anulak Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Składniki: *duża śmietana 18% *1 surowy ogórek *2 duże ząbki czosnku(to zależy czy ktoś woli mocniejszy czy słabszy sos) *płaska łyżeczka oregano *sól Śmietanę przelać do miseczki, ogórek zetrzeć na tarce i odcisnąć sok, połączyć ze śmietaną.Dodać pozostałe składniki, wymieszać i pozostawić na troszkę by się przemaserowało. To idealny sos do mięs, kanapek i dla wszystkich, którzy uwielbiają smak czosnku. Naprawdę polecam. Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 o tak jest bardzo dobry. Ja znam jeszcze odmiane z twarogiem zwana tzatziki. Ten grecki sos jest pyszny do wszelkich mies smazonych i fondue z miesa. Mniam az slinka leci serdecznie pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Witam Napewno skuszę się na zrobienie tego sosu,gdyż cała moja rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju sosy z dodatkiem czosnku. Pozdrawiam :D Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jadłam kiedyś naleśniki ze szpinakiem, i były one polane podobnym sosem, był naprawdę pyszny. Chyba też skuszę się na ten sosik :D Cytuj
monilek26 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zrobiłam ostatnio ten sosik, ale dałam pół kubka śmietany i pół kubka jogurtu naturalnego. Jest rewelacyjny zarówno do mięs jak i na kanapki. W smaku jest bardzo podobny do tych, które serwują w restauracjach:D Pozdrawiam Cytuj
ana1 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 ja właśnie zrobiłam ten sosik i nie mogę się nim nacieszyć. Jest poprostu przepyszny Cytuj
Elwrar Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 A ja ten sosik robię z majonezem i ze śmietaną tzn. więcej daję majonezu niż śmietany no i oczywiście ogórek pokrojony w drobniutką kosteczke i czosnek jest rewelacyjny. Moi chłopacy wciągają go bez opamiętania do pizzy, tostów i zapiekanek jest poprostu pysznościowy. Cytuj
bietka Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Robię podobny jednak zamiast śmietany daję jogurt bałkański i 2 łyżki majonezu. Cytuj
Beata_H2O Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Ja robie to troche prościej:P kupuje gotową przyprawe do sosu tatarskiego i 'przyprawiam' nią smietane do sosów, zup lub dipów :?: nie jest ani za ostra ani za śmietankowa:P Cytuj
elunia.o Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Też znam ten pyszny sosik, tylko zamiast oregano daję posiekaną natkę pietruszki i koperek. Polecam. Cytuj
olga123 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 ja tez znam ten pyszny sosik czosnkowy,ja robie go ze smietana i jogurem,rozgniecionym czosnkiem czasem dodaje ogorka,a gdy nie mam ogorka dodaje miety, a wtedy wychodzi inny smak. (miete dodaje nie swieza,ale z torebki takiej jak sie parzy herbate).goraco polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.