Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Racuchy z kapusty białej

2 szklanki mąki

4 jajka

1 szklanka mleka

2 cebule

3 szklanki posiekanej kapusty

1 1/2 szklanki wody - w tej wodzie gotujemy kapuste

3 łyżki masła lub oliwy

1 łyżeczka soli, pieprz

1 łyżeczka płaska sody

Wykonanie

Kapuste drobno posiekać i ugotować (odcisnąć), cebulę podsmażyć na złoty kolor, z mąki, mleka,żółtek zrobić ciasto, pianę ubić z białek wymieszać doprawić solą i pieprzem można dać vegete i smażyć na oleju. Smacznego ;) .

Opublikowano

Mam pytanie,czy może być kapusta kiszona i jak formować te racuchy,czy tak jak placki ziemniaczane? Dlaczego są w słodkościach? :)

Opublikowano

Zrobiłem z jedną zmianą.Dałem kapusty kiszonej,którą wcześniej ugotowałem,a nastepnie drobno posiekałem. Wsypałem też sporo pieprzu,bo lubie ostre.Na koniec polałem kwaśną,gęstą śmietaną.Dobre :grin: post-5154-1175614349_thumb.jpg

Opublikowano

Witam! Robiłem ten przepis w zeszłym tygodniu, żeby było postnie. To pierwsze racuchy jakie robiłem i od razu się udały, a na dodatek były bardzo smaczne!! :oops: Ja ze swojej strony dodałem jeszcze trochę kminku, bo mi do kapusty bardzo pasuje. Pozdrawiam i dziękuję za przepis! post-5244-1176278368_thumb.jpg

Opublikowano

Ja robiłam dzisiaj racuszki na obiad ale dodałam 1 łyżeczkę sody były grubiutkie i pulchne polałam śmietaną posypałam szczypiorkiem były super. Polecam. :)

Opublikowano

Mam pytanko, bo w przepisie nie jest określone co zrobić z 3 łyżkami masła, dodać je do ciasta, czy poprostu smażyć na nim racuchy?

Na tym maśle trzeba podsmażyć cebulkę ale do masła można dodać troszkę oleju żeby się nie przepaliło.
  • 2 lata później...
Opublikowano

No,ale ochoty nabrałam na te racuchy.Zaraz spisuję i jutro robię. Syn mi dziś kupił 4 kg kiszonej kapusty przez pomyłkę /bo na promocji po 00,69 zł./ i coś trzeba z tą kapustą zrobić. Ale może być pychotka z kiszonej kapusty.Dziękuję.Pozdrawiam.