Gość jakubs13 Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Potrzebuje jakiegoś rpostego przepisu na lukier. Kiedyś takowy robiłem chyba dawało sie wode, cukier puder i sok z cytrynu i sie to wszystko podgrzewalo. Niestety nie pamietam proporcji. Ktoś podpowie ? Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Lukier 1 białko jajka 3 łyżki cukru pudru ( przesianego) sok z cytryny Białko utrzeć z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny Jakubie najczęściej robię lukier w nastepujący sposób: Do przesianego cukru pudru ucierając dodaję letnią wodę, ( zimna też może być ) w takiej ilości aż utworzy się odpowiednio gęsta masa i do smaku dodaję sok z cytryny. Jeżeli zrobię go za dużo, to zamrażam. Lukry też robi się gotowane, z żółtkiem, z piany zaparzanej i o różnych smakach. Najbardziej odpowiada mi ten sposób robiony bez białka. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
Gość jakubs13 Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Dziękuję serdecznie. Wydaje mi się, że ten bez białka jest szybszy ;-) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Lukier z cukru, wody i cytryny jest zdecydowanie szybszy i lepszy. Dokladnych skladnikow Ci nie podam bo to zalezy od tego ile potrzebujesz lukru. Robie go na oko, tzn. wsypuje tak ze 4 lyzki cukru pudru do glebokiego talerza, wlewam odrobine goracej wody i sok z cytryny, mieszam dokladnie, i jesli jest za gesty dolewam soku z cytryny lub wody, jesli wyszedl za rzadki dosypuje cukru. Musi miec lejaca konsystencje, ale nie za bardzo.Trzeba to zrobic na wyczucie. Tego lukru sie nie podgrzewa!!!, tylko miesza i polewa ciasto. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.