Pola Połetek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Składniki: 50 dag cielęciny 50 dag wieprzowiny 50 dag wołowiny 50 dag wątroby najlepiej cielęcej, ale może być też wieprzowa 50 dag surowego boczku 3 duże cebule 2 dag grzybów suszonych 1 marchew, pietruszka, kawałek selera 5 jajek 2 duże czerstwe bułki sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru, vegeta Mięsa i boczek ugotować z warzywami (bez cebuli), grzyby namoczyć i ugotować, wątrobę usmażyć lekko (nie powinna być krwista, ale też niezbyt zrumieniona). Grzyby ugotować osobno, bułki namoczyć w rosole z mięsa, cebulę usmażyć. Mięso i boczek, warzywa z wywaru, wątrobę, grzyby, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki zemleć przez drobniutkie sitko jeden raz lub dwa-trzy razy przez zwykłe sitko. Dodać przyprawy i jajka i dokładnie wymieszać. Naczynia żaroodporne (ostatnio można dostać takie podłużne jak keksówki) lub blaszki wysmarować tłuszczem. Można dno wyłożyć słoniną. Piec w temperaturze 180-190 stopni aż zacznie odstawać od brzegów, wyrośnie i powierzchnia będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić pasztet w piekarniku jeszcze kilkanaście (-dziesiąt) minut. Jest to przepis, który jest w mojej rodzinie od lat. A pasztet jest naprawdę pyszny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.