Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

-1,5 szklanki mleka

-1,5 szklanki wody(moze być gazowana)

-2 szklanki mąki

-3 jajka

-2 łyżki oleju lub oliwy

Na nadzienie:

-0,5 kg półtłustego twarogu

-400 g truskawek

-1 cukier waniliowy

-3 łyżki cukru pudru

-3 łyżki jogurtu naturalnego

Plus:

-pół tabliczki gorzkiej czekolady (może być, ale nie musi)

Przygotowanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać mikserem, aż do uzyskania płynnej masy (powinna wyjść nieco rzadsza niż w przypadku zwykłych naleśników). W cieście nie powinno być żadnych grudek.

Po przygotowaniu masy na ciasto, można zająć się nadzieniem. Umyć truskawki i pokroić na kawałki. Twaróg dobrze rozgnieść widelcem, dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy. Na końcu dodać truskwki i delikatnie wymieszać.

Usmażyć naleśniki. Przedtem patelnię wysmarować nasączoną w tłuszczu chusteczką higieniczną(nie wylewać tłuszczu na patelnię!).

Po usmażeniu naleśników nakładać farsz, zostawiając dookoła wolny brzeg, składać na pół i znowu na pół(tak by powstały trójkąciki).

Można podawać z polewą czekoladową(rozpuścić pół tabliczki w mikrofali lub rozpuścić na gazie z dodatkiem masła).

Smacznego!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.