bernadettt Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 „WORKI DROBIOWE” SKŁADNIKI: Udka z kurczaka-10 sztuk, 0,5 kg mięsa mielonego, papryka kolorowa, duża cebula, vegeta, sól, pieprz, czosnek, 3 jajka, bułka tarta, masło WYKONANIE: Udka nacinamy równo z jednej strony i ściągamy z nich delikatnie skórę. Mięso z udek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy mięso mielone, cebulę i paprykę pokrojone w drobną kosteczkę. Dodajemy 3 jajka, czosnek(ile kto lubi), przyprawy i bułkę tartą. Taki farsz nakładamy do tych „skórek” i spinamy je z góry wykałaczkami. Układamy udka na brytfannie, posypujemy jeszcze trochę vegetą, dodajemy masło(lub kwaśną śmietanę).Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. Cytuj
elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Ciekawy sposób na kurczka. Niedługo szykuje mi się parapetówka, więc wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam Cytuj
bernadettt Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Udka te dobrze smakują z sosami: 1. czosnkowym.Można kupić taki gotowy,ale według mnie lepszy jest taki "domowy". Ja robię go tak:Do majonezu(najlepszy rzymski) dodaję mleko,tyle,żeby majonez nie był za gęsty i czosnek mielony(nie granulowany!!!), daję go dosyć dużo,ale to w zależności ile kto lubi. Miksuję,odstawiam do lodówki na kilka godzin i gotowe. 2. pikantnym: Do 2 szklanek ketchupu pikantnego dodaję jedną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę,chilli w proszku i posiekaną pietruszkę. Cytuj
Jolcia Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Skrzydełka z kurczaka już faszerowałam a udek nie.Muszę je zrobić a twój przepis spodobał mi się.W maju mam komunię więc zaskoczę gości nowością.Dzięki.Pozdrawiam. Cytuj
Miuriel Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Ja jakoś ciężko myślę dzisiaj. Te skórki ściągamy, mięso obkrawamy a kości dla pieska? Farsz ładujemy w skórki spinamy i do piekarnika? Dobrze rozumiem? dodajemy masło(lub kwaśną śmietanę). tzn polewamy tą śmietaną lub masłem? Pytam o takie oczywiste rzeczy, ale nie mam czasu na wypróbowanie, niedługo mam imprezkę w domu i bardzo mi się ten przepis spodobał. Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 A mnie jak bardzo podoba się ten przepis, muszę zrobić tą potrawę , bo takiej jeszcze nie jadłam a napewno jest bardzo smaczna. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 JOLCIU-jak nadziewałaś skrzydełka,one są takie malutkie! Cytuj
bernadettt Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Miuriel dobrze kalkulujesz,hihihi :( .Jeśli ma się pieska to kosteczki jak znalazł.Farsz w skórki,spinamy je,polewamy masłem lub śmietanką i do piekarnika.Polecam Cytuj
Miuriel Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 W takim razie nie jest ze mną jeszcze tak źle. :( Cytuj
Jolcia Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Basga tylko się wydaje że skrzydełka są małe.Po wyjęciu kości jest sporo miejsca na farsz a smakują super.Pierwszy raz troszke trzeba się nagimnastykować ale potem idzie szybko. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi