Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skład:

1 duży kefir (400 gr)

2 jajka

6 łyżek oleju

3 łyżeczki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

mąka

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Mąki dodajemy tyle, aby nasze ciasto było lejące, ale nie rzadkie (ilość mąki znacząco zależy od “wodnistości” kefiru). Smażymy w gofrownicy do momentu, aż się dobrze zrumienią. Gofry są najlepsze z bitą śmietaną i owocami :-)

Podobne ciasto robię na [LINK NIEAKTUALNY] - używając kefiru zamiast mleka uzyskujemy efekt takiej kruchości, ciasto nie jest takie "gumowate" Polecam! Moja rodzinka zajada się takimi goframi i naleśnikami :D

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Widzę,że gofry nie są zbyt popularne na forum :wink: a ten przepis jest najlepszy z kilku dotychczas przetestowanych,dowód poniżej :grin: Dodam tylko,że z tej porcji wyszło mi 11 gofrów i następnym razem zrobię z podwójnej porcji :mrgreen:

post-4359-1174480783_thumb.jpg

Opublikowano

Potwierdzam, że gofry z kefirem są bardzo dobre, właśnie z niego korzystałam. Mam kilka przepisów na tenże smakołyk, ostatnio próbowałam też z wodą gazowną i mlekiem, przepis też miałam z jakiejś strony z internetu i gorfy wyszły bardzo dobre. Serdecznie pozdrawiam, Justyna.

Opublikowano

Moje dzieci uwielbiają gofry,wypróbowałam kilka przepisów ale Twój jest najlepszy! Ważne przy gofrach jest ich ustawienie po upieczeniu-wtedy nie robią się takie gumowate,dlatego nawet do tego kupiłam taką malutką suszarkę do talerzy i używam jej do stawiania gofrów. Z tego ciasta robię też naleśniki tylko daję wtedy mniej mąki.

Opublikowano

Ja takiej sprytnej suszarki nie mam i wykładam gofry na ręcznik papierowy - też działa ;) Chociaż na ogół nie ma problemów z tym, gdyż gory znikają z talerza zanim zrobią się wilgotne i ostygną - mężulek to wielki łasuch na słodkie ;) Nasza córeczka i ja (obecnie jem za dwoje) też bardzo lubimy gofry - zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Nie mogę się już doczekać sezonu truskawek!!

  • 2 miesiące temu...
Gość Martula
Opublikowano

J apolecam dodać do tego przepisu pół łyżeczki sody oczyszczonaj ( i do naleśnikow też). Zobaczycie będą jeszcze lepsze. Pozdrawiam. i smacznego.

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.