Dorota zza plota Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Witajcie Smakosze! Chcialbym sie z wami podzielic przepisem na szwajcarska zapiekanke, Oto on: ZAPIEKANKA SCHWAICARSKA SKLADNIKI 1,5 kg ziemniakow (najepiej srednio sie rozsypujacych) 25-30 dkg zoltego sera w plasterkach (raczej ostry - na przyklad mazurski) glowka czosnku 2 male cebulki 1 do 2 kubeczkow slodkiej koniecznie smietanki sol, pieprz, slodka papryka w proszku Uwaga! Ilosc skladnikow zalezy od wielkosci formy w ktorej pieczemy. Mozna piec tez w foremkach na jedna osobe - wtedy wyglada bardziej elegancko i szybciej jest gotowe. natomiast na jedna forme najlepiej wybierac formy duze ale nie za glebokie by zapiekanka nie byla za wysoka co wydluza czas pieczenia. WYKONANIE Ziemniaki dokladnie umyc, obrac i bardzo cieniutko poszatkowac w plasterki. Forme do zapiekania posmarowac maslem i wylozyc pierwsza warstwa ziemniakow (rownierz scianki). posolic. popieprzyc i posypac papryka oraz paroma wiorkami cebulki i zabkiem czosnku w cieniutkich plasterkach. Pokryc plasterkami ziemniakow, posolic (ostroznie!) posypac pieprzem i papryka. Na tej warstwie rozlozyc plastry sera (powinny pokryc powierzchnie). Nastepna warstwe stanowia ziemniaki posypane cebulka i czosnkiem (jak wyzej). Na to znow ziemniaki i ser. Tak postepowac az do "wyjscia" farszu - zawsze na zmiane: raz czosnek z cebula, raz ser. Warstwy lekko dociskac ale bez przesady, ostatnia warstwe powinny stanowic ziemniaki. Zalac slodka (tylko taka sie nadaje) smietanka gdzies do 2/3 wysokosci i wstawic do goracego piekarnika (220 st. C) Piec ,zalezy od grubosci zapiekanki, srednio od poltora do dwoch godzin. W trakcie pieczenia mozna polac 1 lub 2 lyzkami smietanki jesli wydaje sie za sucha. Pod koniec pieczenia przykryc ewentualnie folia aluminiowa (gdyby sie zbyt rumienilo) lub przykrecic temperature na 200 do 190 st. C. Uwagi Podawac sama z zielona salata lub mizeria popijajac kefirem, mlekiem lub maslanka (pycha!) lub jako dodatek do smazonych mies. Jest bardzo prosta w wykonaniu jedynie czasochlonna (dlugie pieczenie bo przecierz ziemniaki sa surowe). Troche czasu zabiera tez szatkowanie ziemniakow ale naprawde sie oplaca je jak najcieniej pokroic gdyz to bardzo podnosi smak calosci. Za to zapiekanka nadaje sie wspaniale na przyjecie gosci czy tez obiad gdyz w czasie pieczenia mamy do dwoch godzin czasu na cos innego :D :D W sumie poza przygotowaniem skladnikow wszystko "robi sie samo". Mozna dodac troche ziol jak estragon czy tymian lub lubczyk ale bez przesady jest pyszna i bez. Naprawde polecam. Sprawdzone! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.