Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z pewnością już jest wiele przepisów na babeczki ale uważam , że ten jest super. Składniki: -1/2 kg mąki Typ 650 -12 dag smalcu -12 dag margaryny Kasi -3 żółtka -3 łyżki gęstej śmietany -10 dag cukru pudru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zarobić na stolnicy. Wyjdzie gładkie ciasto. Wylepiać nim cienko foremki. UWAGA Foremki muszą być idealnie suche. Najlepiej umyć je dzień wcześniej. Foremek nie smarujemy. Z tej porcji wychodzi 60 babeczek. Piec ok 10-15 minut w 170 C. Po upieczeniu obrócić do góry dnem ,puknąć i ładnie wyjdą. Następnie wyklejać dalej i nie smarować. Babeczki można wypełniać dowolnie. Ja na spód daję odrobinę dzemu wiśniowego, na to swojski krem budyniowy, owoc np winogron, malina,kawałek brzoskwini i polewam sosem toffi. Przepis ten dostałam od doświadczonej kucharki i jestem z niego bardzo zadowolona. Myślę że ktoś go wypróbuje. Smacznego. Puste babeczki można mrozić, są potem jak świeże.

Opublikowano

Zrobię je z pewnością. Wreszcie użyję foremek, które leżą bezczynnie już kilkanaście lat. Mam swój przepis na babeczki, ale ten mi się bardziej podoba, bo wiem, że z dodatkiem smalcu wyjdą super.

Opublikowano

Ali spróbuj a nie pożałujesz. W mojej rodzinie babeczki są uwielbiane. W pracy zresztą też , bo ja każdą nowość zanoszę koleżanką do spróbowania. Pozdrawiam. ;)

Opublikowano

Na każdej mące pisze jaki typ. Tortowa ma 450 np. Oznacza to zawartość glutenu . Do kruchych ciast najlepsza jest właśnie ta 650. Jest to zwykła mąka pszenna.

  • 1 rok później...
Opublikowano

Jolcia zrobiłam te babeczki rzeczywiście idealnie wyskakują z foremek,napełniłam je kremem z kaszy manny i udekorowałam owocami bardzo wszystkim smakowały zwłaszcza dzieciom dziękuję za przepis

post-4386-1198764882_thumb.jpg

Opublikowano

Małe sprostowanie typ mąki nie oznacza zawartości glutenu tylko popiołu, tzn ile pozostanie w tyglu niepalnych składników po spaleniu próbki mąki w specjalnym piecu. Im wyższy typ tym więcej popiołu co oznacza, że w mące jest większy udział zewnętrznych części ziarna. Razowa ma typ 2000. Do wypieków kruchych ciast zasadniczo gluten nie jest nam potrzebny. To tyle mądrowania się 🙂

  • 2 lata później...
Opublikowano

Właśnie robiłam babeczki na urodziny męża :D .Może ktoś się skusi :-P Dodatkowo wyklejałam maleńkie foremeczki,kładłam po kawałku orzecha, karmel płatki midgałów i zygzaczki z polewy.Były super :-P .

post-2826-1271772598_thumb.jpg

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.