Nikita79 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Witam Podaje przepis na szybkie danie obiadowe: 6 jajek majonez musztarda bulka tarta cebule sol pieprz olej Gotujemy jajka na twardo , po ochlodzeniu obieramy i siekamy na drobno w kostke , dodajemy rowniez na drobno posiekana cebule , okolo 1 lyzki majonezu i okolo 1 lyzeczke musztardy.Wszystko przyprawiamy sola i pieprzem . Nastepnie dodajemy do masy bulke tarta - poto azeby ustabilizowac mase, ktora powinna byc na tyle zbita zeby uformowane kotlety nie rozlatywaly lub nie rozplynely sie nam w rekach .Formujemy kotlety tak samo jak na mielome. Poczym kulamy kotleciki w bulce i wkaladamy na patelnie na rozgrzany olej (kotlety nie moga w nim plywac , bo sie rozwala - powinnismy obchodzic sie z nimi delikatnie poniewaz nie sa tak stabilne jak mielone). Obsmazamy z obu stron i gotowe. Swietnie pasuja do gotowanych ziemniaczkow i salaty Życze smacznego i pozdrawiam :mrgreen: Cytuj
gosiek50 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Te kotlety robiłam wiele razy są super, ale jeszcze nigdy nie dodawałam majonezu ,ale za to dodaje posiekaną zieloną pietruszke , następnym razem zrobie w/g Twojego przepisu. :) :) Pozdrawiam Cytuj
mela Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Robiłam te kotleciki w sobote i powiem totalna klapa,obchodziłam sie jakk z "jakiem" i wszystkie rozsypały sie :) Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Może trzeba dodać do tej masy jajecznej - 1 surowe jajko (składnik sklejający). Moja mam dawno robiła takie kotlety z jajek, i wiem że dodawała tam 1 surowe jajko - może warto spróbować :) Cytuj
asienka77 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Bardzo często robię kotlety z jajek i jeszcze nigdy się nie rozpadły,a to dlatego,że dodaję surowe jajko.Trzeba dokładnie wyrobić,a potem sklejać w ręku.Na koniec obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Polecam do ziemniaków i mizerii. Pozdr. Cytuj
Kubasie Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Kotlety jajeczne robi moja mama ale wiem ze nie dodawała nigdy majonezu.Musimy zrobic z majonezem. pozdrawiamy Cytuj
Nikita79 Opublikowano 7 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Hmmm... kotlety w takiej postaci z majonezem sama wymyslilam i osobiscie nie dodaje surowego jajka , wiem jednak z praktyki (robilam je juz duzo razy ) ze naprawde trzeba uwazac na ilosc tluszczu na patelni , najlepiej dac tylko tyle zeby patelnia sie blyszczala ale zeby nie pluwał tluszcz. Oczywiscie radze trzymac kotlety na jednej stronie dopuki sie nie zarumienia. Mi jakos wychodzi ... Zycze powodzenia. Pozdrawiam Cytuj
Mila Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Znam ten przepis - jest super! I właśnie dostałam natchnienia co dziś zrobię na obiad :) Zawsze robiłam je z surowym jajkiem i siekaną zieleninką (koperek, pietruszka), ale może tym razem spróbuję wersję z majonezem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.