Słodki, wilgotny i aromatyczny wypiek na Boże Narodzenie z dużą ilością bakalii - czyli mowa o keksie :)
Jest on bardzo łatwy i szybki do wykonania. Udaje się zawsze i można go serwować, gdy tylko ostygnie - ale z doświadczenia wiem, że może zniknąć jeszcze ciepły... ;)
Keks to idealny wypiek na Boże Narodzenie! W cukrze pudrze, lukrze czy polewie czekoladowej - smakuje wyśmienicie - po prostu rozpływa się w ustach :)
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ucierając dodać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wódkę, ubite na sztywną pianę białka i całość delikatnie razem wymieszać.
Na koniec dodać suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową i pokrojone orzechy włoskie wymieszane z mąką pszenną. Całość ponownie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Upieczony i ostudzony keks posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (u mnie czeka jeszcze na dekorację).
Smacznego.