JustynaZ Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Przepis mam od bardzo dawna od koleżanki, mam nadzieję, że się nie powielił na forum, jest badzo łatwy w wykonaniu i szybki, trochę podobny do marmurka: Ciasto: 2 jajka 1 szk. mleka 1 szk.cukru 2 szk.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 3/4 szk.oleju Wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności zmiksować, ciasto (jest raczej rzadkie) wylać na blachę. Masa serowa: 50-60 dag twarogu (powinien być bardziej mokry niż suchy) 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szk. cukru Wg uznania można dodać rodzynki Do zmielonego twarogu (osobiście przepuszczam go dwa razy przez praskę do zmieniaków-jest to szybszy sposób) dodać pozostałe składniki i wymieszać, masa powinna być raczej rzadka, tak żeby się lała z łyżki, w zależności od wilgotności twarogu, jak jest za bardzo suchy dodaje jeszcze jedno jajko lub trochę mleka. Tak przygotowaną masę łyżką w postaci kleksów wykładać na ciasto. Całość piec z temp.180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto można zygzakami polać np.gotową czekoladą, wg uznania. I jeszcze jedna uwaga: w przepisie podaje w cieście i masie serowej po 1 szk.cukru, osobiście zmniejszam jego ilość do 3/4 szk., wydaje mi się wtedy w sam raz słodkie, ale to kwestia gustu. Smacznego :-D :-D :-D Ps. Mam tylko nadzieję, że nie powieliłam kogoś przepisu, na forum widziałam co prawda podobne, ale identycznego nie spotkałam. Z pozdrowieniami, Justyna. Cytuj
renigliwice Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam Justynko! W innych przepisach podobny przepis występuje pod nazwą " Izaura ". Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 30 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Bardzo mi miło, że ktoś zauważył przepis. Ciasto Izaura robi się zupełnie inaczej, składniki zagotowuje się tak jak na Murzynek, do twarogu dodaje się masło. Natomiast Cielaczek różni się zdecydowanie smakiem. Niedawno dla porównania robiłam właśnie zarówno Izaure i Cielaczka. Dwa zupełnie inne ciasta :wink: :wink: Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
renigliwice Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 W takim razie muszę wypróbować ten przepis. Dam znać, jak smakowało. :wink: Dzięki za przepis. Renata :wink: Cytuj
basga Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Wieczorem upiekłam CIELACZKA-rewelacyjne ciacho i takie szybkie w wykonaniu. Dotychczas robiłam IZAURĘ ale teraz wolę Cielaczka-mięciutki i delikatny w smaku. Oto dowód: Cytuj
basga Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 no i udało się-dzięki.Dopiero uczę się dodawać zdjęcia bo mam kamerkę internetową od syna. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Zachęciłaś mnie Basqa! W takim razie robię dzisiaj Cielaczka. Podzielę się spostrzeżeniami później. Pa :wink: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 1 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Jejku, Cielak został uznany, hura :wink: :wink: Piekę go już od kilku lat i właśnie to jest w nim najlepsze, że szybko się go robi, wystarczy właściwie mieć pod ręką twaróg. Dzieciaki się moje nim zajadają. Izaurę też lubimy, bo to jest takie połączenie Murzynka z białym serem i smakiem zdecydowanie inny. Basqa dzięki za umieszczenie zdjęcia, ja nie mam niestety możliwości ich zamieszczania, gdyż mąż dzierży cały sprzęt i potrzebny jest mu bardziej w pracy. Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Basga zdjęcia powtórzone możesz usunąć., cielaczek bardzo ładny i do tego pyszny jak stwierdziłaś. Jnformacja jest na stronie głównej od Marcina, mnie też zdarzył się już taki przypadek, cielaczka piekę w przyszłą sobotę, bo ta już jest zaplanowana. Cytuj
basga Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Dzięki Ineczko,kiedyś czytałam Twój post o usuwaniu zdjęć ale o nim zapomniałam bo tyle się tu dzieje. Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Basiu tu się takie wielkie cuda dzieją że nie można nadażyć z wypróbowaniem przepisów. Cytuj
apsik Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Mam prośbę do Ciebie Justynko ,chciałabym upiec jutro twojego cielaczka tylko nie wiem czy miksować wszystko razem czy może ubić oddzielnie pianę,proszę odpisz.Mój mąż ma jutro urodziny i chciałabym upiec mu to ciasto ,gdyż izaura mu bardzo smakowała,więc myślę że to również będzie ,w planach mam jeszcze tort z bitą śmietaną. Cytuj
basga Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Pozwolę sobie odpowiedzieć-zrób jak w przepisie,nie trzeba ubijać piany,zmiksować wszystko i juz a ciacho naprawde super,mnie smakuje bardziej od Izaury. POZDROWIONKA. Cytuj
JustynaZ Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam! Wczoraj nie mogłam zajrzeć, moi panowie nie dopuścili mnie do komputera. Dokładnie tak jak Basqa napisała wyżej, wszystko zmiksować razem, bez ubijania piany. Apsik życzę udanego wypieku. Pozdrawiam, Justyna. :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.