Maryśka2308 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Ciasteczka pierożki (wiatraczki) Składniki:0,5 kg mąki 1 kostka margaryny 50 g drożdży 1 jajko 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka cukru szczypta soli cukier waniliowy marmolada, puderSposób przygotowania:Do mąki dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Mleko najlepiej stopniowo dolewać w czasie wyrabiania ciasta. Następnie uformować wałek, odcinać kawałki ciasta, rozwałkować, formować w wiatraczki lub pierożki i nakładać marmoladę. Wyłożyć na wysmarowaną i lekko oprószoną mąką blachę i piec około 15-20 min w temp 200˚C. Po wyjęciu można je polukrować. Uwaga! Ciastka podczas pieczenia solidnie zwiększają swoją objętość :razz: Podkreślam że przepis ten jest sprawdzony i to nie raz :grin: Na dowód załączam zdjęcia :razz: Dostałam go od mamy mojej koleżanki. Te ciastka zawsze wychodzą pyszne :razz: Smakują jak mieszanka ciasta francuskiego i kruchego :razz: Smacznego :razz: Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Może jednak ktoś się skusi na ciacho?? :-D Cytuj
m.agga Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Witam...z podanej porcji ile wychodzi ciasteczek?? mam ogromna ochote je zrobic :D Cytuj
wiola344 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 :D Właśnie dziś zrobiłam te ciasteczka są pyszne ,dzieci podjadają co chwile,znadziałam je marmoladą różaną i kremem toffi ,a trochę ciasta posmarowałam marmoladą zwinęłam w rulonik i zrobiłam jeszcze ślimaczki rewelacja ,no i polukrowałam , są suuuper ,dziekuje za przepis :P :) Cytuj
viola32 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Wiola piekne pierozki ,a slimaczki jak sie ladnie prezentuja Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 ooo widzę że jednak ktoś się wreszcie skusił :arrow: Bardzo się cieszę że wam smakowały :arrow: No muszę przyznać że u mnie też bardzo szybko znikają :arrow: A mój chłopak ma dosłownie bzika na ich punkcie ;-) Ehhh stara dobra metoda- przez żołądek do serca :arrow: A ile wychodzi ciasteczek to trudno powiedzieć bo to zależy od kształtów i wielkości ale ja zawsze robię z 1kg mąki bo z 0,5 kg za szybko znikają :arrow: Pozdrawiam i dziękuję za miłe opinie 🙂 Cytuj
Gość roksi555 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Bardzo dziękuje :-D za przepis właśnie wczoraj je zrobiłam i są porostu przepyszne:) :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi