renik Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 SAŁATKA GYROS 70 dkg.mięsa z drobiu (wystarczy 1 duża pierś) 2 cebule- kroić w kostkę puszka kukurydzy papryka czerwona (świeża) korniszon kapusta pekińska majonez+ ketchup łagodny(połączyć do uzyskania rózowej barwy) przyprawa ,,GYROS" WYKONANIE: Mięso pokroić w paski i usmażyć na oleju z połową przyprawy. Wyłożyć na półmisek, zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu posypać cebulą pokrojoną w kostkę, na to polać odrobinę sosu majonezowego,potem posypać kukurydzą i kapustą pekińską pokrojoną w paski. Lekko posolić. To polać znowu majonezem z ketchupem , na to posypać ogórek-pokrojony w kostkę, a na koniec posypać papryką czerwoną również pokrojoną w kostkę. Sałatka jest dobra następnego dnia .Ładnie prezentuje się w przezroczystej , wysokiej salaterce. Do sosu kupuję zawsze majonez Winiary i ketchup Pudliszki-sprawdzone i najlepsze :) Czasami zastępuję sos majonezowy sosem czosnkowym i jest równie pyszna :roll: SMACZNEGO... Cytuj
zuziorek Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Odgrzebałam przepis na moja sałatkę gyros i tu na forum jest identyczna. Goście jada więc się szykuje....Polecam tą wersje gyrosa bo jest super! Fajnie wyglada w naczyniu jako sałatka warstwowa, ale z doświadczenia wiem, że cięzko się ją wyjmuje...tak więc przed samym nakładaniem mieszam ją. Cytuj
Basia K Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Potwierdzam. Tez robie wedlug identycznego i na razie nawet nie próbowalam innych,bo ta akurat posmakowala moim gosciom. Ja jednak zostawiam ja do konca ulozona warstwami,ale podaje ja w misie o duzej srednicy,wiec te warstwy nie sa takie wysokie,wiec nie ma problemu z nabieraniem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.