Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oto 'zdobyczny' przepis na rewelacyjnego pleśniaka. Ilekroć cos mi smakuje zawsze proszę o przepis!! Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 łyżki smalcu 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 5 białek 1 szklanka cukru 1 słoiczek powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce a następnie zetrzeć jedną część ciasta jasnego, wyłożyć na nie dżem lub powidła, zetrzeć ciasto z kakao, przykryć pianą ubitą z białek i szklanki cukru a na końcu zetrzeć drugą część ciasta jasnego. Piec w 180 stopniach na ciemnozłoty kolor.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Robię wg trochę innego przepisu, ale chcę Was zachęcić do dodania bakalii, a najwięcej orzechów /posypać obficie na wierzchu marmolady/. Ja zamiast marmolady używam powidło śliwkowe kwaśne z dodatkiem konfitury z róży. smakuje wyśmienicie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kaska, bardzo się cieszę, że Ci smakował. Poproszę zatem o ocenę :-). Wszystkie przepisy, które zamieszczam osobiściew wypróbowałam i znalazły akceptację u moich bliskich. Zachęcam do wypróbowania pozostałych. A tak na marginesie, pleśniak, to ulubione ciasto mojej córci. Pozdrawiam Pola

Opublikowano

Właśnie chciałam zrobić coś pysznego i proszę, przepis super, idę odrazu wypróbować. Napewno bedzie mniam, mniam. daw wam jutro znać jakie wrażenia, mój ukochany bardzo lubi ciasta. zobaczymy co powie na pleśniaka

Opublikowano

Witaj Amelko, no, będę z niecierpliwością czekać na opinię kolegi małżonka :D. Miłego pieczenia :-)

Opublikowano

kochana Polu, ciasto jest rewelacyjne, ukochany jest zachwycony, mówi, że teraz to bedzie jedno z jego ulubionych ciast:-) wprowadziłam małą zmianę: do piany dodałam kisiel truskawkowy, aby była kolorowa:-) Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj, bardzo dobrze, ja też zawsze coś zmieniam w przepisach. Zachęcam do odszukania innych moich przepisów, Twój mężczyzna będzie zadowolony :-) Szczególnie polecam tort serowy i sernik, ale inne też są całkiem całkiem. Pozdrawiam Cię serdecznie, pa pa.

Opublikowano

Kochana Polu, napewno skożystam z twoich przepisów, a zwłaszcza na tort serowy :D . Właśnie przeglądałam przepis i już mi ślinka leci :-) ;-) dziękuję i pozdrawiam wraz z mężem