Przepisy Extra

Ucierany placek z jabłkami

Ucierany placek z jabłkami

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
5-7 dużych jabłek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i pokroić na dość cienkie plastry. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej, aromat i wciąż miksując po trochu wsypywać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać.

Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm) wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 °C. ok. 45 minut, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
66 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Ptysie
Komentarze do przepisu:
Ciasto nie jest złe, ale nie przesadzajmy z tą pychotą. To jest ciasto ot tak aby było coś na stole i na każdą kieszeń.
Lena [2016-10-19 18:54:53]
Dziękuję pięknie i gratuluję udanego wypieku! :)
Dorota [2016-10-11 22:31:10]
Witam!!! tanie ,proste,smaczne szybko się robi!upiekło się super !pozdrawiam !pozdrawiam autorkę tego przepisu !!!!!!!!!!!!!!!
czteryoczka12@wp.pl [2016-09-25 20:13:41]
Ciasto mi się nie udało jabłka na wierzchu się przypaliły ciasto nie wyrosło - wyszedł taki gniot wszystko robiłam z aptekarską dokładnością piekarnik też mam super
barbara maliszewska [2016-09-17 21:29:38]
A ja dzisiaj upiekłam właśnie z tego przepisu, smakowo bardzo dobre, mogłam dać więcej jabłek do ciasta. Następne będzie pieczone to zwiększę ilość jabłuszek. Dobrze że takie przepisy można również namierzyć na facebooku. Dzięki za ten bardzo prosty przepis.
Bogusia [2016-09-17 18:28:25]
Tego ciasta nie robiłam. znam łatwiejszy sposób na jabłecznik. 1 kg jabłek, 25 dkg mąki, 25 dkg cukru, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.i aromat np cytrynowy. Jabłka umyć - nie obierać. Pokroić w ósemki ( bez gniazd nasiennych. Wyłożyć jabłka na tortownicę. Można jabłka z wierzchu posypać cynamonem. Z podanych składników w mikserze zrobić biszkopt. Ciasto wlać na jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175 - 180 st C długo, bo 1 1/2 - 2 godz. Ciasto dojdzie do samego dna. Jabłecznik jedzą nawet ci, którzy ciast nie lubią. Uwaga: ja tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Pychotka, zawsze się udaje.
Krynia. [2016-09-15 09:42:22]
Dziękuję :)
Dorota [2016-05-30 23:19:38]
Ciacho rewelacaja.
Marta [2016-05-29 09:38:36]
Wypróbowałam. Pyszne, pulchniutkie, rewelacja! Super przepis! Dziękuję Ina
Ina [2016-04-15 12:43:38]
To super! Bardzo się cieszę, że ciasta się udały :) i mikser pozytywnie się spisał ;) Teraz życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2014-07-26 02:56:56]
To super! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i pozdrawiam moją imienniczkę :)
Dorota [2014-05-12 11:14:25]
Super, to bardzo się cieszę i również pozdrawiam :)
Dorota [2014-01-16 08:13:59]
Dziękuję i również pozdrawiam :)
Dorota [2013-12-22 00:14:24]
Można piec krócej, tylko tak żeby nie było surowe w środku, pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-16 09:44:09]
No to wyszło extra ciasto :) Gratuluję udanego wypieku i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-28 18:49:26]
SUPER przepis, dokladnie taki jakiego szukalam, zawsze sie udaje:)nawet tym kto piecze okazjonalnie hihihi jak ja
Joanna USA [2010-10-02 20:58:48]
Przepis super. Dodałam mniej jabłek i cukru, zaś zamiast pieczenia w sposub tradycyjny postanowiłam upiec w garnku zeptera na kuchence gazowej - udało się rewelacyjnie. Polecam.
Ania [2010-09-08 12:17:59]
Hmm właśnie kończy mi się piec ciasto,pieke juz 50 min bo wkładałam patyczek i wydaje się niedopieczone w środku ale to mogą być przecież jabłuszka :P W sumie już 3 rok na cukiernika więc z reguly wiem ze takie ciasta ucierane się udają :P Więc początkującym życzę powidzenia:P Dobra mykam bo trzeba posypać cukrem pudrem:P nooo i zajadać!:)
Anetka:)) [2010-06-19 13:41:13]
ciosto pyszne i łatwe do zrobienia, a ja nie umię piec a to mi sie udało. Bardzo sie ucieszyłam,mąz był zaskoczony he he. bardzo dobry przepis.
