z tego przepisu , pozdrawiam Magdalena :) Cytuj
Janka Opublikowano 2 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 POwiedz mi Janeczko ile wchodzi małych słoiczków z tego przepisu , pozdrawiam Magdalena :) Przeważnie wychodzi 8 słoików.U mnie niestety wyszło 6.ponieważ w trakcie gotowania dobrała się do garnka jakaś niewidzialna ręka(gęba) :) Cytuj
baśka96 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Witam. Czy słoiki trzeba pasteryzować ? Cytuj
Janka Opublikowano 3 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Przepis super -wczoraj zrobiłam jedną porcję ,a dziś podwójną dziękuję Romka Bardzo się cieszę, że mogłam sprawić komuś choć odrobinę radości. :) Witam. Czy słoiki trzeba pasteryzować ? Nakładam gorącą do słoików,zakręcam i stawiam do góry dnem. Nie pasteryzuję. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Ta Nutella to strzał w 10 - dziś zrobiłam z 1 porcji ale jest tak przepyszna ,że po niedzieli zrobie większy zapas na zimę.Dziękuje za wspaniały przepis. :) :) :) Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Witam Ja również uważam,że ten przepis jest super.Właśnie zrobiłam jedną porcję,ale nie wiem,czy nie skuszę się na jeszcze jedną.Dziękuję za fajny przepis. Pozdrawiam :) :) :) Cytuj
monilek26 Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Ja również zrobiłam tą nutellę ale według mnie powinno dać się trochę mniej kakao. Ogólnie ta nutella jest świetna. Próbował może ktoś zrobić ją z innych owoców? Pozdrawiam Cytuj
Janka Opublikowano 9 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 :) :) Bardzo się cieszę że nutella smakuje. Można dać 100 g kakao,ale wtedy trzeba trochę dłużej pogotować.(smak jest bardziej śliwkowy) Cytuj
M@lgosia Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Nutella jest super :) zrobilam na próbe z polowy porcji i ... teraz żałuje. Będe musiala jeszcze dorobić. Dzięki za ciekawy przepis, pozdrawiam :) Cytuj
monilek26 Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Dziś zaserwowałam rodzince naleśniki z tą nutella + bita śmietana - "niebo w gębie" a ile kalorii... Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.