Przepyszne, kolorowe i warstwowe ciasto z galaretką, masą jogurtową, masą śmietankową i polewą czekoladową :) Całość ułożona jest między kakaowymi częściami biszkoptu, które nasączone są rumowym ponczem. Wierzch polana jest polewą czekoladową i udekorowana wiórkami kokosowymi.
Ciasto pięknie prezentuje się na każdym stole. Jest miękkie, słodkie i aromatyczne - idealne na Dzień Mamy i Dzień Dziecka :)
Zapraszamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier trzcinowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast, proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i całość delikatnie wymieszać. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć biszkopt. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na połowę. Jedną część kakaowego biszkoptu nasączyć połową rumowego ponczu.
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Jogurt grecki zmiksować z jogurtem naturalnym, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na koniec wlać letnią żelatynę i dokładnie razem zmiksować. Masę jogurtową wyłożyć na nasączony kakaowy biszkopt i włożyć do lodówki na około 10 minut.
Galaretki truskawkowe rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia, a gdy zaczną tężeć wyłożyć je na masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki na około 10 minut.
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego, letnią żelatynę i całość razem zmiksować. Gotową śmietankową masę wyłożyć na czerwoną galaretkę. Przykryć drugą częścią kakaowego biszkoptu, nasączyć pozostałym rumowym ponczem i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, wodę i całość podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gdy polewa lekko ostygnie wylać ją na biszkopt i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.