Mila Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Skład: 1 duży kefir (400 gr) 2 jajka 6 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Mąki dodajemy tyle, aby nasze ciasto było lejące, ale nie rzadkie (ilość mąki znacząco zależy od “wodnistości” kefiru). Smażymy w gofrownicy do momentu, aż się dobrze zrumienią. Gofry są najlepsze z bitą śmietaną i owocami :-) Podobne ciasto robię na [LINK NIEAKTUALNY] - używając kefiru zamiast mleka uzyskujemy efekt takiej kruchości, ciasto nie jest takie "gumowate" Polecam! Moja rodzinka zajada się takimi goframi i naleśnikami :D Cytuj
basga Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Widzę,że gofry nie są zbyt popularne na forum :wink: a ten przepis jest najlepszy z kilku dotychczas przetestowanych,dowód poniżej :grin: Dodam tylko,że z tej porcji wyszło mi 11 gofrów i następnym razem zrobię z podwójnej porcji :mrgreen: Cytuj
andy8 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Mila nie miałam jeszcze przepisu na gofry z kefirem,wypróbuję go napewno :grin: Cytuj
Mila Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Basga dziękuję za uznanie i bardzo się cieszę że smakowało 🙂 Cytuj
JustynaZ Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Potwierdzam, że gofry z kefirem są bardzo dobre, właśnie z niego korzystałam. Mam kilka przepisów na tenże smakołyk, ostatnio próbowałam też z wodą gazowną i mlekiem, przepis też miałam z jakiejś strony z internetu i gorfy wyszły bardzo dobre. Serdecznie pozdrawiam, Justyna. Cytuj
basga Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Moje dzieci uwielbiają gofry,wypróbowałam kilka przepisów ale Twój jest najlepszy! Ważne przy gofrach jest ich ustawienie po upieczeniu-wtedy nie robią się takie gumowate,dlatego nawet do tego kupiłam taką malutką suszarkę do talerzy i używam jej do stawiania gofrów. Z tego ciasta robię też naleśniki tylko daję wtedy mniej mąki. Cytuj
Mila Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Ja takiej sprytnej suszarki nie mam i wykładam gofry na ręcznik papierowy - też działa ;) Chociaż na ogół nie ma problemów z tym, gdyż gory znikają z talerza zanim zrobią się wilgotne i ostygną - mężulek to wielki łasuch na słodkie ;) Nasza córeczka i ja (obecnie jem za dwoje) też bardzo lubimy gofry - zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Nie mogę się już doczekać sezonu truskawek!! Cytuj
Gość Martula Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 J apolecam dodać do tego przepisu pół łyżeczki sody oczyszczonaj ( i do naleśnikow też). Zobaczycie będą jeszcze lepsze. Pozdrawiam. i smacznego. Cytuj
iwona30 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Robiłam dzisiaj gofry tylko nie miałam kefiru ale zrobiłam z mleka słodkiego dodałam sode wyszły super. Cytuj
jol@ Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Gofry mało pracochłonne i przepyszne !!!! Polecam !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.