AnnaK Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Pomóżcie ! Poszukuję dobrego i sprawdzonego przepisu na wigilijną kapustę z grochem. Dzięki ! Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Aniu podaję przepis: 3/4 kg kiszonej kapusty 3/4 szklanki łuskanego grochu 6 łyżek oleju lub masła do smażenia cebuli 1 obrana cebula i drobno posiekana sól i pieprz mielony Groch wypłukać, zalać gorącą wodą, odstawić na godzinę. Przelać do garnka i w razie potrzeby dolać tyle wody aby przykryła groch, gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zestawić, przetrzeć przez sito. Kapustę spróbuj, gdyby była za kwaśna trzeba wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnać i posiekać nożem. Zalać wrzącą wodą, (ja dodaję jeszcze trochę oleju) i gotować na małym ogniu do miękkości. Następnie wymieszać kapustę z przetartym grochem. Cebulę smażyć na oleju lub maśle, aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Przed podaniem mocno podgrzać na średnim ogniu, często trzeba mieszać bo łatwo się przypala. Cytuj
AnnaK Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Wielkie dzięki Ineczko ! :P Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Aniu możesz zrobić jak chcesz z grochem który jest całości, groch trzeba ugotować osobno i radziłabym zrobić zasmażkę do kapusty, dodać ugotowany groch i zagotować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.