Torcik wg tego przepisu, może wykonać naprawdę każdy. Duży i mały. To dobry sposób na uzyskanie doświadczenia w pieczeniu ciast. Pomimo tego, że jego wykonanie jest łatwe i szybkie, to smak i prezencja nie odbiegają od trudniejszych i bardziej skomplikowanych przepisów na torty i ciasta.
Po upieczeniu biszkoptowego ciasta, należy go przeciąć uzyskując w ten sposób dwa krążki biszkoptu. Tort to taki rodzaj ciasta warstwowego, gdzie kolejne krążki ciasta biszkoptowego, przedzielone są masą, w tym wypadku jest to masa śmietankowa. Całość należy odpowiednio udekorować, smarując dokładnie górę i boki tortu bitą śmietaną. Tutaj można wykazać się pomysłowością i zmysłem artystycznym. Od wykonania tego etapu pracy przy torcie zależy wrażenie jakie wypiek zrobi na gościach. Polecamy!
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Każdą część biszkoptu nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić.
Do tortownicy włożyć jedną część biszkoptu, a nią wylać tężejącą galaretkę truskawkową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Całość włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie biszkopty połączone galaretką wyjąć z tortownicy.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Pod koniec ubijania dodać ‘śmietan-fix’ i wymieszać. ¾ masy śmietankowej wyłożyć na połączone biszkopty, a resztą udekorować wierzch i boki tortu. Kilka połówek orzechów włoskich odłożyć a resztę zmielić i obsypać nimi tort. Pozostałymi orzechami udekorować tort.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.