Jolanta Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Skladniki: 1 puszka mleka slodzonego skondensowanego(na karmel) 2 budynie smietankowe lub waniliowe 3/4 kostki masla 2 zoltka 2 lyzki maki sok z 1 cytryny 2 szklanki mleka 3/4 szkl.cukru 2 slodkie smietany(po 200 ml) 1-2 lyzki cukru pudru do smietany. ok 50 sztuk zwyklych herbatnikow 1/2 tabliczki czekolady blaszka o roz.24/34 Mleko skondensowane gotowac ok 3 godz.Ugotowac budyn:do garnka wsypac cukier wlac 1,5 szkl.mleka do reszty mleka dodac budynie i make. Gotowy budyn wystudzic(musi byc zimny).Maslo ubic na puch dodac zoltka i podczas ubijania dodawac budyn.Na koniec dodac sok z cytryny.oczywiscie dobrze wymieszac. Na blaszke ukladac herbatniki (ja dodatkowo smaruje je mlekiem przy pomocy pedzelka) pierwsza warstw z budyniu na to herbatniki karmel,(jeszcze cieply), herbatniki i bita smietana.Na konec posypac starta czekolada. PS:do smietany mozna dodac sniezke lub usztwniacz(ja osobiscie tego nie uzywam bo kupuje smietane ktora sie nadaje na bita smietane) :sad: .I jeszcze jedno ja spazam jajka bo wiem, ze niektorych przerazaja surowe jajka w masie. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] ZYCZE SMACZNEGO!!! Cytuj
aga0113 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Witam Ciasteczko jest super i bardzo słodkie!!!! Ja dostałam ten przepis już dawno tylko w tej wersji co posiadam na warstwę kremu układam krakersy potem karmel i znowu krakresy. Pychota proste .szybkie a krakersy dają taki inny smaczek. Jak teraz bede robić to też posmaruje herbatniki mlekiem. Pozdrawiam wszytkich goroąco :sad: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Cześć Jola mam pytanie bo czegoś tu nie rozumiem jaki ma byc ten budyń bo w przepisie jest żeby był zimny i dodawać do masła a potem żeby ciepły wylać na herbatniki. Cytuj
iwona30 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Jak ktoś się boi surowych żółtek w masie to mam propozycje,ja np: gotując budyń dodaje do mąki i mleka żółtka i mam pewność. Żółtka się nie ścinają a krem jest żółciutki i również pulchny. Cytuj
Jolanta Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Edytko przepraszm za pomylke chodzilo mi o karmel juz poprawilam swoj blad.Pozdrawiam :sad: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Iwonko czyli żółtka rozrabiasz z maka i mlekiem i wlewasz to na gotujące mleko wiesz nie bardzo rozumiem bo jestem początkującą kucharką Cytuj
Jolanta Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Dziewczyny dam wam rade aby ciasto nie przeszlo zapachem z lodowki wsypcie w jakis pojemniczek kawy i wstawcie do lodowki przed wlozeniem ciasta to naprawde pomaga!!!Pozdrawiam :sad: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
iwona30 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Edytko 78 bardzo dobrze mnie zrozumiałaś mąkę, mleko i żółtka mieszam i wlewam na gotujące mleko a mleko gotuje z cukrem i szybko mieszam żeby nie było grudek aż do zgęstnienia studze, później ucieram masło i dodaje po łyżce kremu. Taki krem używam do wszystkich wypieków. Cytuj
Christina Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Iwonko, bardzo dobry sposób na żółtka (żeby nie były surowe) :sad: Cytuj
iwona30 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Tak ten sposób jest niezawodny zawsze tak robię a tym bardziej że mam małe dziecko i bałabym się dać ciasto z kemem z surowych żółtek. Chyba że jest jeszcze jeden sposób ubić żółtka na parze tak też robię i też krem jest dobry puszysty. Cytuj
Mangalena Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Zrobilam wczoraj i jest naprawde pyszne ..dziekuje Jolanto . Iwona 30 bardzo dobry patent na Żółtka , również dziekuje :wink: Cytuj
Jolanta Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Ciesze sie Mangalenko,ze smakowal tobie moj 3 bit ja jak zrobilam to na drugi dzien zostal tylko smak na podniebieniu :roll: .Prawda ,ze sie szybko robi to ciacho?No i oczywiscie szybko zmyka :roll: !Pozdrawiam :) i zachecam do moich wypiekow :wink: . [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
zuziorek Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Jutro przyjeżdzaja do mnie rodzina na wakacje, więc gotowe ciacho już chłodzi się w lodówce. Zamiast budyniu uzyłam gotowej masy karpatkowej. Cytuj
Jolanta Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zuziorku napisz czy twoja rodzinka byla zachwycona.Ja ostatnio wzielam ciasto ''Krowke'' jak szlismy na grilla do znajomych, byli zachwyceni nawet o ostatni kawalek byla klotnia-ha ha.Tak byla dumna z siebie,ze im tak smakowalo :P [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.