Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skladniki:

1 puszka mleka slodzonego skondensowanego(na karmel)

2 budynie smietankowe lub waniliowe

3/4 kostki masla

2 zoltka

2 lyzki maki

sok z 1 cytryny

2 szklanki mleka

3/4 szkl.cukru

2 slodkie smietany(po 200 ml)

1-2 lyzki cukru pudru do smietany.

ok 50 sztuk zwyklych herbatnikow

1/2 tabliczki czekolady

blaszka o roz.24/34

Mleko skondensowane gotowac ok 3 godz.Ugotowac budyn:do garnka wsypac cukier wlac 1,5 szkl.mleka do reszty mleka dodac budynie i make.

Gotowy budyn wystudzic(musi byc zimny).Maslo ubic na puch dodac zoltka i podczas ubijania dodawac budyn.Na koniec dodac sok z cytryny.oczywiscie dobrze wymieszac.

Na blaszke ukladac herbatniki (ja dodatkowo smaruje je mlekiem przy pomocy pedzelka) pierwsza warstw z budyniu na to herbatniki karmel,(jeszcze cieply), herbatniki i bita smietana.Na konec posypac starta czekolada.

PS:do smietany mozna dodac sniezke lub usztwniacz(ja osobiscie tego nie uzywam bo kupuje smietane ktora sie nadaje na bita smietane) :sad: .I jeszcze jedno ja spazam jajka bo wiem, ze niektorych przerazaja surowe jajka w masie.

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

ZYCZE SMACZNEGO!!!

Opublikowano

Witam Ciasteczko jest super i bardzo słodkie!!!! Ja dostałam ten przepis już dawno tylko w tej wersji co posiadam na warstwę kremu układam krakersy potem karmel i znowu krakresy. Pychota proste .szybkie a krakersy dają taki inny smaczek. Jak teraz bede robić to też posmaruje herbatniki mlekiem. Pozdrawiam wszytkich goroąco :sad:

Opublikowano

Cześć Jola mam pytanie bo czegoś tu nie rozumiem jaki ma byc ten budyń bo w przepisie jest żeby był zimny i dodawać do masła a potem żeby ciepły wylać na herbatniki.

Opublikowano

Jak ktoś się boi surowych żółtek w masie to mam propozycje,ja np: gotując budyń dodaje do mąki i mleka żółtka i mam pewność. Żółtka się nie ścinają a krem jest żółciutki i również pulchny.

Opublikowano

Dziewczyny dam wam rade aby ciasto nie przeszlo zapachem z lodowki wsypcie w jakis pojemniczek kawy i wstawcie do lodowki przed wlozeniem ciasta to naprawde pomaga!!!Pozdrawiam :sad:

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Edytko 78 bardzo dobrze mnie zrozumiałaś mąkę, mleko i żółtka mieszam i wlewam na gotujące mleko a mleko gotuje z cukrem i szybko mieszam żeby nie było grudek aż do zgęstnienia studze, później ucieram masło i dodaje po łyżce kremu. Taki krem używam do wszystkich wypieków.

Opublikowano

Tak ten sposób jest niezawodny zawsze tak robię a tym bardziej że mam małe dziecko i bałabym się dać ciasto z kemem z surowych żółtek. Chyba że jest jeszcze jeden sposób ubić żółtka na parze tak też robię i też krem jest dobry puszysty.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ciesze sie Mangalenko,ze smakowal tobie moj 3 bit ja jak zrobilam to na drugi dzien zostal tylko smak na podniebieniu :roll: .Prawda ,ze sie szybko robi to ciacho?No i oczywiscie szybko zmyka :roll: !Pozdrawiam :) i zachecam do moich wypiekow :wink: .

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zuziorku napisz czy twoja rodzinka byla zachwycona.Ja ostatnio wzielam ciasto ''Krowke'' jak szlismy na grilla do znajomych, byli zachwyceni nawet o ostatni kawalek byla klotnia-ha ha.Tak byla dumna z siebie,ze im tak smakowalo :P

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.