Przepisy Extra

Cygańska droga

Składniki:

Ciasto makowe:
30 dag maku
15 dag margaryny Kasia
25 dag cukru pudru
8 jajek
10 dag prawdziwego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao do ciast
3 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag migdałów
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
Budyniowy krem:
½ litra mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
1 żółtko
25 dag margaryny Kasia
¾ szklanki cukru pudru
aromat cytrynowy
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
10 łyżek mleka
kilka kropel aromatu cytrynowego
Do dekoracji:
kolorowe cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, ostudzić i zmielić trzy razy. Margarynę Kasia utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku. Następnie do utartej masy dodać zmielony mak, prawdziwy miód, sodę oczyszczoną, kakao do ciast, mąkę ziemniaczaną i bakalie (migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rodzynki można zalać gorącą wodą, dodać do nich aromat arakowy i zostawić do ostudzenia pod przykryciem, następnie osączyć). Na koniec dodać do masy ubite na sztywną pianę białka. Masę makową z bakaliami podzielić na dwie równe części i upiec dwa ciasta makowe. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto makowe. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wsypać mąkę krupczatkę i delikatnie wymieszać. Biszkopt wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić wzdłuż w paski o szerokości 2 cm.

W niewielkiej ilości mleka rozmieszać budynie śmietankowe i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego rozmieszane budynie. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i aromat cytrynowy. Gotowy budyniowy krem podzielić na dwie części.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Włożyć do lodówki, aby stężała. Galaretkę agrestową również rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Włożyć do lodówki, aby stężała. Gdy galaretki stężeją pokroić je w paski o szerokości 2 cm.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i kilka kropli aromatu cytrynowego. Razem podgrzewać na małym ogniu, do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki razem się połączą w gładką masę. Gotową polewę lekko ostudzić (wtedy też stężeje).

Do prostokątnej formy przełożyć jedno ciasto makowe, na nim rozsmarować jedną część budyniowego kremu. Następnie na kremie ułożyć paski biszkoptu, w 2 cm odległościach od siebie, a między paskami biszkoptu układać paski galaretek, na przemian (jeden długi pasek czerwony, pasek biszkoptu, drugi długi pasek zielony i tak na przemian). Następnie wyłożyć pozostały budyniowy krem i drugie ciasto makowe. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i udekorować kolorowymi cukierkami.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Jest pyszne i dobrze się je kroi dopiero ma drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

Dodane przez Jolcia w dniu
27 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Królewicz
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-01-02 18:08:00]
To bardzo się cieszę, że smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-05 19:55:24]
BARDZO DOBRE CIASTO PIEKŁAM NA ŚWIĘTA:)
ALUTKA [2012-01-05 19:52:00]
mam uproszczony przepis , zamiast biszkoptu układam podłóżne biszkopty i używam tylko czerwonej galaretki,
ORZECHOWIEC [2011-06-05 23:41:38]
Paski biszkoptu i galaretki układamy wzdłuż formy (jak widać na zdjęciu 18-19). Pozdrawiam imienniczkę :)
Dorota [2011-01-20 09:13:32]
Mam pytanie czy te galaretki i paski biszkoptu układamy w szerz blaszki czy na dłudosc?
Dorota [2011-01-19 19:48:28]
Ja wylałam te 2 galaretki do 2 małych miseczek, o płaskim dnie, potem delikatnie wyciągnęłam w całości i pokroiłam, a następnie układałam między paskami biszkoptu (jak widać na zdjęciach). Powodzenia :)
Dorota [2011-01-19 19:13:32]
Mam pytanie na co wylac te galaretki zeby je potem ładnie pokroić?
Anka1 [2011-01-19 17:10:29]
Ciasto pracochłonne.Piekłam na imieniny i udało się.Wyglądało wspaniale jak na zdjęciu,ale jednak rewelacji w podniebieniu przynajmniej u mnie i męża nie było.Jutro spróbuję innego Pani przepisu.Pozdr,
Kasia z Legionowa [2011-01-14 23:27:04]
Za malo jest masy kremowej w przepisie.
Ania75125 [2010-12-30 18:36:13]
Zrobiłam na święta. Ciasto pyszne, ale zostało mi pół biszkoptu i galaretki. Galaretke to już wiem, że robić w keksówce (ale ponoć trudno wyjąć), a co do biszkoptu to u koleżanki też zostało pół blachy i poszło do kubła.
Dorota [2010-12-30 16:55:52]
Dziękuję :) i potwierdzam ciasto idealne na Sylwestra. Gorąco polecam :)
Dorota [2010-12-29 14:34:23]
Tak, biszkopt jest bez proszku do pieczenia, piekłam go z tego przepisu i ładnie się udał. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2010-12-27 17:58:30]
Witamczy ten biszkopt jest bez proszku do pieczenia
anulka [2010-12-27 14:42:52]
Dorotko dzięki za wyjasnienie .Własnie skonczyłam to ciasto wyszło super teraz czekam na degustację.zamiast suchego maku dałam gotową masę makową zobaczymy jak smakuje.a cha zapomniałm dac kakaa bedzie bez.Pozdrawiam!
anna [2010-12-23 18:15:37]
To jest takie specjalne kakao do ciast i lepiej zrobić to ciasto właśnie z nim. Polecam np. kakao Deco Morreno, można go kupić w każdym sklepie spożywczym. A teraz w okresie przedświątecznym jest duży wybór składników do pieczenia. Życzę udanego wypieku i Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-12-22 18:34:20]
Oieklam wiele razy ten placek!!! zawsze swietnie wychodzi, pysznie smakuje i pieknie wyglada!!! polecam wszystkim!
jolcia [2010-12-21 18:15:24]
Bardzo ciekawy przepis upiekę na święta ale mam jedno pytanie ,co to kakao do ciast ?czy moze być zwykłe kakao?
anna [2010-12-21 16:31:59]
Myślę, że można spróbować z gotową masą makową. Jeśli ma bakalie to może nie trzeba już, chyba że ma ich mało to można trochę dodać. Powodzenia :)
Dorota [2010-12-17 13:58:30]
Ciekawe czy można byłoby dodać gotową masę makową z puszkii wtedy bez bakalii ??
Beti [2010-12-17 13:48:40]
Dziękuję Halinko i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-15 22:08:33]
jestem pod wrażeniem, naprawdę pięknie prezentujące się ciasto, idealnie pasowało by na sylwestra:) zazdroszcze zdolności ;)
ania19 [2010-12-15 13:03:06]
Myślę, że spokojnie można użyć gotowej masy. Również pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2010-12-15 10:58:26]
Czy można użyć gotową masę makową z puszki? Pozdrawiam:))
Ewa [2010-12-14 15:08:38]
:) Proszę i udanego wypieku życzę. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-14 10:52:45]
Ciasto jest bardzo dobre, wspaniale się prezentuje. Szczerze je polecam.
Halina [2010-12-13 23:02:05]
ciekawe to ciasteczko na swieta jak znalazl dziekuje i pozdrawiam
ciachela [2010-12-13 18:31:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.