kamilak Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 czy ktos zna sprawdzony przepis na karpia w galarecie pozdrawiam dzięki Cytuj
anka76 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Witaj!tean przepis jest od mojego dziadka i jest sprawdzony Głowy i ogony ,płetwy gotujesz w niwielkiej ilości wody-trochę posolonej.po zagotowaniu jeszcze piec minut na małym ogniu.ostudzic i przecedzic - rosól zostawiasz. Rybe dzwonki posolic dość sporo,zalać zalewą zrobioną w proporcji 1 i 1/3 szk.octu 10 % i 2 szk.wody i pozostawic na 4-5 godzin.Po tym czasie przekładasz ryby z zalewy do garnka,dodajesz 2-3 liście laurowe,tyle samo ziaren ziela ang. , dwie cebule i zalewasz rosołem z głów . Jak będzie za mało troche dolać wody.Ryba nie ma być przykryta całkowicie -musi być jakiś cm. poniżej ,ugotować i kiedy zacznie wrzec skrecamy na bardzo maly gaz,doprawic do smaku wg uznania i pozostawić na 15 min. Wyłożyć delikatnie do miski i zalać zalewa w której gotowałaś rybę.włożyć do zimnego. Ryba jest pyszna . Napisz czy Ci się udało.pozdrawiam i życzę smacznego Cytuj
kamilak Opublikowano 19 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 dzięki za przepis troche czytałam o karpiu w galarecie ale pierway raz sie spotkałam zebu go włożyć do octu czy on nie bedzie za ostry? Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Witaj Kamilak: około 1,20 kg karpia 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 1 liść laurowy, 4 ziarnka pieprzu 4 ziarnka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka żelatyny cytryna, sól, pieprz. Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar, wyjąć ugotowane jarzyny. Karpia sprawionego pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć i ułożyć na półmisku. Następnie gotować głowę karpia aż będą 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić. Żelatynę rozpuścić w wywarze według przepisu, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i jak będzie potrzeba dodać soli i pieprzu, a jarzynami ozdobić rybę zalać galaretą i schłodzić. Myślę że wiesz o tym że trzeba usunąć skrzela. Ja kiedyś jak byłam młoda i pierwszy raz gotowałam zupę rybną z karpia i nie usunęłam skrzeli to zupa nie nadawała się do spożycia bo była bardzo gorzka. Porady udzieliła mi moja mama na temat skrzeli. Pozdrawiam Cytuj
kamilak Opublikowano 19 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 witam dzieki za przepis bardzo fajny i łatwy dzieki ina 12 Cytuj
zazula226 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Witaj Kamilak: około 1,20 kg karpia 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 1 liść laurowy, 4 ziarnka pieprzu 4 ziarnka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka żelatyny cytryna, sól, pieprz. Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar, wyjąć ugotowane jarzyny. Karpia sprawionego pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć i ułożyć na półmisku. Następnie gotować głowę karpia aż będą 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić. Żelatynę rozpuścić w wywarze według przepisu, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i jak będzie potrzeba dodać soli i pieprzu, a jarzynami ozdobić rybę zalać galaretą i schłodzić. Myślę że wiesz o tym że trzeba usunąć skrzela. Ja kiedyś jak byłam młoda i pierwszy raz gotowałam zupę rybną z karpia i nie usunęłam skrzeli to zupa nie nadawała się do spożycia bo była bardzo gorzka. Porady udzieliła mi moja mama na temat skrzeli. Pozdrawiam Witam Ina;) jestem cichą fanką Pani przepisów, i właśnie trafiłam na przepis na tego karpika. Różne są szkoły robienia karpia w galarecie, mam tylko jedno pytanie, czy te głowy wrzuca pani z oczami czy oczyszcza Pani, Pani INO całkowicie? Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź:P Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zazula oczy trzeba usunąć, przynajmniej ja tak robię i pamiętaj o usunięciu skrzeli. Przypominam że jesteśmy wszyscy na Ty. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi