ina12 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 2 1/2 szklanki mąki łyżka cukru 25 dag margaryny 8 łyżek mleka 4 dag drożdży gruby cukier kryształ do posypania ciastek tłuszcz do blachy Przygotować rozczyn. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Zawinąć je w serwetkę, włożyć do zimnej wody, a gdy wypłynie wyjąć je, kroić na małe kawałki i wałkować na grubość 1 cm. ciasto wykrawać szklanką, przykrywać je mniejszymi kółeczkami wyciętymi kieliszkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka ułożyc na blasze wysmarowanej tłuszczem, a kiedy podrosną piec w nagrzanym piekarniku do 180*C do zrumienienia. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Halinko Mogłabyś napisać jak robisz rozczyn, czy można zawinąć cisasto w sciereczke czy to musi być jakaś specjalna serwetka, czy zawsze ciasto wypływa na wierzch i czy trzeba je jakoś osuszyć po wyjęciu z wody i czy pzry wałkowaniu można to ciasto podsypywać mąką. Ale dużo pytań :grin: ale nigdy tak nie robiłam ciasta :razz: Pozdrawiam :wink: Cytuj
basga Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Wieki temu,jeszcze w podstawówce na zajęciach robiłysmy takie ciasto drożdżowe,nazywało się TOPIELEC czy TOPIONE ale już nie pamiętam co i jak,wiem tylko,że było pieczone w całości jako drożdżowe w blaszce. Dobrze,że Halinka nam przypomni to ciasto :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Edytko drożdże rozetrzeć z cukrem i rozrobić z ciepłym mlekiem i weż trochę mąki z przepisu, rozmieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i to jest rozczyn, dalej postępuj tak jak podałam w przepisie. Ciasto zawiń w cieńki może być lnianny ręczniczek, tak jak zapytałaś poprostu ściereczka. Ciasto zawsze wypłynie i nie trzeba osuszać tylko robić od razu tak jak podałam w przepisie. Ciasta nie trzeba podsypywać mąką bo nie powinno się kleić przy wałkowaniu. Proszę śmiało zawsze pytać jak się czegoś nie wie, ja zawsze z miłą chęcią odpowiem Pozdrawiam Cytuj
niuniaczek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 No nie - nie mogę uwierzyć, ze nikt nie próbował. Ja wydrukowałam sobie ten przepis juz dawno (jak tylko sie pojawił) i czekał na swoją kolej. Wczoraj wypróbowałam i .... niewiarygodne. Nie spodziewałam sie aż tak dobrych ciastek. Naprawdę polecam - wg mnie biją na głowę wszystki ciastka jakie do tej pory upiekłam a wierzcie mi - piekę ciastka czesto, bo moje łasuchy uwielbiaja ciasteczka i pomagaja mi robić je. Z tych proporcji wyszły mi 2 blachy i wszystki zniknęły jeszcze tego dnia. Smak naprawdę niepowtarzalny - troche kruche, trochę drożdżowe - nie umiem tego sprecyzować. Po prostu polecam. Wykonałam troche inaczej, bo całe ciasto rozwałkowałam i wykrawalam ciasteczka ok 0,7 cm. Nie wkładałam też do serwetki, tylko od razu do wody i po wypłynięciu rozwałkowałam. Musiałam podsypać mąką, bo się kleiło. Na środek mniejszego kółeczka dałam troche marmoladki a na niektóre kawałeczki czekolady a niektóre zostawiłąm bez niczego.Posypałam grubym cukrem a na koniec cukrem pudrem. Wszystkie wersje były wspaniałe. Daję 5 - polecam. W tym tygodniu znowu mam takie zrobić, bo chłopcy już sie domagają. Moze wtedy zdążę dodać zdjęcie. pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz polecam. Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Agnieszko dziękuję że jako pierwsza osoba wypróbowałaś te ciasteczka i również bardzo dziękuję za wystawioną ocenę. Jak już wspominałam dużo przepisów dodaję bardzo starych i dlatego przy nie których nie ma zdjęć. Codziennie bym musiała piec żeby pododawać zdjęcia, a innych osób trzeba też przepisy wypróbować. Cieszę się niesamowicie że ciasteczka Wam bardzo smakują i proszę jak je zrobisz powtórnie o dodanie zdjęcia. Jeszcze raz składam podziękowanie i serdecznie pozdrawiam Ciebie wraz z synkami. Cytuj
teresap Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zrobiłam i ja dziś te ciasteczka - są dobre , takie inne Pozdrawiam autorkę przepisu i dziękuje Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Tereniu dziękuję za podzielenie się opinią i za dodanie fotki. Pozdrawiam Cytuj
niuniaczek Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ja też dodaję obiecane zdjęcia - robiłam drugi raz i musiałam chować je przed moimi łasuchami. Na środek dałam kawałeczek czekolady. Niektóre zostawiałm bez dodatków i wycinaliśmy rózne kształty. Ciasteczka bardzo nam smakują - polecam wszystkim którzy nie lubia zbyt słodkich wypieków Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Agnieszko ciastka bardzo ładne, wygladają prawidłowo tak jak powinny. Bardzo dziękuję za dodanie zdjęcia. Pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2010 Znowu super ciasteczka znalazłam!Dziewczyny-smarowałyście jajkiem czy mlekiem? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.