Agatka15 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 SKłADNIKI: Biszkopt czekoladowy: 6 jajek; 12dag cukru; 12dag mąki; 6dag kakao; masło; mąka to formy Syrop do nasaczenia: 15dag cukru; 150ml wody; 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej; 60ml rumu Krem czekoladowy: 15dag gorzkej czekolady (70% kakao); 225ml śmietany (36%) krem kakaowy: 15dag śmietany (36%); 2-3dag cukru; 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej; 2g żelatyny Do dekoracji: ciemna i biała polewa czekoladowa SPOSóB WYKONANIA: Zrób biszkopt: oddziel białaka od żółtek. Białaka ubij z cukrem na sztywna pianę i połącz z żółtkami. Mąke wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany. Ciastem napełnij wysmatowane masłem i wysypaną maką tortownice (o średnicy 20 cm). Piecz 40 minut w temp. 170 st.C. Ostudzony biszkopt pokrój na 4 krążki. Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum. Zimnym syropem nasącz krążki biszkoptowe. Zrób krem czekoladowy: czekolade rozpuść (zagotuj wode w dużym garnku a czekolade włóż do mniejszego garnka i mniejszy garnek wstaw do gotującej sie wody najlepiej wyłączyć już gotującą sie wodę), a następnie ubij śmietanę i wymiwszaj z przestudzona czekoladą. Zrób krem kakaowy: ubij śmietane z cukrem i kawą, połącz ja z rozpuszczalną żelatyna. Złóż tort: pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugim krążkiem, posmaruj kremem kakaowym. Przykryj trzecim krążkiem, a ten z kolei posmaruj resztą kremu kakaowego. Połóż czwarty krążek. Gotowy tort pokryj ciemna polewa czejkoladową i udekoruj białą. SMACZNEGO :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.