Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecam wypróbować moja Mamusia robi go od 20 lat i zawsze wychodzi przepyszny

Ciasto:

3 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru pudru, 30 dag margaryny, 3 żółtka, 3 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia

Wszystkie składinki wymieszać, zagnieść ciast i wstawić do lodówki na godzine.

Twaróg:

1 kg twarogu, 2 szkalnki cukru pudru, 15 dag margaryny (rozpuścić), 4 żółtka, 7 białek (ubić pianę), 1 budyń waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Twaróg zmielić dodać ostudzoną margarynę i pozostałe skłądniki. Wszystko dokładnie wymieszać na koniec dodać delikatnie pianę z białek.

Na dużą wysmarowaną blachę starkować połowę ciasta kakaowego, wyłożyć cały twaróg i na wierzch starkować pozostałą cześć ciasta kakaowego. Piec w 200 C ok 1 godziny

Ciasto pycha naprawdę polecam

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Zgadzam się z Tobą Pszczółko SERNIK jest PYCHA.Wczoraj go zrobiłam wg Twojego przepisu a dzisiaj spróbowaliśmy i jest po prostu pyszny.Nawet to że dodałam na koniec roztopioną margarynę /tzn. po dodaniu już piany bo oczywiście zapomniałam że stoi obok i stygnie/ nie pogoszyło jego jakości. Serniczek polecam wszystkim miłośnikom serników, dodatkową zaletą jest to że przygotowuje sie go szybko/ ja użyłam sera mielonego/ Pozdrawiam autorkę i życzę wesołych i spokojnych świąt. :oops: :oops: :grin:Przepraszam za jakość zdjęć, następnym razem spróbuję sie poprawić

post-2445-1175937614.jpg

post-2445-1175937635.jpg

Opublikowano

ja tez zrobiłam na wielkanoc a zdjecia za bardzo mi sie tez nie udały,przepis mam od dawna i potwierdzam ze jest bardzo dobry

post-4386-1176197655_thumb.jpg

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

czy na jakość sernika wpływa to że sama mielę twaróg czy kupię gotowy? bo zalezy mi żeby był smaczny a nie wiem co lepsze:) to bedzie moje drugie podejście po pierwszym kompletnie nie udanym ;p bo szczerze jedyne czego nie lubię to mielenia sera czy maku:P a raczej mycia maszynki po tych czynnościach :grin:

Opublikowano

hehe zmusiłam mojego chłopaka do zmielenia sera;p teraz sernik piecze sie mam nadzieje ze wszystko bedzie ok :grin: napisze jak sprobuje i załącze może jakieś zdjęcie:) edit: zrobiłam :P pyyyszności!!!! wszystkim smakowało i moim rodzicom i mojemu chłopakowi i może i przyszłym tesciom ;p tak cy inaczej sernik jest pycha tylko w trakcie peczenia musiałam zmiejszyc troche temerature bo zaczął się za szybko przyrumieniać i prawie przypalac;/ i mam pytanie czy Wam tez to ciasto kruche wychodzi aż tak hm sypkie;/ ? bardzo sie kruszy nie jest zwarte:(

Opublikowano

Uwielbiam serniki, a że mam w domu zawsze dużo sera to często goszczą na mym stole, i te z brzoskwiniami, na zimno, różne. Ser kupuję zawsze mielony, szkoda czasu :-) W ogóle jestem zwolenniczką wszystkiego co szybkie i nieskomlikowane :P ostanio piekłam oetkera sernik z tofii....no, nie mogłam się oderwać przyznam :cry:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja wole sama mielić twaróg bo ten juz gotowy jest żadszy. Co do ciasta kruchego nie kruszy się mocno, co widać na zdjęciu, jest dość zwarte. Emcyber moze temperatura była zbyt wysoka i to ciasto z wierzchu wyschło i dlatego się kruszyło?

• 3 tygodnie później...
Gość justyna9986
Opublikowano

Zrobiłam pierwszy raz sernik.Jest bardzo dobry.A moja rodzina zachwycała sie cały czas. Bardzo dziekuję za przepis

Opublikowano

Na moim świątecznym stole też zagościł ten serniczek,proponuję żeby ciasto się tak nie kruszyło dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i daję trochę mniej margaryny. Serniczek zasługuje na miano królewskiego bo jest naprawdę wyjątkowo pyszny i na piątkę. Pozdrawiam Cię pszczółko...