Milenka Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p) 2 1 Cytuj
gaja102 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ja miałam dzisiaj ochotę na rosołek no i wymyśliłam taki: udko z kurczaka bez skóry i tłuszczu, trochę vegety, seler naciowy,magii rozbiłam 2 jajka i wlałam je na gotujący się rosół i wkroiłam mięsko było super zostało jeszcze na jutro. Jutro sobie wykombinowałam kotlety mielone z filetu z kurczaka + jajko, zielona cebulka, czosnek,ciut vegety, pieprzu usmażone na patelni teflonowej lub ugotowane na parze Z filetu z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej można zrobić roladki delikatnie rozbić mięsko, posmarować musztardą trochę cebulki, ogórek kiszony lub konserwowy pokrojony w kostkę lub paski przyprawić pieprzem obsmażyć w garnku bez tłuszczu podlać wodą i gotować do miękkości. Cytuj
Magda_75 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 gaja102 - w której fazie diety jesteś? bo ani w I ani w II fazie nie można jeść polędwicy wieprzowej, ona dopiero wchodzi w fazie III - stabilizującej. W ogóle nie wolno jeść wieprzowiny w dwóch pierwszych fazach. Co prawda, Dukan zezwala na cyt. "szynkę wieprzową light" o zawart. tł. 4-2%, ale "prawdziwa szynka jest zabroniona, a tym bardziej szynka surowa i wędzona". Przepraszam, że nie na temat. Natomiast co do przepisów to moje propozycje są takie: - steki z wołowiny (ligawa jest doskonała) smażone na patelni grillowej, doprawione np. zielonym pieprzem i odrobiną soli, lub ziołami np. rozmaryn i szałwia - pierś z kurczaka lub indyka też grillowana na patelni, w przyprawie "gyros" (ja kupiłam w sieci, podobno bez wszechobecnego glutaminianu sodu) lub "kebab" albo hinduskiej - do każdego mięsa prawie robię jogurt ze szczypiorkiem (i/lub świeżymi ziołami, czosnkiem itp.), polewam mięso i od razu lepiej wchodzi, dobry jest też do jajek na twardo - ryby lub krewetki doprawione pieprzem cytrynowym i solą (na parze albo grillowane) - kulki z mielonej wołowiny na patyczkach do szaszłyków (mięso wymieszane z jajkiem i przyprawami do wyboru) grillowane/pieczone w piekarniku - jeśli ktoś lubi kminek to miel. woł. super się komponuje, do tego czosnek, cebula, pomidory z puszki (w fazie z warzywami) no i sos jogurtowy do tego Cytuj
gaja102 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Magda masz rację, że wieprzowiny nie wolno ale ja tak napisałam tylko dlatego ,że polendwica wołowa jest trudno dostępna i bardzo droga a różnica w zawartości tłuszczu w polendwicy wieprzowej jest minimalna i pomyślałam, że może być.Roladki można wykonać również z filetu z kurczaka. Fajny pomysł z tą przyprawą gyros i z sosem jogutrowym po tak po prawdzie to mnie już nudzi normalne mięsko. A jak z tym rosołem może być ?Bo ja bardzo lubię zupy. 1 Cytuj
Magda_75 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 gaju102, czy masz książkę Dukana? Jeśli tak, to na str. 166-167 pisze o zupach, poleca zwłaszcza zupę-cud (z dużą ilością warzyw), jeśli nie masz książki, to postaram się skopiować ten fragment. Ja kiedyś podobną zupę robiłam, tylko bez kostek ros. i jest dobra, tylko, że wychodzi ogromna ilość. Jeśli chodzi o rosół, to na mój rozum, chudy rosół może być, skoro autor dopuszcza rosołki w kostkach, to chyba tym bardziej normalny rosół może być, na pewno lepszy niż chemia w kostkach, tylko na pewno trzeba dokładnie usunąć tłuszcz. 1 Cytuj
gaja102 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Magda dziękuję mam książkę / muszę znowu sobie poczytać /. obecnie jestem na białkach ale myślę, że mój rosołek jest chyba ok.Wszystkie dietowe składniki zawiera / przynajmniej mam taką nadzieję /. Zupę cud zrobię sobie w sobotę już się cieszę. Następne przepisy :jajka sadzone na szynce z kurczaka lub indyka do tego zielona cebulka, trochę soli / jak ktoś musi / i pieprz. roladki z szynki - plastry szynki , 2 jajka na twardo posiekane w kostkę, trochę musztardy, szczypiorek, przyprawy wszystko wymieszać i zawijać w szynkę.Nadaje się nawet do pracy. Cytuj
