Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapiekanka na slodko - wspanialy deser na chlodny wieczor. 2 szklanki mleka (500 ml) 4 jajka (zoltka oddzielone od bialek) 1 szklanka cukru (najlepiej "brazowy" typu Muscovado albo Demerara) 1 lyzka ciemnego rumu (albo 1/2 lyzeczki zapachu rumowego) 1 cukier waniliowy 5 i pol szklanki bulki pokrojonej w male kawalki (2x2 cm) - bulka moze byc chalka albo biala (bez przypraw), najlepiej czerstwa (ale nie na kamien) 1/2 szklanki rodzynek Nalezy nagrzac piekarnik do 180 stopni C. Naczynie ceramiczne (zaro-odporne) w wymiarach 24x35x7 cm (okolo tych wymiarow) wysmarowac maslem i wysypac cukrem. W duzej misce wymieszac mleko z cukrem, cuk. waniliowym, rumem/zapachem rumowym, i 4 zoltkami. Dodac to tego pokrojona bulke i rodzynki. Najlepiej jak ta mikstura posiedzi przez 15 minut. W tym czasie 4 bialka nalezy ubic na tega piane. Wmieszac piane w bulkowa miksture i wlac do formy. Piec przez 1 godzine. Jesli eksperymentuje z innymi rozmiarami naczyn/form, wtedy musze uwazac na gore ciasta - jesli jest przyromienione i gora jest dosyc "twarda" pod dotykiem, to zapiekanka jest gotowa. Ja serwuje zapiekanke z ubita smietana, albo z lodami waniliowymi - mozna tez do tego podac swieze owoce. Smacznego :grin: Mam zamiar dzisiaj upiec moj Bread Pudding (bo tak to sie nazywa po mojej stronie oceanu), wiec postaram sie wkleic zdjecie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.