Przepisy Extra

Świąteczny keks z bakaliami

Słodki, wilgotny i aromatyczny wypiek na Boże Narodzenie z dużą ilością bakalii - czyli mowa o keksie :)

Jest on bardzo łatwy i szybki do wykonania. Udaje się zawsze i można go serwować, gdy tylko ostygnie - ale z doświadczenia wiem, że może zniknąć jeszcze ciepły... ;)

Keks to idealny wypiek na Boże Narodzenie! W cukrze pudrze, lukrze czy polewie czekoladowej - smakuje wyśmienicie - po prostu rozpływa się w ustach :)

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Świąteczny keks z bakaliami

Składniki:

Ciasto keksowe:
20 dag masła
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jajek
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wódki
Bakaliowy wkład:
10 dag suszonej żurawiny
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
Do dekoracji:
cukier puder lub lukier

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wódkę, ubite na sztywną pianę białka i całość delikatnie razem wymieszać.

Na koniec dodać suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową i pokrojone orzechy włoskie wymieszane z mąką pszenną. Całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Upieczony i ostudzony keks posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (u mnie czeka jeszcze na dekorację).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.