adrijah Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 DWUKOLOROWY BLOK składniki: biała warstwa: - 55g masła - 1 łyżka miodu - 150g białej czekolady - 50g ryżu preparowanego ciemna warstwa: - 55g masła - 2 łyżki miodu - 100g czekolady deserowej - 50g mlecznej czekolady - 80g ryżu preparowanego Posmarować blaszkę cienko masłem i wyłożyć pergaminem. Przygotować białą warstwę: Czekoladę, masło, miód rozpuścić w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, dodać ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki, docisnąć i wyrównać wierzch. Analogicznie przygotować warstwę z ciemnej czekolady i przełożyć ją na stwardniałą warstwę z białej czekolady, schłodzić w lodówce. Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Super ten blok wygląda,Adrijah witaj na naszym forum :?: Cytuj
adrijah Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 dzięki za miłe przyjęcie :?: Cytuj
Kaliope Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Adrijah.. jak długo trzeba czekać aż biała warstwa stwardnieje, zanim wyłożymy na nią warstwę ciemną? Czy ciepłą warstwę z ciemną czekoladą można wyłożyć na białą warstwę czy czekaż aż ostygnie? P.S. Ciekawe przepisy zamieszczasz, z pewnością skorzystam nie raz :?: Pozdrawiam. Cytuj
adrijah Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 masa bardzo szybko stygnie, a konsystencję ma taką, że nic się nie wymiesza, więc ja kładłam ciemną warstwę od razu po jej przygotowaniu, przyklepałam i się idealnie złączyły :?: możliwe, że gdyby czekać aż całkiem ostygną oddzielnie, mogłyby się nie 'skleić' z jedzeniem trzeba poczekać aż ostygnie, bo może się troszkę rozpadać dziękuję :razz: smacznego Cytuj
gosiuniat Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 o ja - przecież to przepiękne jest ;) już wiem co zrobię na najbliższą imprezkę - takie rzeczy schodzą pewnie pierwsze :grin: tak jak babeczki :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.