basia [2010-06-04 19:55:09]
pyszny szybki i nieskomplikowany przepis polecam:)tylko z mniejszą ilością jabłek:)
Joanna [2010-05-27 16:56:03]
Właśnie skonczyłam piec i spróbowałam ciasto wyszło bardzo dobre tylko jak dla mnie za słodkie nastepnym razem dam mniej cukru i dałam mniej jabłek ale następnym razem dam więcej bo chyba było za mało ale dzięki za przepis
rosa [2010-05-03 20:44:33]
swietny i latwy przepis :) Polecam Kazdemu wkoncu nie kazdy ma czas piec sernik lub makowca itp... :)
KUBA [2010-05-01 19:23:09]
bardzo dobre i bardzo proste
gabriela [2010-04-15 19:39:56]
bardzo pyszneto jest jadlam;D
nati [2010-03-13 11:38:49]
Ciasto szybko sie robi. Jest smaczne.Pisza,że wyszedł zakalec.Wychodzi on wtedy kiedy miksuje sie mąke.Make zawsze nalezy wolno sypać i mieszać łopatką.
Anula [2010-03-08 12:09:39]
Witam. Ja go już piekłam i jest bardzo pyszny.Dzieciom bardzo smakuje i mnie również .
Zosia [2010-01-25 19:08:13]
a mi piękne wyszło i pyszne :) po prostu warto sprawdzać patyczkiem czy się dopiekło. smak i wygląd super, a do tego łatwe :)
Asia [2009-12-30 19:38:05]
Ciasto jest kiepskie....spodziewałam się czegoś innego.Jabłek jest zdecydowanie za duzo,a zbyt mało mąki.Ciasto najpierw wyrasta,a potem opada.....klapa.....W smaku jest dobre choć jak na taką małą ilość składników mogłoby być mniej słodkie.Tak poza tym.....to żadna rewelacja.Więcej piec nie będę.
dancia [2009-12-07 16:06:39]
Nie rozumiem dlaczego tak zachwalacie ten przepis ! Niby wspaniały, wyśmienity a tu klapa ! Zrobiłam to ciasto dzisiaj i gdy już je rozkroiłam cały środek się rozlał i zostały same jabłka. Wylądowało w koszu. Robiłam i jadłam o wiele lepsze. Przepis beznadziejny. Jedyne co mi sie podobało gdy zrobiłam to ciasto to wygląd. Za wygląd: 5, a za nie udaną resztę: 1. Pozdrawiam.
Aneta [2009-12-03 13:55:02]
Ciasto szybko się robi i jest bardzo smaczne.Ja na wierzch ciasta zrobiłam jeszcze kruszonkę a do ciasta dodałam troche rodzynek Polecam wszystkim. Pycha.
Małgosia [2009-10-09 16:39:42]
ciasto pyszne!,nie miałam tyle mąki ziem. dodałam budyń i z kruszonka.Dzięki za przepis łatwy,szybki pa
Danka [2009-09-14 13:53:47]
Ciasto wspaniale szybciutkie,dzis zrobilam w formie malutkich babeczek, i polukruje moj wnusio bedzie zachwycony dzieki pozdrawiam
kstr.N.York [2009-02-27 16:25:37]
EXTRA moje dzieci tupały kiedy wreszcie ostygnie > Wielkie dzięki za przepis.
Marta [2009-02-11 10:44:35]
Super, wszyscy sie zajadali.
Rys47 [2009-01-19 18:09:20]
ciasto o.k,ale polecam dac mniej jablek bo ma to byc ciasto z jablkami a nie jablka z ciastem :))
ala [2008-11-06 13:18:10]
Bardzo dobre, bardzo łatwe, bardzo szybkie w przygotowaniu.
Kamila [2008-11-02 13:29:47]
witam...wczoraj zrobilam to ciasto z moja kolezanka....bardzo szybko je zrobilysmy i wyszlo naaaprawde bardzo smaczne tylko podwoilysmy skladniki bo wyszla za mala masa eh Dziekuje za przepis:))
myyy [2008-08-15 14:12:06]
Ciasto super !!! Rodzince smakowało a i znajomi pochwalili, dzięki za przepis !
gruszunia [2008-08-08 23:18:37]
ciasto nie wyroslo, ma moze z 2cm wysokosci :/ dalam miej jablek bo 7 to zdecydowanie za duzo! jadlam o wiele lepsze ciasta, w tym mi sie tylko podoba to ze bardzo prosto je zrobic, ale co z tego skoro jest nieciekawe
karola [2008-08-06 21:34:52]
Piekłam już dwa razy- jest super.Na dużą blachę trzeba wziąć dwie porcje składników.Warto też posypać placek kruszonką.Polecam!
Dorcia [2008-08-05 14:49:32]
Latwe jak licho szybciutje rewelacja i pyszzzzzzne,zrobilam z nektarynkami,zanim goscie sie rozsiada ciasto gotowe dzieki za przepis,pozdrwaiam
kstr.Nowy Jork [2008-06-05 04:24:33]
Ciasto w srodku okraglej formy nie dopieka sie i jest surowe,a smak no coz...