benek Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Placki z kurczaka pierś kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę jajko rozbić jak do jajecznicy i dodać łyżkę otrębów - najlepiej zmielone (w oryginale mąkę) wymieszać mięso z jajkiem, doprawić do smaku. smażyć na patelni beztłuszczowej lub lekko wysmarować patelnię tłuszczem. Placki polać jogurtem przyprawionym czosnkiem. SMACZNEGO Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 dziewczyny skopiuje wam kilka przepisów z innego forum Pstrąg w ziołach Filet z pstrąga Zioła prowansalskie Pieprz ziołowy Sól (minimalnie) Pstrąga czyścimy, kroimy w kawałki obsypujemy ziołami, lekko pieprzem i solą i na patelnię bez tłuszczu! ----------------------------------------- Wariacje na temat serka białego Chudy twaróg Odrobina mleka (w razie potrzeby) Opcjonalnie: Pieprz ziołowy Szczypiorek Chrzan Cebula drobno siekana Cynamon i pokruszona tabletka słodzika Wszystko zmieszać i mamy pyszne śniadanie/kolację ------------------------------------------------------ Szybka sałatka z tuńczyka Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka) Jajka (2 szt.) Ogórek konserwowy (1 średnia sztuka) Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i przekąska do pracy gotowa --------------------------------------------------- Krem warzywny Pierś z kurczaka/indyka lub inne mięso Cebula Kostka rosołowa Przyprawy do smaku Do wyboru: Brokuły Pieczarki Por Cebula (więcej) Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody, na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i dekorujemy łyżką serka homogenizowanego. ----------------------------------------------------- I. Panga w pieprzu cytrynowym - dowolna ilość filetów z pangi - pieprz cytrynowy Pangę obficie pozypujemy pieprzem cytrynowym i delikatnie solą, zapiekany w folii aluminiowej a piekarniku. II. Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu -filet z kurczaka -pieczarki (dowolna ilość) -czosnek - 1 ząbek -pół cebuli -przecier pomidorowy wg. uznania - zioła prowansalskie - jogurt 0% Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem. III. Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobięcych - 2 pojedyńcze filety z kurczaka, - 4 wątróbki drobiowe - cebulka - przyprawy, pieprz sól do smaku Piersi z kurczaka mielimy na mięso mielone razem z cebulką, ugotowaną na mleku wątróbkę kroimy drobno i przyprawiamy. Mięso z kurczaka mieszamy z drobbno pokrojoną wątróbką, doprawiamy i formujemy w kształcie walca zawijając w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, sprawdzając co 10 min stan upieczenia. IV. Zupa krem pieczarkowa -pieczarki -kostka rosołowa -cebulka -jogurt 0% Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby uzyskać gęstą ciecz. ----------------------------------- Sałatka z surimi -paluszki surimi -mała kapusta pekińska -2 ząbki czosnku -jogurt 0% Lekko odmrożone paluszki surimi kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy drobno i mieszamy z surimi. Dodajemy do tego sos czosnkowy ( posiekany czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawiamy lekko solą i pieprzem). Dietetyczny bigosik - biała lub włoska kapusta - filet z kurczaka - mała marchewka Kapustę kroimi tak jak na bigos, marchewkę trzemy na tarcę na grubych oczkach, dusimy do miękkości. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni teflonowej, następnie dodajemy do kapusty i dusimy na małym ogniu. Można doprawić wszystko oprócz standardowych przy[raw musztardą, jogurtem i gałką muszkatałową. -------------------------------------------------- Placuszki otrębowe z łososiem ( raz dziennie ze względu na otręby) - 1 całe jajko - 2 łyżki otrąb owsianych - 1 łyżka otrąb pszennych - 1 łyżka 0% serka homogenizowanego Zmieszać i smażyć na teflonowej patelni (doprawić lekko solą) w formie placuszkó.w - wędzony łosoś - serek homogenizowany 0% Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek łososia. źródło: [LINK NIEAKTUALNY] 1 Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Ryba w sosie [E] Filet z dorsza sól pieprz przyprawa do