Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 składniki: 2 jajka 150 g świeżego szpinaku 1/2 pomidora 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietanki 36% szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 1 płaska łyżka margaryny Rama Classic sól i pieprz do smaku sposób wykonania: 1. Na patelni rozgrzej łyżeczkę margaryny. Kiedy się rozpuści, wrzuć umyte liście szpinaku. 2. Nabij na widelec obrany ząbek czosnku. 3. Widelcem z czosnkiem mieszaj szpinak, w miarę jak będzie się podsmażał. 4. Zalej pomidor wrzątkiem i zdejmij skórkę. 5. Wyjmij szpinak z patelni i drobno go posiekaj. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj szczyptę gałki i cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj. 6. Pomidora przekrój na pół. Z 1 połówki usuń pestki i pokrój ją w kostkę. 7. Posól śmietanę i posyp ją świeżo zmielonym pieprzem. 8. Weź dwie przeźroczyste szklanki z grubymi ściankami (chodzi o to, żeby nie pękły przy temperaturze 180 stopni C) i wysmaruj je wewnątrz margaryną. 9. Do obu przełóż na dno warstwę szpinaku. Na to warstwę kosteczek pomidora. 10. Wbij do każdej po jednym jajku (uważaj, żeby nie rozlało się żółtko). 11. Na wierzch przełóż warstwę śmietany. 12. Wstaw szklanki do foremki z wodą. (Woda powinna sięgać do 1 wysokości szklanki). 13. Foremkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 8-12 min. Danie jest gotowe, kiedy jajko całkowicie się zetnie. 14. Podawaj natychmiast. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.