apsik Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 SKŁADNIKI NA CIASTO 3 szklanki mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 margaryna 1 jajo i 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść z tych składników ciasto i schłodzić około 30 minut.W tym czasie przygotować masę makową. SKŁADNIKI 1 litr mleka 25 dag maku 4 jajka 4 łyżki cukru 15 dag kaszy manny 5 dag rodzynek 5 dag orzechów siekanych olejek migdałowy Z 1 litra mleka odlać szklankę i rozpuścić kaszę,do reszty mleka dodać cukier ,zagotować i wlać kaszkę,ponownie zagotować i ostudzić.Po wystudzeniu dodajemy do ugotowanej kaszki żółtka rozmącone w 3 łżkach wody,wsypujemy suchy mak i bakalie,mieszamy.Dodajemy do smaku olejek i w razie potrzeby dosładzamy.Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę i jedną część rozwałkowujemy na blaszkę,smarujemy powidłami[1 słoiczek] i wykładamy masę makową.Zdrugiej części ciasta formujemy wałeczki i robimy na masie kratkę. PIECZEMY OKOŁO 45 MINUT. Po ostygnięciu można polukrować lub poprostu popudrować. Znalazłam dzisiaj ten przepis w książeczce ,którą dostałam od mojej siostry pt.Babeczka a że miałam wszystkie składniki w domu i bardzo lubimy mak więc od razu upiekłam,bardzo nam smakuje [została tylko połowa a ciasto jeszcze nie wystygło dobrze] Cytuj
Jolcia Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Ciekawy przepis.Zaraz go przepiszę i wkrótce upiekę,bo też lubimy mak. Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Rzeczywiście, przepis jest bardzo ciekawy, skusiłam się na to ciasto - nam smakowało - polecam :wink: Dziękuję Apisk :wink: Cytuj
apsik Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Fajnie Dorotko ,że upiekłaś i mogłaś wstawić zdjęcia i bardzo mi miło że smakował tzn.że Twój trud wykonywania nie poszedł na marne. :wink: Pozdrawiam serdecznie i jestem Ela dla moich przyjaciół ,,smakowiczów,,. Cytuj
dwoinka Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie! Już kupiłam potrzebne składniki i w sobotę biorę się do roboty :grin: Już nie mogę mogę się doczekać :D Cytuj
basga Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Fajnie,że odświeżyłaś temat bo...ja tego przepisu jakoś wcześniej nie widziałam a jedyne ciasto jakie znam z całym makiem to chyba piegus. Dorotko-extra,jak zobaczyłam to zgłodniałam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Ooo.. rzeczywiście bardzo fajny przepis, coś innego. Kolejny do wypróbowania, zwłaszcza, że mak bardzo lubię :D Cytuj
apsik Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Ja także dziękuję za przypomnienie-dawno nie piekłam ,ale jest ciągle do wypróbowania tyle nowośći ,że nie wiadomo co wykonać a co nie.. :D Cytuj
dwoinka Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Ja już dawno wypatrzyłam ten przepis i od razu go sobie spisałam :D Wreszcie zebrałam się żeby go zrobić, bo naprawdę świetnie się zapowiada. Pozdrawiam serdecznie i oczywiście napiszę jak wyszło ciasto! :grin: Cytuj
dwoinka Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Ciasto naprawdę pycha! Gościom bardzo smakowało, nawet wzięli kawałek na wynos :D Dziękuję serdecznie i polecam bardzo ten przepis :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 10 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Bardzo się cieszę ,że ciacho poszło na wynos i oczywiście smakowało domownikom. Pozdrawiam Cię Dwoinko. Cytuj
Kaliope Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Elu mam już wszystkie składniki i dzisiaj wieczorem chcę upiec to ciasto. Powiedz tylko w jakiej temperaturze? Pozdrawiam ciepło :D Cytuj
apsik Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Kingo niestety mój piekarnik nie wskazuje temperatury ,ale myślę że 180 stopni będzie w sam raz. Ja piekę zawsze tak na oko ....i jakoś wychodzi. :D serdecznie pozdrawiam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Tak właśnie zamierzałam piec, w razie gdybym nie dostała odpowiedzi, więc cieszę się Elu, że potwierdzasz. Jutro napiszę jak się upiekło :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.