Przepisy Extra

Sernik dwukolorowy

Sernik dwukolorowy

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajko
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera białego
pół kostki masła
1 szklanka cukru
5 jajek
bakalie
olejek arakowy

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wyrobić. Schłodzić.

Ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ser. Ubić białka i dodać do masy serowej. Na końcu dodać olejek i bakalie, wymieszać.

Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na natłuszczoną blachę o wymiarach 25 na 36 cm, położyć masę serową i zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
17 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Sernik Reni
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Sernik
Komentarze do przepisu:
Tak, można zrobić. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2012-05-28 12:35:01]
Do lodówki oczywiście nie wkładamy gorącego czy ciepłego sernika. W zasadzie jak tylko się ostudzi po upieczeniu, to można go już jeść. A jak jest już ostudzony to można go przechowywać w lodówce, a jak długo to już zależy od nas... jak wyjdzie dobry, a pewnie i wyjdzie - to długo w tej lodówce nie posiedzi ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-24 13:37:19]
Ooo... takiej nazwy jeszcze nie słyszałam, dziękuję za komentarz i poradę, na pewno skorzystam :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-19 21:30:23]
ten sernik ja piekę już 20 lat ,w mojej rodzinie ma nazwę ,,Sernik szarpany Pani Lalki ;jest super nigdy mi nie upadł ,zawsze się udaje ja osobiście ciasta nie chłodzę,czasami podpiekam spód ale tylko wtedy gdy zamiast 1 kg sera daję 0,5 kg + 1 litr kwaśnej śmietany.
ela1955 [2010-11-19 19:03:27]
zawsze pieke tylko ten sernik i nazywam go sernik babuni. na wirzchu robie kratke z paskow ciasta. ladnie wyglada.
miriam [2010-02-20 13:42:37]
bardzo dobre i łatwe
bogusia [2010-01-04 11:36:02]
ja nie schladzalam ciasta tylko zrobilam jak kruszonke bylo szybciej a efekt ten sam,rewelacja!
aleksandra2008 [2008-12-10 22:25:41]
BARDZO DOBRY SERNICZEK
ANIA [2008-09-21 08:46:19]
Pycha serniczek!Robiłam go już kolejny raz i tym razem zamiast aromatu arakowego dałam cytrynowy.Mniaaaammmm;o)))
sznitka [2008-01-19 22:07:04]
Pychotka, polecam.
Myszka [2007-12-14 11:07:02]
sernik wyśmienity, ja piekłam go w temp 165C 50 min i się upiekł wg. mnie godz to za dużo. Polecam ten sernik:))
ola [2007-07-14 16:47:26]
Pyszny. polecam
Renata [2007-02-22 14:38:11]
pycha niebo w gebie inaczej powiac znakomity
anecia [2007-01-19 15:09:21]
Zrobiłam ten sernik i był pyszny.Polecam!!!
Marta26 [2007-01-07 14:41:42]
Właśnie go piekę i jak zwykle nie iem jak długo trzymać go w piekarniku. Piekę go już ponad godz. i ser jakby był miękki. 45 min. wg przepisu to stanowczo za mało.
Doti [2006-03-25 17:43:59]
Pyszny.Ja dałam ser do wypieków. Na ciasto wylałam połowę masy serowej,na to brzoskwinie i resztę sera. Piekłam 1 godzinę. To warto zaznaczać.I to, jaka ma być blacha,w tym przypadku duża 25X35( około)
iwi36 [2004-12-11 18:01:55]
ten sernik już znam jest super tylko daję 1kg sera trzykrotnie mielonego,8 jaj.kostka masła .3łyżki śmietany,1 szklanka cukru pudru,cukier waniliowyi oczywiscie budyń jest super.TYen sernik podbił wszystkie podniebienia polecam
beatabc1 [2004-05-13 22:52:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.