Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

250-300 kwaitków mleczu (mniszka lekarskiego)-oczywiście gdy są jeszcze żółte, 1 kg cukru, 1/2 l wody, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Kwiaty umyć i ugotować w wodzie 10 min. Przecedzić i wsypać stopniowo cukier(do tego wywaru po przecedzeniu), żeby się gotowało cały czas 10 min. Dodać kwasek cytrynowy i gotować ok 20 - 30 min. Wlać do słoiczków i zapasteryzować. Doskonale smakuje rozcieńczone z wodą. Uwielbiam pić go zimą.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłam dzisiaj ten syrop i mam pytanko; ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam nie bardzo wiem jaki powinien wyjść smak. Mój pięknie pachnie , w smaku jest dosyć słodki ale , że tak to ujmę z małą nutką goryczki. Proszę o odpowiedż czy tak powinno być , czy może coś zrobiłam nie tak. :)

Opublikowano

Ten, który robi moja mama ma swój specyficzny smak, trudny do opisania słowami :), ale nigdy nie wyczułam w nim goryczy. Jeżeli zrobiła Pani wszystko tak jak jest to napisane w przepisie to powinno wszystko wyjść dobrze. Syrop ten powinien mieć konsystencje i kolor miodu. Więc jeżeli tak wygląda to myśle, że i smak powinien być właściwy. Niewiem z czego ta goryczka może wynikać bo w naszym nigdy jej nie było, ale może to wina kwiatków. A czy wzieła Pani same kwiatki bez łodyżek?

Opublikowano

Kwiatki wzięłam bez łodyżek ale z całym kwiatostanem tzn. nie wyskubywałam płatków i może to dlatego jest ta nutka goryczki.Z książki zielarskiej właśnie przeczytałam że mlecz który wypływa z mniszka jest gorzki i może to jest powodem.Następnym razem spróbuję wyskubać płatki .Ale smak i tak jest ciekawy , zimą na pewno go wykorzystam.Dzięki za przepis .Pozdrawiam. :)

Opublikowano

ja robiac miodek biore tylko dobrze rozwiniete kwiaty a nie same platki pierwszo gotuje sam kwiat dobrze odciskam ten wywar gotuje dalej bez kwiatu ale dodaje cukier i pod koniec sok z cytryny

Opublikowano

Miodek pachnie pięknie i dodany do herbaty wzbogaca jej smak.Zrobiłam go , i bez względu na to czy wyszedł mi taki jak powinien czy trochę nie tak , jesienią i zimą bedzie jak znalazł :) ,szczególnie gdy zawita przeziębienie :oops: .A w tym wszystkim najważniejsze jest to że smakuje moim dzieciom, bo robiłam go z myślą własnie o nich.Jeszcze raz dziękuję za przepis.Pozdrawiam. :)

Opublikowano

:oops: Ja miodek z mniszka robię też w inny sposób - 'na zimno'. Zbieramy kwiaty, około 200. Wyskubujemy płatki ('kwiaty bez szypułek'). Potem trzeba je macerować w 0,5 litrze przygotowanej wody, ostudzonej do temperatury pokojowej, przez kilka godzin (ja moczę je całą noc). Przesączony 'sok' wlewamy do garnka. Dodajemy 0,5 kg cukru i szczyptę kwasku cytrynowego. Gotujemy - im dłużej, tym gęstszy będzie miód. Wlewamy do słoiczków. :) Drugi przepis jaki znam jest podobny do podanego przez Pszszółkę Maję. Zbieramy około 250 świeżych kwiatów mniszka (bez szypułek). Bierzemy cytrynę, myjemy, i kroimy w plasterki. Kwiaty gotujemy w 1 litrze wody przez 15-30 minut. Roztwór odcedzamy. Wrzucamy do niego plastry cytryny. Dodajemy 1kg cukru (stopniowo). Gotujemy - nawet 1 godzinę. Rozlewamy do słoików. :) Jeśli chcę miód gęsty - robię go w/g pierwszego przepisu. Drugi przepis świetnie nadaje się do otrzymywania syropu (zależy jak długo gotujemy). :oops: Czy trzeba pasteryzować miód rozlany do słoiczków?? Nigdy tego nie robiłem. Niektórzy po rozlaniu miodku do słoików, czekają aż wystygnie i wtedy dobrze go wymieszają, a dopiero potem szczelnie zamykają. To też trzeba praktykować??

Opublikowano

:) Więc jeżeli chcę aby miodek przetrwał do zimy muszę go pasteryzować, tak?

Opublikowano

odpowiem tak:): Przy takiej zawartości cukru nie ma prawa mu się nic stać i pasteryzacja nie jest konieczna. Pleśnie przy zawartości cukru powyżej 60 % cukru nie rozwijają się. Myśle, że wytrzyma nawet nie jedną zimę. Natomiast jeśli masz ochotę to możesz zapasteryzować. Moja mamusia pasteryzuje, ale jest to chyba bardziej z przyzwyczajenia niż z potrzeby. :)

Opublikowano

wszytsko bnyło by ok ale kiedy zrobie ów miód to po kilku godzinach zacznie sie krystalizoać ze nienadaje sie do spozycia albo osadzony cukier zbryla sie a zamiast miodu zostaje bardzo wodnista ciecz:) co robić, pomocy :]