pszczółka maja Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Polecam wypróbować moja Mamusia robi go od 20 lat i zawsze wychodzi przepyszny Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru pudru, 30 dag margaryny, 3 żółtka, 3 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia Wszystkie składinki wymieszać, zagnieść ciast i wstawić do lodówki na godzine. Twaróg: 1 kg twarogu, 2 szkalnki cukru pudru, 15 dag margaryny (rozpuścić), 4 żółtka, 7 białek (ubić pianę), 1 budyń waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Twaróg zmielić dodać ostudzoną margarynę i pozostałe skłądniki. Wszystko dokładnie wymieszać na koniec dodać delikatnie pianę z białek. Na dużą wysmarowaną blachę starkować połowę ciasta kakaowego, wyłożyć cały twaróg i na wierzch starkować pozostałą cześć ciasta kakaowego. Piec w 200 C ok 1 godziny Ciasto pycha naprawdę polecam Cytuj
baśka96 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgadzam się z Tobą Pszczółko SERNIK jest PYCHA.Wczoraj go zrobiłam wg Twojego przepisu a dzisiaj spróbowaliśmy i jest po prostu pyszny.Nawet to że dodałam na koniec roztopioną margarynę /tzn. po dodaniu już piany bo oczywiście zapomniałam że stoi obok i stygnie/ nie pogoszyło jego jakości. Serniczek polecam wszystkim miłośnikom serników, dodatkową zaletą jest to że przygotowuje sie go szybko/ ja użyłam sera mielonego/ Pozdrawiam autorkę i życzę wesołych i spokojnych świąt. :oops: :oops: :grin:Przepraszam za jakość zdjęć, następnym razem spróbuję sie poprawić Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 ciesze się bardzo, że smakował. u mnie w domu sernik ten jest robiony na każde święta i wszyscy bardzo go lubią. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] a tak wygląda moja wersja :oops: Cytuj
apsik Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Piękne te wasze serniczki ,ja też mam podobny przepis,smakuje wspaniale. Cytuj
andy8 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 ja tez zrobiłam na wielkanoc a zdjecia za bardzo mi sie tez nie udały,przepis mam od dawna i potwierdzam ze jest bardzo dobry Cytuj
emcyber Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 czy na jakość sernika wpływa to że sama mielę twaróg czy kupię gotowy? bo zalezy mi żeby był smaczny a nie wiem co lepsze:) to bedzie moje drugie podejście po pierwszym kompletnie nie udanym ;p bo szczerze jedyne czego nie lubię to mielenia sera czy maku:P a raczej mycia maszynki po tych czynnościach :grin: Cytuj
iwona30 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Ja zawsze kupuję ser w wiadereczku gotowy nie trzeba mielić bo tego nie lubię i sernik zawsze mi się udaje to i tobie też się uda. Cytuj
emcyber Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 hehe zmusiłam mojego chłopaka do zmielenia sera;p teraz sernik piecze sie mam nadzieje ze wszystko bedzie ok :grin: napisze jak sprobuje i załącze może jakieś zdjęcie:) edit: zrobiłam :P pyyyszności!!!! wszystkim smakowało i moim rodzicom i mojemu chłopakowi i może i przyszłym tesciom ;p tak cy inaczej sernik jest pycha tylko w trakcie peczenia musiałam zmiejszyc troche temerature bo zaczął się za szybko przyrumieniać i prawie przypalac;/ i mam pytanie czy Wam tez to ciasto kruche wychodzi aż tak hm sypkie;/ ? bardzo sie kruszy nie jest zwarte:( Cytuj
jotka Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Uwielbiam serniki, a że mam w domu zawsze dużo sera to często goszczą na mym stole, i te z brzoskwiniami, na zimno, różne. Ser kupuję zawsze mielony, szkoda czasu :-) W ogóle jestem zwolenniczką wszystkiego co szybkie i nieskomlikowane :P ostanio piekłam oetkera sernik z tofii....no, nie mogłam się oderwać przyznam :cry: Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Ja wole sama mielić twaróg bo ten juz gotowy jest żadszy. Co do ciasta kruchego nie kruszy się mocno, co widać na zdjęciu, jest dość zwarte. Emcyber moze temperatura była zbyt wysoka i to ciasto z wierzchu wyschło i dlatego się kruszyło? Cytuj
emcyber Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 kruszyło sie bardziej na spodzie;) ale smaku to nie zmieniło było pycha:) może dałam za mało czegos może margaryny;p Cytuj
teresap Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 PSZCZÓŁKO MAJU - CIASTO OKEJ Dałam 1 1/2 szk cukru do sera i brzoskwinie Do ciasta też miej cukru 3/4 szk Jeszcze raz dzięki i POZDRAWIAM :mrgreen: Cytuj
Gość justyna9986 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Zrobiłam pierwszy raz sernik.Jest bardzo dobry.A moja rodzina zachwycała sie cały czas. Bardzo dziekuję za przepis Cytuj
apsik Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Na moim świątecznym stole też zagościł ten serniczek,proponuję żeby ciasto się tak nie kruszyło dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i daję trochę mniej margaryny. Serniczek zasługuje na miano królewskiego bo jest naprawdę wyjątkowo pyszny i na piątkę. Pozdrawiam Cię pszczółko... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.