Ami 79 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Witam wszystkich, czy ktoś może mi podac przepis na dobre ciacho z agrestem.Byłabym wdzięczna.Pozdrawiam i z góry dziękuje. :-) Cytuj
M@lgosia Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Cześć, oto mój przepis na placek z agrestem. Zawsze się udaje i jest pyszny. W zimie też go piekę ale daje a grest zamrożony i smakuje jak świeży. 40 dkg mąki 20 dkg masła 25 dkg cukru pudru 4 jajka 1 cukier waniliowy 15 g pr. do pieczenia 1-1.5 kg agrestu /układa się agrest jeden obok drugiego/ Masło utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym dodając żółtka na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę prostokątną. Układać agrest ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto. Piec 1 godz. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem. Smacznego :-) Cytuj
Ami 79 Opublikowano 17 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Dzięki M@łgosia jutro piekę twoje ciacho dam znac czy wyszło.Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. :-) Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Przepis na ciasto z agrestem, który dostałam od znajomej :-D Jeszcze go nie piekłam, ale podobno jest smaczniutki :) :-) Agrestowa Pychotka Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 25 dag masła 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 1 kg agrestu Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wyrobić ciasto. 4/5 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie (24x36 cm). Resztę ciasta zamrozić. Na cieście rozłożyć umyty, osuszony i oczyszczony agrest. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i nalej ubijać. Na koniec dodać budynie śmietankowe w proszku i delikatnie wymieszać. Powstałą bezę wyłożyć na agrest. Z zamrożonego 1/5 ciasta zrobić kruszonkę i posypać nią bezę. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 170-180 st. C. :-) Od siebie dodam, że ciasto to można podawać też z bitą śmietaną, tzn. na każdym kawałku (kwadraciku) ciasta można zrobić rozetkę z bitej śmietany. Smacznego :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.