Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 1/2 szklanki mąki łyżka cukru 25 dag margaryny 8 łyżek mleka 4 dag drożdży gruby cukier kryształ do posypania ciastek tłuszcz do blachy Przygotować rozczyn. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Zawinąć je w serwetkę, włożyć do zimnej wody, a gdy wypłynie wyjąć je, kroić na małe kawałki i wałkować na grubość 1 cm. ciasto wykrawać szklanką, przykrywać je mniejszymi kółeczkami wyciętymi kieliszkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka ułożyc na blasze wysmarowanej tłuszczem, a kiedy podrosną piec w nagrzanym piekarniku do 180*C do zrumienienia.

Opublikowano

Halinko Mogłabyś napisać jak robisz rozczyn, czy można zawinąć cisasto w sciereczke czy to musi być jakaś specjalna serwetka, czy zawsze ciasto wypływa na wierzch i czy trzeba je jakoś osuszyć po wyjęciu z wody i czy pzry wałkowaniu można to ciasto podsypywać mąką. Ale dużo pytań :grin: ale nigdy tak nie robiłam ciasta :razz: Pozdrawiam :wink:

Opublikowano

Wieki temu,jeszcze w podstawówce na zajęciach robiłysmy takie ciasto drożdżowe,nazywało się TOPIELEC czy TOPIONE ale już nie pamiętam co i jak,wiem tylko,że było pieczone w całości jako drożdżowe w blaszce. Dobrze,że Halinka nam przypomni to ciasto :wink:

Opublikowano

Edytko drożdże rozetrzeć z cukrem i rozrobić z ciepłym mlekiem i weż trochę mąki z przepisu, rozmieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i to jest rozczyn, dalej postępuj tak jak podałam w przepisie. Ciasto zawiń w cieńki może być lnianny ręczniczek, tak jak zapytałaś poprostu ściereczka. Ciasto zawsze wypłynie i nie trzeba osuszać tylko robić od razu tak jak podałam w przepisie. Ciasta nie trzeba podsypywać mąką bo nie powinno się kleić przy wałkowaniu. Proszę śmiało zawsze pytać jak się czegoś nie wie, ja zawsze z miłą chęcią odpowiem Pozdrawiam

  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

No nie - nie mogę uwierzyć, ze nikt nie próbował. Ja wydrukowałam sobie ten przepis juz dawno (jak tylko sie pojawił) i czekał na swoją kolej. Wczoraj wypróbowałam i .... niewiarygodne. Nie spodziewałam sie aż tak dobrych ciastek. Naprawdę polecam - wg mnie biją na głowę wszystki ciastka jakie do tej pory upiekłam a wierzcie mi - piekę ciastka czesto, bo moje łasuchy uwielbiaja ciasteczka i pomagaja mi robić je. Z tych proporcji wyszły mi 2 blachy i wszystki zniknęły jeszcze tego dnia. Smak naprawdę niepowtarzalny - troche kruche, trochę drożdżowe - nie umiem tego sprecyzować. Po prostu polecam. Wykonałam troche inaczej, bo całe ciasto rozwałkowałam i wykrawalam ciasteczka ok 0,7 cm. Nie wkładałam też do serwetki, tylko od razu do wody i po wypłynięciu rozwałkowałam. Musiałam podsypać mąką, bo się kleiło. Na środek mniejszego kółeczka dałam troche marmoladki a na niektóre kawałeczki czekolady a niektóre zostawiłąm bez niczego.Posypałam grubym cukrem a na koniec cukrem pudrem. Wszystkie wersje były wspaniałe. Daję 5 - polecam. W tym tygodniu znowu mam takie zrobić, bo chłopcy już sie domagają. Moze wtedy zdążę dodać zdjęcie. pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz polecam.

Opublikowano

Agnieszko dziękuję że jako pierwsza osoba wypróbowałaś te ciasteczka i również bardzo dziękuję za wystawioną ocenę. Jak już wspominałam dużo przepisów dodaję bardzo starych i dlatego przy nie których nie ma zdjęć. Codziennie bym musiała piec żeby pododawać zdjęcia, a innych osób trzeba też przepisy wypróbować. Cieszę się niesamowicie że ciasteczka Wam bardzo smakują i proszę jak je zrobisz powtórnie o dodanie zdjęcia. Jeszcze raz składam podziękowanie i serdecznie pozdrawiam Ciebie wraz z synkami.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
post-5224-1198780365_thumb.jpg Ja też dodaję obiecane zdjęcia - robiłam drugi raz i musiałam chować je przed moimi łasuchami. Na środek dałam kawałeczek czekolady. Niektóre zostawiałm bez dodatków i wycinaliśmy rózne kształty. Ciasteczka bardzo nam smakują - polecam wszystkim którzy nie lubia zbyt słodkich wypieków post-5224-1198780495_thumb.jpg
  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.