iwona30 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Racuchy z kapusty białej 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka mleka 2 cebule 3 szklanki posiekanej kapusty 1 1/2 szklanki wody - w tej wodzie gotujemy kapuste 3 łyżki masła lub oliwy 1 łyżeczka soli, pieprz 1 łyżeczka płaska sody Wykonanie Kapuste drobno posiekać i ugotować (odcisnąć), cebulę podsmażyć na złoty kolor, z mąki, mleka,żółtek zrobić ciasto, pianę ubić z białek wymieszać doprawić solą i pieprzem można dać vegete i smażyć na oleju. Smacznego ;) . Cytuj
mac51 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Mam pytanie,czy może być kapusta kiszona i jak formować te racuchy,czy tak jak placki ziemniaczane? Dlaczego są w słodkościach? :) Cytuj
iwona30 Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Nie wiem czy może być kapusta kiszona bo nie próbowałam. racuszki kładzie się jak placki ziemniaczane i się smaży. Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Przepis jest już przeniesiony :) Cytuj
mac51 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zrobiłem z jedną zmianą.Dałem kapusty kiszonej,którą wcześniej ugotowałem,a nastepnie drobno posiekałem. Wsypałem też sporo pieprzu,bo lubie ostre.Na koniec polałem kwaśną,gęstą śmietaną.Dobre :grin: Cytuj
iwona30 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Ciszę się że Ci smakowały moje racuchy muszę też spróbować z kiszoną kapustą :grin: Cytuj
grumko Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Witam! Robiłem ten przepis w zeszłym tygodniu, żeby było postnie. To pierwsze racuchy jakie robiłem i od razu się udały, a na dodatek były bardzo smaczne!! :oops: Ja ze swojej strony dodałem jeszcze trochę kminku, bo mi do kapusty bardzo pasuje. Pozdrawiam i dziękuję za przepis! Cytuj
iwona30 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Ja robiłam dzisiaj racuszki na obiad ale dodałam 1 łyżeczkę sody były grubiutkie i pulchne polałam śmietaną posypałam szczypiorkiem były super. Polecam. :) Cytuj
magdalena7 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Mam pytanko, bo w przepisie nie jest określone co zrobić z 3 łyżkami masła, dodać je do ciasta, czy poprostu smażyć na nim racuchy? Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Wydaje mi się, że na tych 3 łyżkach masła lub oliwy należy podsmażyć cebulę na złoty kolor, ale pewna nie jestem :) Cytuj
iwona30 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Mam pytanko, bo w przepisie nie jest określone co zrobić z 3 łyżkami masła, dodać je do ciasta, czy poprostu smażyć na nim racuchy? Na tym maśle trzeba podsmażyć cebulkę ale do masła można dodać troszkę oleju żeby się nie przepaliło. Cytuj
Stokrotka Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 Tak apetycznie wyglądają te racuszki, że postanowiłam zrobic je na dzisiejszy obiadek. Poinformuję o efektach jak tylko skonsumujemy ;) Cytuj
Gość beholderka Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 No,ale ochoty nabrałam na te racuchy.Zaraz spisuję i jutro robię. Syn mi dziś kupił 4 kg kiszonej kapusty przez pomyłkę /bo na promocji po 00,69 zł./ i coś trzeba z tą kapustą zrobić. Ale może być pychotka z kiszonej kapusty.Dziękuję.Pozdrawiam. Cytuj
minia51 Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Dziś robiłam te racuszki, są naprawdę dobre i tanie. Polecam. Ja robilam z białej kapusty, następnym razem spróbuję z kiszonej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.