Kasia [2008-01-13 21:45:34]
Należy ubić całe jajka. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-21 01:03:58]
CALE JAJKA CZY TYLKO SAME ZOLTKA????
BEATA [2007-12-17 12:53:56]
Zadna rewelacja.Nie wiem dlaczego tak przechwalacie.
Bozena [2007-09-30 17:22:18]
Jestem zdziwiona dobrymi komentarzami, ciasto wyszło ale jest co najwyżej średnie w smaku, nie polecam, jabłek jest za dużo w stosunku do ciasta
Elżbieta [2007-05-02 10:30:45]
właśnie wsadziłam je do piekarnika. zrobiłam z 1,5 porcji na taką średnią blaszkę. tylko jabłek wydawało mi się za dużo i dałam 5, w tym 2 bardzo duże. powinno chyba być ok. czekam z niecierpliwością co to wyjdzie... ale już dziękuję za przepis :) (dałam duuużo aromatu i cynamon)
Agata [2007-04-30 16:42:51]
super.(: pozdrawiam
beata [2007-03-27 10:59:25]
Ciacho rewelacyjne, z niczego naprawdę coś pysznego, czas przygotowania niecałe 10 minut-rewelacja. Ja zamiast wanilii do ciasta dodałam cynamon - bo nie miałam wanilii pod ręką. No i posypałam nią też jabłka na wierzchu. Wyszło niesamowicie. Gorąco polecam
Beata [2007-02-03 14:46:17]
CIASTO JEST PYSZNE WSZYSTKIM SMAKOWAŁO POZDROWIENIA
ŻANIA [2006-12-09 15:15:10]
Ciasto szybkie,tanie i bardzo smaczne.Na wierzch do cukru pudru dodałam cynamon,daje ciekawy smak i aromat.Wielkie podziękowania za ten przepis.Pozdrawiam
Huberta [2006-11-24 20:17:08]
Cisto pycha...Coś z niczego. Bardzo polecam:))
Kama [2006-11-11 20:33:46]
nawet takie antytalencie kulinarne jak ja poradziło sobie z tym ciastem :-) polecam jest super
Beata [2006-09-03 13:26:17]
super ciacho bardzo smaczne tylko ze ja nie rozdzielałam jabłek na pół tylko wszystkie wymieszałam z masa a na wierzchu posypałam tylko cukrem pudrem Goraco polecam Warto spróbowac!!!!
ANIA [2006-08-29 14:10:49]
BARDZO DOBRE POLECAM.ROBERT.
ROBERT. [2006-08-07 20:13:03]
ciasto przepyszne:)
madzia [2006-08-02 19:59:47]
ciacho bardzo pychaaaaaa:)
Ola [2006-06-28 11:36:54]
ciasto naprawdę bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu, warte polecenia!
Jola W. [2006-05-29 16:01:14]
Ciasto jest pyszne.Ciekawe jak wyjdzie kiedy dodam jagody,truskawki albo rabarbar zamiast jabłek.Będę eksperymentowała. Uwielbiam ciasta z owocami.
Ancia [2006-05-16 12:07:47]
Ciasto jest smaczne. Robiłam je 2 razy. Pierwszy raz tak samo, a drugi raz składniki podwójne na dużą blachę. Będziemy je dzisiaj jeść. Polecam - smacznego!
Anula [2006-03-04 13:46:23]
Ciasto mi wyszło i jest bardzo dobre wszystkim smakowało.
Agata [2006-01-22 11:27:38]
Jest bombowe!!!
Zbynek [2005-08-16 13:21:35]
Średniej wielkości tortownica ma średnicę 23-25 cm. Oczywiście składniki na ten przepis można podwoić, i wtedy dobrze byłoby sokrzystać z dużej tortownicy, która ma średnicę 26-28cm. Powodzenia.
Dorota [2005-03-07 19:33:27]
Jaką średnicę ma ta tortownica?.Jeśli wezmę naprawdę większą to mogę zrobić składniki razy dwa i wyjdzie?.Czekam na odpowiedż i z góry dziękuję.
mala30 [2004-10-14 17:43:52]
ciasto bardzo dobre często robie wszystkim bardzo smakuje.pozdrawiam
agusia [2004-09-23 15:15:29]
Ciasto jest super, robilam je w ostatni weekend. Moze troche za duzo cukru (proponuje 0,5 szklanki dla tych, ktorzy nie lubia bardzo slodkich ciast lub oszczedzaja kalorie), ale za to stosunkowo malo tluszczu i to na pewno jest pozytywne. Dzieki za ten przepis, na pewno bede do niego wracac!
Anna [2004-01-15 16:49:49]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.