ryb 2 ząbki czosnku rybę zawinąć w folie , upiec w piekarniku sos [E] jogurt naturalny czosnek chudy serek jajka ugotowane na twardo pieprz, sól wszystkie składniki zmiksować i polać upieczoną rybę --------------------------------- Sos grecki do ryby marchewka, por seler lub/i pietruszka cebula koncentrat pomidorowy ocet / cytryna rosołek w proszku pieprz Marchewka jest podstawa, więc jej będzie najwięcej. Starą na tarce z grubymi oczkami dusze w rosole razem z pokrojonym selerem i porem. Dodaje podsmażoną cebulkę i gdy zmięknie przyprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i octem. Sos czosnkowy majonez na bazie parafiny ząbek czosnku zioła prowansalskie ------------------------------- Wołowina gotowana w sosie musztardowym Pokrojoną w plasty wołowinę ugotować w szybkowarze. Sos (porcja na 1 osobę): 1/4 opakowania serka homogenizowanego ze szczypiorkiem Figura 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0% 1 łyżeczka musztardy 3 posiekane drobno korniszonki Twarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos mozna również podgrzać w mikrofalówce. ---------------------------------------- Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Kilka główek cykorii Kilka cienkich plasterków szynki 1/4 l chudego mleka 1 łyżka mąki kukurydzianej sół, pieprz lub curry, gałka muszkatolowa do smaku wg upodobań Cykorię opłukać i wydrążyć cienkim nożem głąby (inaczej będzie gorzka). Ugotować do "prawie" miękkości w lekko osolonej wodzie. Ułóżyć 2-3 plasterki szynki indyka (zależy od wielkości plastrów) i zawijać w nie ugotowaną cykorię. Można spiąć wykałaczką, aby szynka nie odchodziła. Tak przygotowane cykorie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamelowym i zapiekać ca 10 minut. Mąkę kukurydzianą rozmieszać w małej ilości zimnego mleka na gładką masę. Dodać pozostałe mleko i przyprawy. Podgrzewać do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. I tym sosem polać cykorie w plastrach szynki. ---------------------------------------------- Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette 4 liście dowolnej sałaty 1 nieduży pomidor czerwona cebula (ile kto lubi) 1/4 niedużego strąka żółtej papryki 1 opakowanie tuńczyka z wody w kawałkach Do salaterki wlewamy 1 łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego. Dodajemy 2 łyżeczki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego lub mięsnego oraz przyprawy do smaku (curry, czosnek, sól, zioła do sałatek). Wszystko rozmieszamy. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy porwane liście sałaty, pokrojony w cząstki lub plasterki pomidor, czerwoną cebulę pokrojona w cieniutkie talarki oraz żółtą paprykę pokrojoną w kostkę. Na końcu dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka (tak aby były większe kawałki. Zamiast tuńczyka można wrzucić 2 jajka na twardo pokrojone w gruba kostkę, albo 50-100 g sera wiejskiego 0% Piatnicy też pokrojonego w grubą kostkę. Jesli ktoś lubi kwaśno, to mozna też dodać w innej wersji jeszcze ogórka kiszonego lub konserwowego --------------------------------------- Faszerowana papryka - 1 papryka surowa, cała zielona lub czerwona - filet z kurczaka - cebulka - czosnek - koncentrat pomidorowy - pieprz, sól - koperek Odcinamy górną część papryki i usuwamy gniazdo nasienne, czapeczkę z szypułką zachowujemy. Pierś z kurczaka mielimy przez maszynkę z czosnkiem i cebulką (według uzanania). Do zmielonego mięska dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku, następnie mięsnym farszem wypełniamy paprykę tak aby mięso lekko wystawało ponad brzegi papryki, nakrywamy ją pozostawionym wczniej "kapeluszem" z odciętej częsci papryki i wstawiamy do garnka (najlepiej waskiego) i napełniamy do 3/4 wysokości papryki wodą. