Katarzyna Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Znając moje ( nie ) upodobania do kruchego ciasta ( wole ciasta proszkowe ) Ciocia dała mi ten przepis i znowu polubiłam szarlotkę :) Z tego przepisu wychodzi duża blacha pysznego ciacha. ;) 4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości. Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany. Wykładamy masę na formę. 2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru. Wykładamy gorące jabłka na ciast. Kruszonka około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki. Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180* Szkoda że nie mam zdjęcia , ale obiecuję jak tylko upiekę wstawię , no chyba że ktoś mnie uprzedzi to porównamy. Serdecznie polecam i życzę smacznego :razz: Cytuj
iwona30 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Te jajka jak ubijemy to później dajemy margarynę i do tego mąkę i mieszamy w baniaku czy dajemy na stolnicę jakaś dzisiaj tępa jestem że nie moge zrozumieć. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Iwonko ja robię wszystko w jednej misce. Ucieram na parze w misce od miksera, późnie przestawiam miskę do miksera i dodaję resztę składników wyrabiając mikserem, wylewam ciasto na blachę wykładam jabłka, kruszonka i do piekarnika. Cytuj
iwona30 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 O teraz rozumię super dziękuję za odpowiedź muszę spróbować ten przepis, jakaś nie trybiąca byłam. Cytuj
iwona30 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Przepis wylądował w zeszycie przy okazji spróbuję.Pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Iwonko daj znać jak Ci smakowało ciacho ;) Jestem pewna że nie będziesz żałować :) Cytuj
iwona30 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Właśnie ciasto siedzi w piekarniku, nie mogłam się powstrzymać żeby nie wypróbować tego przepisu, zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.Tylko mam nadzieję że jabłka mi nie opadną na spód bo nie miałam świeżych tylko w słoikach starte na tarku ale myślę że będzie dobrze, ładnie rośnie później napiszę jaki wyszedł. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Iwonko bez obaw jabłka powinny zostać na wierzchu. Też chyba jutro zrobię, bo już dawno nie robiłam Pozdrawiam i czekam na opinię Cytuj
iwona30 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Wystawiłam ocene 5, ciasto jest super moja córcia już nie mogła wytrzymać tak się kręciła żeby jej ukroić i wcina tylko mruczy. Myślę że, z owocami czy bez owoców też by było super ciasto. Polecam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Iwonko cieszę się że szarlotka przypadla Tobie i Twojej rodzince do gustu :razz: Jabłka zostały na górze ;) Ciocia się ucieszy jak jej powiem że jest chwalona :) Cytuj
iwona30 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Tak jabłka zostały na górze. Cytuj
ela52 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Upieklam dzisiaj ta szarlotke, urosla cala blacha, jablka sa rowniez na gorze.Ciasto jest super.Dzieki za przepis. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 27 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Cieszę się że Wam smakowało ciacho ;) Wychodzi duża blacha więc jest co pojeść :) Myślę że z innymi owocami też będzie pycha :razz: Pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Witajcie! Tak wygląda ciasto ze śliwką :grin: zamiast jabłek :grin: Smacznego :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.