kondi Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Ryba w sosie carry z groszkiem zielonym ok.0.5 kg fileta z ryby bez ości ( flądra ,morszczuk , panga lub sola) 3 duże cebule (pokrojona w paski lub w dużą kostkę) 1 łyżka carry żółte w proszku puszka koncentratu pomidorowego puszka groszku olej do smażenia jarzynka lub warzywko Rybę pokrój na mniejsze części ,posyp jarzynką i obtocz w mące . Następnie usmaż na oleju i przełóż w naczynie - miskę w której będziesz podawała na stół . Na czystej suchej patelni podgrzej carry ( w ten sposób uwalnia się aromat przyprawy) dodaj trochę oleju około 2 łyżek i wrzuć cebulę krótko podsmaż zmniejsz ogień i dodaj koncentrat i pół szklanki wody ,pomieszaj i następnie dodaj groszek i gotuj jeszcze około 5-8 minut na lekkim ogniu , następnie spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku sola i pieprzem . Następnie jeszcze gorący sos wyłóż równo na rybę . Tak przygotowaną rybę można podać na gorąco razem z ryżem lub naleśnikami .lub jako zimną przystawkę , może leżeć w lodówce około 3 do 4 dni . Bardzo polecam !! Planuję zrobić na święta , to zrobię zdjęcie i wkleję . Cytuj
justhi Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Ja w piątek wypróbowałam nowy przepis na łatwiznę w wykonaniu i smaczną w całości rybę (gotowaną, nie smażoną wcześniej). FILETY RYBNE Z GROSZKIEM 60 dag filetów z dorsza 3 pomidory (nie lubię obecnych pomidorów ze sklepów, więc dodałam puszkę krojonych w zalewie) mała cebula puszka zielonego groszku 1 szkl. buliony warzywnego (dodałam samej wody) tymianek, sól, pieprz, cukier Groszek osączyć z zalewy. Pomidory obrać, pokroić na ósemki. Cebulę posiekać. Olej rozgrzać, wrzucić cebulę, usmażyć. Dodać pomidory, groszek, zalać bulionem, oprószyć tymiankiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 5 minut, co jakiś czas mieszając.Filety włożyć do sosu, przykryć. Gotować 20 minut. Doprawić. Cytuj
marysi_co Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Oba przepisy są super i będę musiała je wypróbować w najbliższym czasie, bo uwielbiam rybę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.