Dora35 Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku 1/2 szklanki cukru 5 dkg tłuszczu 1 jajo ok 1/2 szklanki mleka 2 łyżki tartej bułki NADZIENIE: 1 1/2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru cynamon skórka z 1/2 cytryny starta Z podanych składników zagnieść ciasto . Rozwałkować na dwa placki.Jednym wyłożyc natłuszczoną blachę nakłuć widelcem i troszke podpiec . Na podpieczony spód posypac bułką tartą żeby ciasto nie namokło za bardzo i wyłożyc obrane i poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem , cynamonem, oraz skórką cytrynową.Przykryć drugim ciastem i nakłuć widelcem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec ok 1 godziny w temp 200* Cytuj
Edytka78 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 To jedno jajko to ma być dodane do ciasta czy wymieszane z mlekie do posmarowania ciasta? Cytuj
Edytka78 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 I jeszcze jedno pytanie czy na pewno ma być 5 dkg tłuszczu na 2 szklanki mąki bo wydaje mi się że jakoś mało tego tłuszczu? Cytuj
Dora35 Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 jajko ma być dodane do ciasta i ma być naprawde 5 dkg tłuszczu ;) Cytuj
Edytka78 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Dzięki Dora za odpowiedź jak wypróbuję to ciastko to dam znać ;) Cytuj
Dora35 Opublikowano 27 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 mam nadzieje że będzie ci smakowało u nas jak jabłecznik to tylko ten wołają ;) Cytuj
Gość Kasiaczek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Niedawno piekłam podobny placek ale chyba za krótko się piekł ;) nie wyszedł taki jak powinien choc i tak piekłam dłużej niz było w przepisie( ok.30 min) Dzisiaj wypróbuje ten... mam nadzieję ze tym razem mi wyjdzie :) Cytuj
Dora35 Opublikowano 28 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 trzymam kciuki żeby ci wyszedł bo placek naprawde jest dobry ;) Cytuj
ainoh7 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 a ja mam pytanie- włśanie chce zrobic to ciasto i ile to jest 5 dag tłuszczu? to moze byc margaryna tak? Cytuj
Dora35 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 ja daje margaryne,a na niektórych margarynach sa podziałki i można sobie odciać odpowiednia ilosc :P np.margaryna Kasia takie posiada Cytuj
ainoh7 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 wiecie co? zrobiłam te cisto naprawde łątwe i szybkie ale musze sie przyznac ze ...pierwsze spaliłam.. po prostu wyszłam do sklepu no i wracam.... takiego nieuka jak ja to chyba jeszcze nie było tu na tym forum.. ale nic, drugie wyszło fantastycznie... :P mam duzo jabłek wiec moge eksperymentować.. :P Cytuj
Dora35 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Nie przejmuj sie każdemu sie zdarzy że czasem coś przypali mnie sie też przydarzyło ciesze sie że ciasto ci smakowało :P Cytuj
Nika1990 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Może to trochę głupie pytanie, ale jak mam poszatkować te jabłka? A mogę zetrzeć na tarce? Jeśli tak, to na małych czy dużych oczkach ? Cytuj
ainoh7 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 ja ścierałam własnie na tarce na tych duzych oczkach.. wyszło ok. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.