NaniWahine Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zapiekanka na slodko - wspanialy deser na chlodny wieczor. 2 szklanki mleka (500 ml) 4 jajka (zoltka oddzielone od bialek) 1 szklanka cukru (najlepiej "brazowy" typu Muscovado albo Demerara) 1 lyzka ciemnego rumu (albo 1/2 lyzeczki zapachu rumowego) 1 cukier waniliowy 5 i pol szklanki bulki pokrojonej w male kawalki (2x2 cm) - bulka moze byc chalka albo biala (bez przypraw), najlepiej czerstwa (ale nie na kamien) 1/2 szklanki rodzynek Nalezy nagrzac piekarnik do 180 stopni C. Naczynie ceramiczne (zaro-odporne) w wymiarach 24x35x7 cm (okolo tych wymiarow) wysmarowac maslem i wysypac cukrem. W duzej misce wymieszac mleko z cukrem, cuk. waniliowym, rumem/zapachem rumowym, i 4 zoltkami. Dodac to tego pokrojona bulke i rodzynki. Najlepiej jak ta mikstura posiedzi przez 15 minut. W tym czasie 4 bialka nalezy ubic na tega piane. Wmieszac piane w bulkowa miksture i wlac do formy. Piec przez 1 godzine. Jesli eksperymentuje z innymi rozmiarami naczyn/form, wtedy musze uwazac na gore ciasta - jesli jest przyromienione i gora jest dosyc "twarda" pod dotykiem, to zapiekanka jest gotowa. Ja serwuje zapiekanke z ubita smietana, albo z lodami waniliowymi - mozna tez do tego podac swieze owoce. Smacznego :grin: Mam zamiar dzisiaj upiec moj Bread Pudding (bo tak to sie nazywa po mojej stronie oceanu), wiec postaram sie wkleic zdjecie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.