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy około 2/3 łyżek. Gotujemy około 30-45 min pod przykryciem. Na koniec po wyjęciu papryki dosypujemy koperku do sosu pomidorowego i mamy sos, lub hiszpańską pomidorowa do popicia. ------------------------------------------ Hamburgery placek wg Dukana mięso wołowe jajka "protomajonez" koncentrat pomidorowy lub pomidor ogórek konserwowy cebula sałata Placki już były podane. Kotlety: mogą być z samego mielonego mięsa wołowego lub wymieszanego z jajkiem. Piec na ruszcie albo smażyć na "teflonelni". Placek smarujemy cieniutko koncentratem pom. posypujemy cebulką w kostkę, smarujemy majonezem Dunkana = protomajonezem [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] , obkładamy korniszonami lub ogórkami z octu ew. kiszonymi w plasterkach i pokrojona wzdłuż sałatą, kładziemy na to kotlet i smacznego [E] P.S. Sam hamburger z tymi co wyżej dodatkami tez smakuje wybornie. ---------------------------------------- Seler naciowy z tuńczykiem 1 laska selera naciowego puszka łososia w sosie własnym lub łosoś wędzony w plastrach 1/4 twarożku naturalnego Figura 3-4 łyzki jogurtu naturalnego 0% łyzka siekanego koperku sól, pieprz, czosnek, curry do smaku Seler naciowy pokroić w paseczki, wrzucić do niego pokrojonego w paski łososia wędzonego lub łososia z puszki w sosie własnym duże kawałki. Wszystko zalać sosem zrobionym z twarożku, jogurtu, koperku i przypraw. Na niedzielne śniadanie lub przystawkę mozna taka sałatką nafaszerować wydrążone pomidory ----------------------------------------- POMIDOR Z SEREM 0% 1 pomidor tyle cienkich plasterków białego sera ile plasterków pomidora posiekana bazylia, pietruszka lub szczypiorek Na plasterki pomidorów kładziemy plasterki sera białego (w oryginalnym przepisie jest mozarella, ale ona strasznie tłusta, eh...) Ser solimy lekko, posypujemy ulubionymi przyprawami i posypujemy posiekaną bazylią. W wersji bogatszej, przed posypaniem bazylią polewamy sosem twarozkowo-jogurtowym z posiekanymi korniszonkami. -------------------------------------- Mielone z indyka Filet z udźca indyka ok. 1 kg ( tzn. z takiej ilości robiłam) Przyprawa do mielonego 1szt. Cebula 1 szt. Jajko 1 szt. Otręby pszenne Udziec zmielić razem z cebulą, dorzucić jajko, przyprawę i tyle otrąb,żeby nie było zbyt kleiste (ja sypałam na oko, ale sądzę,że to było z 8 łyżek). Dobrze wyrobić, uformować i smażyć na teflonie. (Można też zrobić kuleczki i ugotować pulpeciki, np do zupy w okresie warzywnym ) ----------------------------------------- Zupa gęsta kurczakowo-porowa Gotujemy kurczaka, do małego garka odlewamy 2 szklanki chudego wywaru ( tam gdzie bulgotało) wrzucamy cieńko pokrojonego pora, a jak będzie miękki to wyjmujemy z kurczaka kawał białego miesa, szarpiemy je na cienkie paski i do zupki, dajemy sól, pieprz i odrobinkę wegety, ale śladową ilość zupka jest wspaniał, ten smak ... polecam źródło: [LINK NIEAKTUALNY] 1 Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Ratatouille Bakłażan 1 średni Cebula 2szt. Papryka czerwona 1 średnia Pomidory (ja mam z puszki bez skórek) Czosnek Pieprz ziołowy Tymianek Bazylia Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki, ok 1 cm, lekko solimy każdy plaster (by nie zgorzkniał) i odstawiamy. Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, dusimy w minimalnej ilości wody na patelni, dodajemy również pokrojonego w większą kostkę bakłażana, pomidory z sokiem, podduszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, bazylię i dusimy do miękkości. ------------------------------ SCHABOWY BEZ BUŁKI TARTEJ 1 porcja mieska ( najlepiej piers z kurczaka) 1 jajko sól, pieprz do smaku Ubijamy mieso jak to przy kotlecie schabowym [E] kotleta obtaczamy w jajku i rzucamy na rozgrzana patelnie. Przyprawiamy i gotowe! ---------------------------------- Galaretka z kurczaka 1 podwójna pierś pęczek włoszczyzny kostka rosołowa (najlepiej z lisćmi laurowymi i zielem angielskim) pieprz 3 łyżeczki żelatyny ćwiartka cytryny Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka). Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę ------------------------ Pulpety z wołowiny 0,5 kg zmielonej wołowiny jajko cebula pieprz odrobina soli Mięso mieszamy z jajkiem i posiekaną cebulą,doprawiamy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki drobiowej.Wyjmujemy,kładziemy na talerz(mi wyszło 12 sztuk)Możemy jeść z sosem chrzanowym(chrzan wymieszany z serkiem naturalnym)albo pomidorowym(zmiksowane pomidory świeże lub z puszki gotować na małym ogniu z dodatkiem oregano lub bazylią-jak ktoś chce może zagęścić mąką kukurydzianą) Smacznego ---------------------------------------- Flaczki żołądki kurze warzywa jak do rosołu rosołek w proszku lub przyprawy według uznania, dodatkowo majeranek koncentrat pomidorowy Gotujemy żołądki z warzywami i przyprawami do zmięknięcia, kroimy je w plasterki. Wrzucamy do wywaru i doprawiamy majerankiem i konc. pom według własnego uznania. --------------------------------- szpinak (-owa zupa) proste zdrowe dietetyczne smaczne - paczka szpinaku mrożonego - ząbki czosnku kilka conajmniej - sól, pieprz - łyżka jogurtu opcjonalnie: jajko gotowany kurczak Kilka ząbków czosnku wrzucam do garnka, nalewam trochę wody i na gaz. Na to wrzucam paczkę szpinaku razem z folią. No dobra żartuję oczywiście bez. Przykrywam i czekam aż zapyrkoli. Dodaję troche soli i sporo pieprzu. I wtedy albo wyjmuję na głęboki talerz taki szpinakowy krem i na to daję kleksa z jogurtu i wkrajam kurczaka. Ślicznie to wygląda. Albo do garnka wbijam ostrożnie jajo, nie mieszam, tylko przykrywam i zmiejszam gaz. Jajko się ugotuje na szpinaku i przenoszę łychą z porcją szpinakową. Też kleksuję jogurtem. Dla efektu kleksy jogurtowe posypuję czerwoną papryką w proszku --------------------------------------- źródło: [LINK NIEAKTUALNY] 1 Cytuj
Magda_75 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Omlet wiosenny Składniki na 1 os.: 2-3 jajka 4-5 łyżek mleka 0% 2 łyżki ulubionej zieleniny świeżej lub suszonej (szczypiorek, zioła) 2 łyżki serka homo 0% odrobina soli, pieprz wg uznania Wymieszać trzepaczką jajka z mlekiem ziołami i solą oraz pieprzem. Patelnię teflonową nasmarować kroplą oleju za pomocą ręcznika papierowego, wylać masę, smażyć chwilę, aż spód się zrumieni a wierzch będzie jeszcze dość rzadki. Rozłożyć serek kleksami na omlecie, posypać jeszcze pieprzem, jak ktoś lubi i przykryć pokrywką. Smażyć, aż jajka na wierzchu się zetną. Wyłożyć na talerz. Smacznego ;) 1 Cytuj
Samanta Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Kurczak Protal Wieczorem posoliłam go, posypałam przyprawą do drobiu, liśc laurowy , pieprz w ziarnach i ziele angielskie, przykryłam i do lodówki. Rano przemieszałam, potem upiekłam w blasze z rusztem. Ziemniaki które pieką się obok, nie są dla mnie. https://www.garnek.pl/sara58/4314526/kurcza...rdziej-zgodny-z https://www.garnek.pl/sara58/4314527/obiad-calkiem-calkiem Cytuj
maho Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Moja propozycja (bardzo prosta i odkryta dzisiaj w czasie obiadu) -Pierś z kurczaka lub indyka -połowa lub całą cebula (zależnie od porcji mięsa, ja np. na 4 kawałki piersi indyka dałam połowę cebulki) -jeden ząbek czosnku (posiekany) -Odrobina jogurtu 0% (zależnie od ilości cebulki, ja np. wziełam około 2 łyżek) Przygotować mięso na patelni grillowej (dobrze jest dodać odrobinę przypraw), zdjąć z patelni, po czym położyć na niej cebulę pokrojoną w plastry. Gdy cebulka lekko się podpiecze dodać posiekany czosnek (malutka kosteczka) i pomieszać z cebulą (nie za długo na ogniu, bo takie małe kawałeczki czosnku szybko się przypieką. Na talerz kładziemy mięsko, na to cebulkę z czosnkiem i wtedy polewamy odrobiną jogurtu. Ważne jest by nie dodać za dużo tego jogurtu, bo cebulka wypuści trochę soku, a zabijemy go zbyt dużą ilością jogurtu. Całoś jest bardzo smaczna :mrgreen: 1 Cytuj
Milenka Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej 1 cebulka 3 łyżki otrąb 1 jajko Pierś z kurczaka zmielić w maszynce, kapustkę i cebulkę pokroić drobno, wymieszać razem z mielonym dodać pieprz, troszkę soli, otręby i jajko. Takie mięsko uformować w klopsy i smażyć na patelni bez tłuszczu lub w piekarniku w foli aluminiowej. Podawać na sałacie z sosem jogurtowym, mmm dla mnie pycha, takie klopsiki mam na kilka dni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.