ina12 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Minął tydzień jak otrzymałam przepis na drożdzówkę, dzisiaj ją upiekłam. Jest pyszna lecz w smaku dla niektórych osób może być za mało słodka, a oprócz tego jest mało pracochłonna. W kolejności dodajemy następujące składniki: 5 jaj 10 dag drożdży - rozkruszyć 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju 1 szklanka zimnego mleka 5 szklanek mąki Nic nie robiąc odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą blachę prostokątną. Według własnego uznania można wyłożyć owoce i na to kruszonkę lub bez owoców. ina12 Cytuj
Dorunia Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Witaj ino1 Ile czasu trzeba ją piec i w jakiej temperaturze?Odpisz proszę,mam ochotę upiec to ciacho. Pozdrawiam :D ;-) :-) Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Witaj Dorunia! Ja mam piekarnik na prąd, nastawiłam na 180*C ale w instrukcji pisze że odchyłki dla każdej pozycji wynoszą + albo - 10*C nastawiłam na włączoną grzałkę dolną i górną jest to funkcja tradycyjnego pieczenia. Jeżeli chodzi o czas nie zwróciłam uwagi, następną razą jak będę piekła to dodam. Poprostu sprawdzałam do chwili zarumienienia i dodatkowo każde ciasto zawsze sprawdzam patyczkiem. Nie pytałam o czas i temp. bo wiedziałam że sobie poradzę. Doruniu ta drożdzówka ma jeszcze jeden plus, ona jest naprawdę pulchna. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
Dorunia Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Witam Dziękuję ino12 za szybką odpowiedż.W najbliższym czasie upiekę tę drożdżówkę i dam znać jaka mi wyszła. Pozdrawiam :D ;-) :-) Cytuj
ela2225 Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Naprawde się nie wyrabia :-) ? Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Witaj Elu ! Naprawdę się nie wyrabia. Podając przepis to wpierw ja sama go sprawdzam i wtedy dopiero mogę go podać z czystym sumieniem na forum. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
ela2225 Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2006 Dzięki w sobotę próbuję. Cytuj
baśka96 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Witaj Ina. Drożdżówkę zrobilam dzisiaj , dokładnie według Twojego przepisu i muszę przyznać że jak zwykle Twoje przepisy są niezawodne :-) :-D . Pięknie wyrosła i jest rzeczywiście bardzo pulchna.Dziękuję za ciekawy i niepracochłonny przepis .Pozdrawiam :-) :D ;-) Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Basiu witam Ciebie i dziękuję za dobrą i pozytywną wiadomość. Ja przed jej wypróbowaniem nie mogłam sobie wyobrazić że nic nie robiąc z składnikami tak ładnie to wszystko wyrośnie, inne osoby napewno też tak myślą jak ja przed jej wypróbowaniem i mają napewno obawy, a napisałam że przepis sprawdziłam. Pozdrawia Ciebie serdecznie ina12 Cytuj
Anna22 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Do dzisiaj byłam przekonana ,że ciasto drożdżowe nigdy mi nie wyjdzie . Dlatego zabrałam się za przepis od Iny gdy męża nie było w domu i by rozczarowanie było mniejsze zrobiłam z połowy składników. Ciasto mi wyszło i to dosłownie bo właśnie zjedliśmy ostatni kawałek. Mąż zachwycony bo uwielbia ciasto drożdżowe i już na jutro zamówił dużą blaszkę / bo przecież samo się robi/. ina12 dziękujemy :D ;-) :-) Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Cieszę się bardzo za zaufanie i wypróbowanie tego ciasta, oraz dziekuję bardzo za pozytywne wypowiedzi. Pozdrawia Was wszystkich. ina12 Cytuj
zuziorek Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Ino, przepis ten w sam raz dla mnie bo nie potrafie piec ciast. Dzieci jeszcze małe, a mąż marynarz w sumie nie ma komu robić. Może zabrzmi głupio ale jak robisz kruszonkę? Z poważanie dla twojego kucharzenia na "Smacznym" Twój wierny obserwator Zuziorek Cytuj
ela2225 Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Właśnie też miałam spytać o tajemnicę kruszonki? Mi zawsze wychodzi taka twarda Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Kruszonka: 15 dag mąki 9 dag palmy 17 dag cukru Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną palmę i szybko ręcznie zagnieść. Do kruszonki można użyć masła ja robię z palmy, można również dodać trochę cukru waniliowego. Ostatnio dodawałam nie stopioną palmę tylko miękką. Elu Tobie wyszła twarda kruszonka bo dodałaś za dużo mąki. Zuziorek żadne zapytanie napewno nie brzmi głupio, czego się nie wie trzeba śmiało pytać. Na tej stronie otrzyma się zawsze poradę i to nie tylko od jednej osoby. U mnie też zaistniała taka sytuacja z goframi że winą obarczyłam gofrownicę i dzięki otrzymania dużo porad gofrownicy nie zlikwidowałam. Zuziorek przekonasz się osobiście jak z tej właśnie strony nauczysz się piec pyszne i eleganckie ciasta, czego Ci z całego serca życzę. Pozdrawiam serdecznie Ciebie wraz z Twoimi dzięciątkami. Osobne również pozdrowienia dla Eli. ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.