Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znając moje ( nie ) upodobania do kruchego ciasta ( wole ciasta proszkowe ) Ciocia dała mi ten przepis i znowu polubiłam szarlotkę :) Z tego przepisu wychodzi duża blacha pysznego ciacha. ;) 4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości. Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany. Wykładamy masę na formę. 2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru. Wykładamy gorące jabłka na ciast. Kruszonka około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki. Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180* Szkoda że nie mam zdjęcia , ale obiecuję jak tylko upiekę wstawię , no chyba że ktoś mnie uprzedzi to porównamy. Serdecznie polecam i życzę smacznego :razz:

Opublikowano

Te jajka jak ubijemy to później dajemy margarynę i do tego mąkę i mieszamy w baniaku czy dajemy na stolnicę jakaś dzisiaj tępa jestem że nie moge zrozumieć.

Opublikowano

Iwonko ja robię wszystko w jednej misce. Ucieram na parze w misce od miksera, późnie przestawiam miskę do miksera i dodaję resztę składników wyrabiając mikserem, wylewam ciasto na blachę wykładam jabłka, kruszonka i do piekarnika.

Opublikowano

Właśnie ciasto siedzi w piekarniku, nie mogłam się powstrzymać żeby nie wypróbować tego przepisu, zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.Tylko mam nadzieję że jabłka mi nie opadną na spód bo nie miałam świeżych tylko w słoikach starte na tarku ale myślę że będzie dobrze, ładnie rośnie później napiszę jaki wyszedł.

Opublikowano

Wystawiłam ocene 5, ciasto jest super moja córcia już nie mogła wytrzymać tak się kręciła żeby jej ukroić i wcina tylko mruczy. Myślę że, z owocami czy bez owoców też by było super ciasto. Polecam.

• 3 tygodnie później...