ali Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ciasto 0,5 kg mąki 25 dkg masła 6 dkg drożdży 4 żółtka 2 całe jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany Masa makowa 25 dkg maku 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka masła 3 krople olejku migdałowego Masa bakaliowa : powidło rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/ Masa orzechowa 25 dkg orzechów 1 szklanka mleka 2 białka/piana/ 1 szklanka cukru 1 łyżka masła Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami. Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach. Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek. Piec 1 godz. Po upieczeniu polać polewą. Uwaga - Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Cytuj
basga Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Podnoszę przepis bo jest na czasie ale przyznam,że to mi wygląda bardziej na przekładaniec drożdżowy niż mazurek-ten to raczej kruchy lub biszkoptowy :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Przepis jest podobny do tego który podałam na forum jako placek chłopski i podobny podała Jola ,był to makowiec wielosmakowy czy coś podobnego ,ale na pewno jest smaczny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.