Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomóżcie ! Poszukuję dobrego i sprawdzonego przepisu na wigilijną kapustę z grochem. Dzięki !

Opublikowano

Aniu podaję przepis: 3/4 kg kiszonej kapusty 3/4 szklanki łuskanego grochu 6 łyżek oleju lub masła do smażenia cebuli 1 obrana cebula i drobno posiekana sól i pieprz mielony Groch wypłukać, zalać gorącą wodą, odstawić na godzinę. Przelać do garnka i w razie potrzeby dolać tyle wody aby przykryła groch, gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zestawić, przetrzeć przez sito. Kapustę spróbuj, gdyby była za kwaśna trzeba wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnać i posiekać nożem. Zalać wrzącą wodą, (ja dodaję jeszcze trochę oleju) i gotować na małym ogniu do miękkości. Następnie wymieszać kapustę z przetartym grochem. Cebulę smażyć na oleju lub maśle, aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Przed podaniem mocno podgrzać na średnim ogniu, często trzeba mieszać bo łatwo się przypala.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.