renigliwice Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Przepis ten znalazłam w jednej z czasopism. Bardzo mnie zainteresował. Dzisiaj wykonałam go ponownie. A oto przepis: Ciasto: 15 dkg sera białego 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 2 szklanki mąki mały proszek do pieczenia - 15g Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 :grin: łyżek oleju, szczyptę soli. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany. Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną. Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubośc 5 cm każdy. Masa mięsna: 1 cebula 15 dkg sera żółtego goudy pół pęczka natki pietruszki 1 białko 60 dkg mięsa mielonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić. Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić. Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut. Smacznego!!! Podałam do tego torcika sos czosnkowy z przepisu Doruni, ale można też jeść go z ketchupem. Mniam, mniam !!!! :razz: :shock: :grin: 1 Cytuj
zuziorek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Poraz kolejny stwierdzam Reniu, że jestes wielka! Kolejny wyszukany przepis na wypróbowanie. Znalałam też w prasie dwa super fajne przepisy. Moze wieczorkiem je wkleje na forum. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Dziękuję Kasiu!!! Polecam ten torcik, bo bardzo łatwo się go robi i robi wrażenie swym smakiem i wyglądem. Samo ciasto wykonuje się rewelacyjnie, łatwo się też wałkuje. Można go podać na proszoną kolację. Goście będą zachwyceni. Pa :grin: :razz: :shock: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Reniu :wink: gdzie ty wynajdujesz takie cudeńka napewno wypróbuję Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Reniu dziękuję za przepis, ale będę miała czym zachwycić gości i moich domowników. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
mychulec Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Gratuluję przepisu, wygląda przepysznościowo :wink: na pewno niebawemw wypróbuję :razz: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Reniu - mięsko mielone dałaś takie co jest w kostce lub na wage,czy może kupiłas mięsko i sama zmieliłaś? A pytam dlatego iż to na wage mielone jest troszke tłustawe(jak dla mnie). Torcik wygląda przepysznie i napewno też tak smakuje... :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Witaj Ewuniu! Lepiej jest kupić kawałek mięsa i zmielić. Tym razem niestety tego nie zrobiłam. Użyłam paczkowanego kupionego w realu. Rzeczywiście przy pieczeniu tłuszcz trochę pływał. Dlatego od razu po upieczeniu musiałam wylać jego nadmiar. Nie dałam mu szansy na wsiąknięcie w placek. Torcik jest pyszny. Polecam Ci go gorąco. Wypróbuj a będziesz zadowolona. Pozdrawiam Cię wiosennie. Renata :wink: :razz: :razz: Cytuj
zuziorek Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Reniu jeszcze jedno pytanko z mojej strony, bo przymierzam sie jutro do Twojego specjału: czy moge wcześniej upiec torcik a pózniej go odgrzać w piekarniku? Kasia Cytuj
renigliwice Opublikowano 8 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Zawsze od razu podawałam torcik po upieczeniu. Wiadomo, że jest wtedy najsmaczniejszy, ale myślę, że nic się nie stanie, kiedy upieczesz go dzień wcześniej a następnego dnia odgrzejesz w piekarniku lub mikrofalówce ( jeżeli ją oczywiście posiadasz). Będę czekać na Twoje wrażenia. Życzę powodzenia> Renata :wink: :razz: :razz: Cytuj
bietka Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Bardzo ciekawy przepis.Dodałam do ulubionych i wypróbuję napewno.Dziękuję. Cytuj
zuziorek Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Dziękuje za odpowiedz. Jak sie ogarne to wybieram sie na zakupy po potrzebne produkty. Po południu biorę sie do dzieła bo na 17 mam przyszła bratowa na kolacji. Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 To powodzenia Kasiu!!! Jeszcze parę uwag: pod koniec pieczenia wypuść parę, daj ujście parze z piekarnika. Gdyby po upieczeniu tłuszcz pływał, to go po prostu wylej. Na pewno będzie Wam smakować. Do tego koniecznie trzeba podać jakąś surówkę lub warzywa marynowane. Bardzo nam smakowało z sosem czosnkowym z przepisu Doruni. Pozdrawiam Cię cieplutko!!! Daj znać, jak wyszło. Pa pa pa :wink: :razz: :razz: Cytuj
zuziorek Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Reniu danie super! Miałam problem z rozwałkowaniem tego ciasta do powyzszych rozmiarów, ale się udało. Dla potwierdzenia zdjęcia. Serwowałam z sosem czosnkowym Doruni i sosem tatarskim (ten drugi lepiej się sprawdził) Została mi 1/4 porcji, którą szczelnie spakowalam dla mojego tatuśka. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.