Olwia Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Gotujemy makaron, mogą to być świderki lub inny (co kto lubi, chociaż nie polecam spaghetti, najlepszy jest makaron zbliżony kształtem do fasolki). Osobno gotujemy fasolkę szparagową zieloną (oczywiście w osolonej wodzie - uwaga dla bardzo początkujących :razz: ). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki bułki tartej, gdy zacznie się rumienić dorzucamy 1-2 łyżki masła i czekamy aż się ładnie połączą (dosłownie kilka sekund). Do miski wrzucamy makaron, fasolkę i polewamy bułką z masłem - mieszamy. Jest to kolejny przebój z naszego domowego menu - oczywiście szybki w wykonaniu. Aha, robiłam to danie też z żółtą fasolką, smakuje podobnie, ale zielona fasolka lepiej wygląda kolorystycznie w towarzystwie makaronu na talerzu :razz: . Jeśli ktoś ma wątpliwości co do masła (cholesterol itd) to można użyć masła i oleju (pół na pół lub inne proporcje) - też dobre. Smacznego. Cytuj
renigliwice Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Właśnie szukając przepisu na fasolkę pasteryzowaną na zimę natknęłam się na Twój przepis. Dzięki za podsunięcie ciekawego i prostego pomysłu na szybki obiad. Fasolka z makaronem + udko pieczone. Mniam, mniam....Pozdrawiam. Renia :P :P :lol: Cytuj
renigliwice Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2007 Dodałam jeszcze do tej potrawy sos sojowy i trochę sosu z pieczenia kurczaka. Pyszne, polecam!!! :P :P :lol: Cytuj
Olwia Opublikowano 27 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Cieszę się Reniu, że fasolka ci smakowała. Już myślałam, że nikt nie zwrócił uwagi na ten przepis a tu proszę, sama Renia pochwaliła, hihihi. Dzięki ;) Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 A ja dzis zrobilam to jako dodatek do kotletów schabowych. Bardzo dobre! Cytuj
agulka Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Mam małe pytanko gdyż jestem początkującą kuchareczką :) A mianowicie czy do tej potrawy nie dodaje sie żadnych przypraw a jedynie ta tartą bułkę z masłem?? ;) Dziiękuję z góry za każdą podpowiedź :razz: Cytuj
Basia K Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Fasolke i makaron gotujesz w osolonej wodzie,wiec ja juz soli nie dodawalam. Dalam tylko troche pieprzu. Cytuj
Klamerka Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Oho! Dobry pomysł na danie do zaserwowania w leniwe, niedzielne popołudnie! :) Tak sobie myślę, żeby do bułki tartej na patelni dorzucić makaron i fasolkę. I jeszcze uzupełnić to dla koloru pomidorkiem...Tak we włoskich kolorach ;) Zobaczę co z tego wyjdzie :razz: Cytuj
Klamerka Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Zrobiłam! Tylko, że jak prawie zwykle nie obyło się bez "kombinowania"... ;) Dodałam, tak jak pisałam pomidory, a oprócz tego cebulkę, czosnek, dwa jajka zmieszane z pół kubeczka śmietany 18%. Podsmażyłam wszystko na patelni, przyprawiłam. Pyszne wyszło!! Szybciutko, mało kłopotliwie a jaki efekt!! :) Dziękuję za inspirację! Cytuj
Olwia Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Klamerka, nie ma za co. Agulka, żadnych innych przypraw nie dodaję bo mogłyby "zagłuszyć" delikatny smak fasolki. Basiu, dzięki za odpowiedź :-D. Cieszę się, że fasolka smakowała. Jest to przepis, który wykorzystuję kiedy nie mam czasu na bardziej wymyślne potrawy. Mimo swej prostoty wszystkim smakuje. Robiłam ją wczoraj i moje chłopaki prosiły o dokładkę... :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.