ina12 Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 2 szklanki mąki jajko, sól, łyżeczka cukru 3 dag drożdży 3/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju lub margaryny 3 - 4 średniej wielkości cebule 1 łyżka cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki żółtego startego sera, sół pieprz tłuszcz do blaszki Zrobić rozczyn, drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać makę ( ująć mąkę z przepisu) i tyle mleka żeby była konsystencja mniej więcej gęstej smietany, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, olej lub stopioną margarynę, jajko, resztę mleka, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, podzielić na 12 - 16 równej wielkości kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć. Placki ułożyć w dość dużej odległości od siebie na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w krążki, i podsmażyć krótko na tłuszczu, dodać odrobinę wody i poddusić. Po odparowaniu wody dodać łyżkę kwaśnej śmietany i zagotować. przyprawić solą i pieprzem. Placki spłaszczyć w środku wciskając w nie dno szklanki. W powstałym wgłębieniu rozłożyć cebulę, posypać startym serem. Piec w średnio gorącym piekarniku do zrumienienia. Najsmaczniejsze są ciepłe. Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Witaj Ino! Piekłam już cebulaki. Ogólnie były pyszne, tylko za bardzo wysuszyły mi się bułeczki. :evil: :razz: :shock: Czy masz jakiś patent na to, by nie były wysuszone i by były miękkie po upieczeniu ? Może na dno piekarnika dawać pojemnik z wodą, by ona parowała ? Co myślisz o smarowaniu ich od razu po upieczeniu wodą ? Pozdrawiam. Renata :grin: :grin: :twisted: Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Witaj Reniu, w jakiej temp. pieczesz?, średnia temp. to 150*C - 160*C w takiej powinnaś piec, bo to jest mały wyrób. Wiem dokładnie że po upieczeniu smaruje się wodą dlatego żeby wierzch był świecący, natomiast przed pieczeniem smaruje się wodą jeżeli ciasto jest obmączone, mam na myśli chleb i tak samo w tym przypadku. Przypuszczam ze pieczesz w zbyt wysokiej temp. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Rzeczywiście, temperatura, w której piekę może jest trochę za wysoka- 180*. Następnym razem obniżę do 160* i zobaczę, jak wyjdą. Dziękuję za odpowiedź i radę. Pa. Renata :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Reniu ciasto wyrobione nie jest obmączone i nie trzeba niczym smarować. Wiem że jesteś osobą tak doświadczoną że nie potrzebnie to piszę. Pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 INO-czy zamiast cebulowych bułeczek można zrobić jeden placek z cebulowym wierzchem,tak jak się robi pizzę? W moich rodzinnych stronach takie placuszki nazywają CEBULARZE i są w każdym sklepie z pieczywem, tylko jeszcze chyba posypane są makiem. Cytuj
renigliwice Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Mam przepis na placek cebulowy. Świetnie się zapowiada, ale jeszcze go nie robiłam. Jak go upiekę, wkleję przepis i zdjęcie. 🙂 Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Basiu możesz zrobić jeden placek. Pozdrawiam Cytuj
Novinha Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Wczoraj po powrocie z długiego weekendu nie miałam nic na obiadokolację i jak zwykle wpadłam na forum szukając jakiegoś fajnego przepisu :] Zainteresowały mnie te cebulaki, bo miałam resztę drożdży z przygotowywania przysmaków na wyjazd. Wyszły świetnie! Jedynym problemem okazała się zła w moim wykonaniu proporcja składników. Mąż czytał przepis a ja wykonywałam go w kuchni i przypadkowo cała mąka wylądowała od razu z drożdżami, cukrem i mlekiem. Dodatkowo dodałam jeszcze mleka, żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany :-( Dobrze, że sklep pod domem był jeszcze czynny i po dokupieniu mąki ciasto wyszło fantastycznie :) było go jedynie sporo więcej. Z przepisu wyszły mi cztery duże blachy cebulaków. Kiedy skończył mi się farsz cebulowy (wiadomo, ciasta w końcu wyszło sporo więcej...) drobno pokroiłam młodą białą kapustę, podsmażyłam do miękkości z odrobiną cebuli i wymieszałam z ketchupem. Część bułek była z tym innym farszem - też wyszły bardzo dobrze. Jak zwykle Ino przepis prosty i praktycznie nie do zepsucia. Dzięki Ci :] Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Novinho dziękuję Tobie bardzo za wypróbowanie cebulaków. Niesamowicie ucieszyłam się z podania innego farszu przez Ciebie, dokładny opis i za pozytywną opinię. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 23 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2009 Witaj Ineczko, Przepis zapowiada się wspaniale, jak wszystkie przysmaki od Ciebie, szkoda, że jestem na diecie, ale zaraz go sobie skopiuję do swojej elektronicznej książki i jak tylko będę mogła takie rzeczy jeść to sobie ( i rodzince, oczywiście) upiekę. Pozdrawiam Cię serdecznie. Cytuj
Marcin Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Ino - przeniosłem tutaj zdjęcia, które dodałaś w innym miejscu. Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Marcinie dziękuję bardzo, szkoda że nie mogłam zrobić zdjęć na blasze przed upieczeniem. Przyczyna, akumulatorki były nie naładowane. Cytuj
figiel Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Ten przepis jest tu już od dawna ,a ja dopiero zauważyłam go przy okazji "przeprowadzki" zdjęć .Halinko dzisiaj zrobiłam cebulaki dla mojego gościa :D -....część była z cebulą ,a część z pieczarkami /dla jednej osoby/ . Są mniej przypieczone ,bo takie było zamówienie :) . P=R=Z=E=P=Y=S=Z=N=E -nic więcej nie mogę dodac .Dziękuję za przepis!!!! wystawiam ocenę i zachęcam do spróbowania . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.