Przepisy Extra

Aniołek

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
12,5 dag margaryny
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
3 jajka
1 szklanka śmietany 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
Lukier:
1 białko
ok. 1 ½ szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Margarynę posiekać z 1 szklanką mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Do tego dodawać na przemian zmiksowaną masę jajeczną i pozostałą mąkę pszenną. Powstałe ciasto podzielić na 4 cześć i upiec 4 cienkie placki. Każdy placek rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 170 °C, a następnie ostudzić.

Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Mleko zagotować z cukrem i margaryną, mieszając dodać zmiksowane jajka. Chwilę podgotować. Gorącym kremem przełożyć upieczone i ostudzone placki. Wierzch ciasta również polać gorącym kremem. Ostudzić.

Do białka dodać cukier puder i całość zmiksować mikserem. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień jak placki zmiękną.

Smacznego.

Dodane przez maria02 w dniu
40 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Myślę, że można. Tylko to ciasto lepiej kroić na drugi dzień, jak krakersy zmiękną. Powodzenia :)
Dorota [2011-10-06 11:24:11]
Budyń tradycyjny (czyli mały) 60 g. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2010-12-13 12:03:48]
ile gram budyniu ? duży, czy mały ?
xx [2010-12-11 14:22:24]
Wspaniałe ciasto,łatwe do zrobienia i do tego takie pyszne,zjedliśmy przy pierwszym podejściu.Polecam.Pozdrawiam Panią Dorotkę bo korzystam z jej przepisów i wszystko nam smakuje.
Marlena [2010-11-10 23:06:41]
Jajek i śmietany nie należy ubijać, wystarczy je jedynie zmiksować, żeby masa się połączyła. Powodzenia :)
Dorota [2010-05-16 16:23:40]
Jak robi się masę, to białka i śmietanę trzeba na pianę ubić??? Czy po prostu wrzucić wszystko i łyżką pomieszać??
ewelina [2010-05-14 19:27:37]
Kwaśna.
Dorota [2010-04-27 11:39:58]
mam pytanko... Ta śmietana w składnikach na ciasto a być słodka czy skwaszona??
Ania :) [2010-04-25 12:03:52]
Wspaniały przepis ciasto wyśmienite mi wyszło:) każdemu smakuje:) Dziękuję za przepis po prostu super!
Marii [2009-12-05 18:43:13]
Budyń na 1/2 litra mleka.
Dorota [2009-11-06 19:06:14]
jaki trzeba budyń do tego ciasta? na 3/4 l?
el(* [2009-11-06 18:42:02]
Dziękuję za odpowiedź, zrobiłam ciasto wyszło super wszystkim smakuje.Pozdrawiam. :)
Olka [2009-04-10 09:45:02]
50 dag mąki to 3 szklanki. Na stronie głównej, po lewej stronie znajduje się przelicznik wag, można z niego korzystać. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2009-04-08 22:26:15]
50 dag mąki ile to będzie szklanek niestety nie posiadam wagi.
Olka [2009-04-08 19:37:34]
Ciasto przepyszne ma naprawdę wyjątkowy smak i serdecznie polecam przepisy tego autora wypróbowałam już wiele z nich żaden mnie nie zawiódł.
edka [2009-03-24 14:19:06]
Placki tego ciasta wychodzą takie cienkie. Można zrobić też na mniejszej blaszce - wtedy wyjdą grubsze lub zwiększyć ilość ciasta np. o 50%
Dorota [2009-01-22 00:25:17]
zrobiłam ciasto według przepisu ale niestety wyszło mi takie bardzo cieniutkie dlaczego , poza tym ciasto jest bardzo dobre
gosia [2009-01-18 17:30:15]
polecam naprawdę warto :-)
jagoda [2009-01-09 10:44:17]
placek jest bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu ale jest pracochłonny
syllwuniia [2008-11-03 22:05:29]
Dziewczyny przepyszne ciasto,robiłam juz pare razy wychodzi cudowne i jest przepyszne-warto zrobic,zawsze bede go robiła na swięta!!!!!!
