redcherry Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Składniki: • 200 g makaronu targiatelle (wstążki) • 1 opakowanie mrożonego szpinaku( 400g) • 30 dkg pieczarek • 2 cebule • 4 ząbki czosnku • ser żołty • sól pieprz gałka muszkatałowa ew. świeże zioła • sos beszamelowy Przepis na szybki sos beszabelowy • 1 spora łyżka masła • 1 łyżka mąki • 1/2 szkl. mleka • 1/2 szkl. bulionu najlepszy warzywny • sól pieprz 1. Masło rozpuścić w małym garnuszku lub rondlu. Dodać mąkę, mieszać. 2. Po zasmażeniu dodać mleko, cały czas intensywnie mieszając. 3. Powoli dodawać bulion, mieszając, aż zgęstnieje 4. Dodać sól, pieprz do smaku i wymieszać. Gotowe do spożycia :razz: Etapy przygotowania makaronu 1. Ugotować makaron al dente, do wody dobrze dodać kostkę Knorra z oliwą i ziołami. Po ugotowaniu odcedzić makaron. 2. Na patelni usmażyć pieczarki pokrojone. 3. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać szpinak, doprawić wedle uznania (preferowany czosnek!). podsmażyć wszystko 4. Do naczynia żaroodpornego (posmarowanego oliwą z oliwek) przełożyć wszystkie składniki i wymieszać. Posypać startym żółtym serem i polać sosem beszamelowym. można posypać świeża bazylią 5. Pieć w piekarniku ok. 20 min w temp. 180 C Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.