Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Naleśniki ze szpinakiem Składniki: Szpinak 1-2 opakowania (w zaleznosci od ilości naleśników) Żółty ser około 20 dag 1 Cebulę Ciasto do naleśników Sposób wykonania: Gotujemy szpinak w osolonej wodzie, następnie odcedzamy go. Pokrojoną cebulę zarumieniamy na patelni, żół ser zcieramy na tarce na dużych oczkach, wszystkie składniki mieszamy ze sobą w ten sposób powstaje farsz do naleśników. Smazymy naleśniki,zostawiamy trochę ciasta naleśnikowego. Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy wedłóg uznania w kopertę czy tak jak na krokiety. Pod koniec obtaczmy naleśniki w cieście które żeśmy zostawili, następnie obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane naleśniki smażymy na oleju z jednej i z drugiej strony. Cytuj
deka Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 nie lubię szpinaku, ale ten przepis jest bardzo obiecujący.W najbliższym czasie wypróbuję go.Szukam przepisu na naleśniki z jarzynami. Cytuj
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 naleśniki - przepis jak "naleśniki z warzywami i pieczarkami", zamieszczony przeze mnie wcześniej farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowo-cielęcego mielonego 2 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów ser "Feta" 1 cebula biała 1-2 cebule czerwone 3 ząbki czosnku sól, oreganoNaleśniki usmażyć. Piersi z kurczaka posolić, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, a następnie obsmażyć ze wszystkich stron. Po ostygnięciu mięso rozdrobnić /pokroić lub postrzępić palcami/. Mięso mielone podsmażyć z białą cebulą pokrojoną w kostkę, dodać pomidory, fasolę i czosnek /rozgnieciony/. Całość chwilę jeszcze dusić. Można ew. dodać troszkę przecieru pomidorowego. Gdy składniki się już dobrze połącza, przyprawić solą i oregano. Na każdy naleśnik nakładać trochę sosu mięsnego, na to mięso z kurczaka , zwijać w rulon / ja zwijam w krokiecika/ i układać w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w talarki czerwoną cebulę, polać resztą sosu i obłożyć "Fetą" pokrojoną w plastry. Całość zapiec w piekarniku. Cytuj
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 naleśniki: 1/2 l mleka 1/2 l piwa / ew.woda mineralna gazowana, ale lepiej piwo/ 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru mąki - ile zabierze /ok.1/2 kg/ farsz: 30 dkg pieczarek 2 cebule mrożona mieszanka warzywna ser żółty sól, pieprz Składniki na ciasto ubić trzepaczka lub mikserem i odstawić aby ciasto "odpoczęło". Usmażyć naleśniki. Pieczarki poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki lub kostkę, usmażyć na oliwie /smażyć aż woda całkowicie odparuje a całość nabierze złotego koloru/. Dodać mrożoną mieszankę warzywną i dusić, aż jarzyny będą miękkie, a całość nabierze lekkiej spoistości. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i dodać trochę startego, żółtego sera, by farsz był bardziej spoisty. Naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon /ja zwijam jak krokiety/. Przed podaniem obsmażyć na maśle. NASTEPNY ciasto: - 25 dag mąki - 1,5 szkl. mleka 3,2 lub 2% - 3 jajka - 2 łyżki margaryny - szczypta soli nadzienie: - 35 dag mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina) - 15 dag pieczarek - 850 ml pomidorów z puszki (lub świeżych, bez skórki) - 1 puszka kukurydzy - pęczek dymki - 2 łyżki oleju - sól, pieprz, papryka słodka i ostra sos: - 10 dag sera żółtego - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - pęczek natki pietruszki lub szczypiorku - 1/2 szkl. mleka 3,2 lub 2% - 1/2 szkl. bulionu z kostki wykonanie: 1. Mąkę i mleko rozrobić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć 4 naleśniki. 2. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki, dymkę pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, dodać pieczarki i dymkę. Smazyć 3-5 minut. 4. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z odsączoną kukurydzą. Dusić 15 minut, dodać przyprawy. 5. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i rosół. Cały czas mieszając dusić 5 minut. Dodać 2/3 startego żółtego sera, wymieszać. 6. Naleśniki posmarować farszem, zwinąć, włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 15 min. w 200 stopniach. Gotowe posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Cytuj
asiak30 Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 ja robię taki farsz mięsno-warzyny do naleśników gotowane mięso z rosołu-trochę drobiu,wołowiny lub kaczki ugotowane warzywa:marchewka,pietruszka,seler,kapusta cebula lub por-kosteczka olej przyprawy-zestaw dowolny ,ja używam:soli,pieprzu,majeranku,delikatu ewentualnie trochę bulionu *mięso + warzywa mielimy w maszynce do mięsa lub w mikserze *na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę lub por *dodajemy do cebuli masę mięsno-warzywną i dusimy lekko *przyprawiamy *jeśli jest zbyt gęste dodajemy bulion *naleśniki zwijam jak krokiety i podsmażam na oleju *a do wywaru z mięsa i warzyw lub do resztek rosołu dodaję przecier pomidorowy,śmietanę,mąkę i robię sos Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.