susi [2008-08-13 21:53:28]
Ciasto bardzo smaczne :) Jedyny mankament to to, że wyszło strasznie ciężkie. Nie dało się go dużo zjeść bo zapychało. Właściwie tylko po malutkim kawałku żeby nie leżało na żołądku. Ale może to ja zrobiłam jakiś błąd bo ciasta robię od niedawna. Pozdrawiam :)
Mini [2008-06-08 14:33:55]
Bardzo bobre jest , niech kardy sprubuje życze smacznego.
iwona [2008-04-30 11:30:30]
Jest identyczne jak na zdjęciu i smakuje najlepiej na 2-3 dzień. Super. Zwłaszcza masa- może następnym razem poekserymentuje z plackami jna miodzie?
ela p................ [2008-04-15 23:33:03]
W moim przepisie, który podałam na forum, nie ma lukru. Lukier dodała Dorota. Ciasto można ozdobić kawałkami krzepnącej galaretki i wtedy wcale nie jest słodkie.
maria02 [2008-03-12 17:42:35]
A tak jeszcze do poprzedniego komentarza ten lukier troszku za slodki ale ogólnie pychota!:)
edzia [2008-03-03 15:10:37]
Placuszek pyszny i bardzo dobry nawet mi się udalo go zrobić a mam 2 lewe ręce do pieczenia:):) Dziękuję za przepis:)
monika [2008-03-01 16:12:01]
Ciasto jest pyszne i łatwe do zrobienia.Polecam
edzia [2008-02-29 15:17:44]
Wyprobowalam i jest ok tylko niestety zrobilam trzy warstwy ciasta zamiast czterech i wyszlo troszke tarde
niunia [2008-02-18 21:29:54]
Siupero;) mniam mniam. serdecznie polecam.
ciastomanka [2008-02-09 17:14:10]
Czesc ciasto jest bardzo dobre,a propo pieczenia .Ja pieke kazde ciasto na foli aluminowej.W tym przypadku uzywam 4 jednakowych kawalkow foli.Na kazdym kawalku walkuje ciasto a potem tylko zmieniam,placki,pieczone na srowe Janina Sydney(27 1 2008)
janina [2008-01-27 04:40:29]
to ciasto jest super , smaczne i łatwe do zrobienia gorąco polecam :)
Żaba [2008-01-24 19:08:30]
Hej.ciasto jest SUPER,łatwe do przygotowania i nadaje sie nie tylko na święta ale i do codziennej kawki.A dzieciaka jak smakuje!!!!!
Marycha [2008-01-22 15:51:00]
Tylko sam proszek zmiksować. Powodzenia ;)
D [2008-01-20 23:15:41]
a budyn trzeba przygotowac czy ten proszek miksowac ??:)
monika [2008-01-20 17:51:15]
Ciasto jest łatwe do zrobienia, jedynie pracochłonne. Tak - jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną należy razem zmiksować. Nie potrzeba tutaj aż czterech blaszek, wystarczy tylko jedna. Ciasto należy rozłożyć na czterech papierach do pieczenia. I jak jeden placek się upiecze, troszeczkę poczekać aż ostygnie, następnie wyjąć z blaszki, a do tej samej blaszki włożyć kolejny papier z ciastem - i tak samo postępować z pozostałymi plackami. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-17 20:40:18]
ooo! A skąd wziąć cztery blaszki???:( Można piec na tury, albo da się przekroić w poprzek?
Madzia [2008-01-14 21:46:03]
Jak trudne to jest do zrobienia? I czy wszystkie produkty z pierwszego zdania wrzuca się razem do miski i miksuje?
małodoświadczona [2008-01-14 16:24:46]
czesc! a ja robołam na święta i polałam go lukrem i wyszło super polecam gorąco, a tydzień napewno wytrzyma nawet przełożony,a bedzie jeszcze lepszy gdyż nabierze więcej wilgoci
ewa [2007-12-31 11:36:11]
Witam Spodobał mi się ten przepis i zaraz go wypróbowałem :) i co można było się spodziewać wyszło SUPER jedynie co zmieniłem to nie polałem na wierzchu lukrem gdyż i tak jest słodkie, a wiórki trzymają się i na budyniu. :)
AKSZYN [2007-12-27 09:47:08]
ciekawe czy te placki poleżałyby z tydzien.zrobiłabym dwie porcje.na nowy rok jak znalazł.tylko przełozyc i gotowe
ewulek [2007-12-20 13:47:03]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.