Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie zrumienić na patelni i ostudzić. Czerwone buraczki wrzucić do wrzącej wody i gotować, aż będą miękkie. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić do smaku cukrem i solą. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Oddzielić białka od żółtek, i białka pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
W przezroczystej misce przygotowane wcześniej składniki układać warstwami w następującej kolejności: połowę ryżu, połowę czerwonych buraków, około 2 ½ łyżki majonezu, białka jajek, kawałki kurczaka, rozkruszone żółtka, resztę czerwonych buraczków, około 2 ½ łyżki majonezu, resztę ryżu . Wierzch sałatki posypać pokrojoną zieloną cebulą. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.