Justyna 25 Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Składniki: 0,5kg mąki 1/2kostki masła 1 szklanka mleka 5g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka powidła Wykonanie: Jajka ubić z cukrem dodać roztarte drożdże mleko,mąke roztopione masło wymieszać wstawić do lodówki na około 1/2 godziny aż ciastą zacznie rosnąć. Uformować pączki nadziewać powidłami i smażyć w głębokim tłuszczu. Cytuj
zazula226 Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 W jaki sposób mają się ruszyć drożdże w lodówce? czy stąd ta nazwa? Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 16 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Drożdże rozrabiamy z cukrem i letnim mlekiem dodajemy do mąki. Nie wiem jak to możliwe ale ciasto zawsze zwiększa swoją objętość. Spróbuj bo pączki są naprawde dobre ale niestety tylko pierwszego dnia. Cytuj
zazula226 Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 dzięki za odpowiedz, spróbuje, i dam znac jak i co wyszło, tylko to troszke dziwne... zaprzecza moim wiadomościom na temat drożdży... a co tam, człowiek się całe życie uczy;) Pozdrawiam Cytuj
dana2005 Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Ja piekę rogaliki z ciasta drożdżowego. które rośnie też w lodówce. Są bardzo dobre, nawet następnego dnia. Przepis jest na forum, a dla ułątwienia podaję go tutaj: 1 kg mąki, 2 kostki margaryny(ale lepiej kostka masła i kostka margaryny), 12 dag drożdży, 2 jajka, szklanka kwaśnej śmietany, 10 łyżek cukru, cukier waniliowy i nadzienie: 1,5 kg jabłek pokrojonych w ósemki. Sposób wykonania: Mąkę wysypać na stolnicę i na tarce utrzeć margarynę. Dodać drożdże wymieszne z cukrem, jajka, cukier waniliowy i siekać nożem. Gdy składniki połączą się, dodać śmietanę i zagnieść "lużne" ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować placek grubości pół cm. Szklanką wykrawać krążki nakładać cząstki jabłeki zlepiać pierożki (ja mam specjalny lejek z ozdobnym brzegiem do pierożków- poprostu kładę kawałek jabłka na rozwałkownym cieście przyciskam lejkiem i pierożek gotowy). Piec w tem. 200 stopni na złoty kolor. Przed pieczeniem można maczać w grubym cukrze lub smarować słodkim syropem. Z tego samego ciasta można robić rogaliki z przeróżnymi nadzieniami. Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 17 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Ja też robię takie rogaliki tylko że ciasto wkładam owinięte w czystą ściereczkę do zimnej wody i czekam aż wypłynie rogaliki też są pyszne pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zrobiłam pączki z tego przepisu 🙂 I powiem, że bardzo fajny przepis, bo szybki, a pączki wychodzą bardzo smaczne 🙂 Wyszło mi 20 pączków średniej wielkości - oto dowód 🙂 Przepis dla zapracowanych i nie tylko ;-) Justynko dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.