Bahus Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Gulasz meksykański 30 dag chudej wołowiny 30 dag chudej wieprzowiny, 10 dag bekonu lub wędzonej szynki, 3-4 ząbki czosnku, 3 cebule, 30 dag pomidorów, 2 strąki zielonej papryki, po ½ szklanki białej i czerwonej fasoli, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki smalcu, 2-3 ostre papryczki chili, sól, pieprz cayenne Umytą fasolę zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, krótko obgotować i osączyć. Mięso pokrojone w kostkę przesmażyć na łyżce smalcu, dodać kminek, pokrojone chili, drobniutko posiekany czosnek. Skropić wodą i dusić pod przykryciem około 10 min. Włożyć fasolę, oregano i wlać bulion. Dusić około 40 min. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać paprykę pokrojoną w paski i obrane pomidory, pokrojone na ćwiartki. Smażyć chwilę na dość silnym ogniu, po czym przełożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojony w paseczki bekon, wymieszać i dusić razem jeszcze około 10 min. Podawać z bułką lub ryżem. Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Bardzo dobry. Rodzina się zajadała. To w tym przepisie zastąpiłam świeże ostre papryczki chili - sproszkowaną. Cytuj
Bahus Opublikowano 8 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 A tak teraz są papryczki i można je zastąpić....sam też czasami tak robię... Bahus Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.