dana2005 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 podzielę sie z Wami przepisem na wykwintny makowiec, który napewno będzie przysmakiem na świątecznym stole i nie tylko... A oto on: 25 dag maku mielonego, 5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag orzechów siekanych, 5 białek, 150 g cukru, sok z pół cytryny, 1 czubata łyżka bułki tartej Mak sparzyć osłodzoną wodą - zmielić 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, następnie dodawać powoli ostudzony mak, bułę tartą - ciągle mieszając, później ubite białka z łyżką cukru i proszek do pieczenia. Wylać na blachę wyłożona pergaminem. Na ten mak wylać ciasto biszkoptowe wykonane z 4 jajek, 4 łyżek cukru, 3 łyżek mąki pszennej i 1 ziemniaczanej, soku z pół cytryny, 1 cukru waniliowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Upiec w temperaturze 175o C. Masa bakaliowa: 1 kostka Kasi – z innej nie wychodzi 0,75 szkl. cukru, 10 dag migdałów posiekanych, 10 dag orzechów włoskich posiekanych, 10 dag rodzynek W/w składniki smażyć na wolnym ogniu ok. 20 min. Margaryna musi się wchłonąć. Pilnować, bo łatwo się przypala- wtedy nie jest takie smaczne. Ciasto po upieczeniu odwrócić (biszkopt ma być spodem). Gorącą masę wyłożyć na mak. Cytuj
ela2225 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Alez to pysznie brzmi tylko kiedy znajde czas zeby wypróbować? A można polac polewą? A np. jak kupię mak zmielony już to wyjdzie? Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Ten makowiec też mnie bardzo kusi żeby go zrobić na święta. Myslę też o masie gotowj, w sprzedaży jest mak mielony ale pewnie suchy a nie sparzony i tak sobie myślę Elu jakbyśmy dodały do gotowej masy makowej wszystkie składniki oprócz cukru to pewnie nam się uda. Poczekamy jakiej podpowiedzi udzieli nam Danka. Cytuj
dana2005 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zapewniam, ze ciasto wg mnie jest wysmienite, no i własnie z tą masą bakaliową. Od kiedy otrzamałam ten przepis od Gosi, piekę go na każde swięta i nie tylko. Można spokojnie piec go na święta, napewno wyjdzie. Ja podaję przepisy tylko wypróbowane. Kidyś piekłam podobny ale z warswą jabłek prazonych, zamiast masy bakaliowej i polany polewą czekoladową. Tez był dobry. Co do gotowej masy makowej, to ja jeszcze nigdy z niej tego ciasta nie piekłam, ale myślę, że można wypróbować. Tak jak to piszecie, napewno bez dodatku cukru, ale nie pamiętam ile maku wychodzi po sparzeniu i skręceniu. Teraz jak będę piekła to zwróce na to uwagę. Serdecznie pozdrawiam Cytuj
Gość kola Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Bardzo proszę podaj wielkość blachy w jakiej należy upiec to ciasto aby nie było za niskie lub zbyt wysokie. Pozdrawiam Cytuj
dana2005 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Piekę to ciasto zwykle w blaszce o wym. 24 x 41 Cytuj
Gość Zofinka Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 a co z ta masą bakaliową ??? gdzie ona??? Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 tutaj :-D ... Masa bakaliowa: 1 kostka Kasi – z innej nie wychodzi 0,75 szkl. cukru, 10 dag migdałów posiekanych, 10 dag orzechów włoskich posiekanych, 10 dag rodzynek W/w składniki smażyć na wolnym ogniu ok. 20 min. Margaryna musi się wchłonąć. Pilnować, bo łatwo się przypala- wtedy nie jest takie smaczne. Ciasto po upieczeniu odwrócić (biszkopt ma być spodem). Gorącą masę wyłożyć na mak. Cytuj
Gość Moni-51 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 :-D kupilam 2 puszki masy bakaliowej.ten przepis mi sie podoba,tylko nie wiem jak przygotowac gotowa masE.Kto mi pomoze? Cytuj
dana2005 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 :-D kupilam 2 puszki masy bakaliowej.ten przepis mi sie podoba,tylko nie wiem jak przygotowac gotowa masE.Kto mi pomoze? To jest dość drogie ciasto i dlatego piekę struclę makową. Po spazrzeniu 20 dag maku i skręceniu wychodzi ok. 2 szk. i chyba tyle powinnaś wziąść. Cytuj
dana2005 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 czekam z niecierpliwością o opinię, a przy okazji wszystkim formułowiczom życzę w 2007 roku wszystkiego najlepszgo. Jak widzę dużo Was czytało ten przepis a nikt go nie ocenił. Chcę jeszcze dodać, iż był to przepis skrzętnie przeze mnie strzeżony. Cytuj
Gość Zofinka Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Nie zeozumiałaś mnie, ja pytam co się z tą masę bakaliową robi - do maku się dodaje? na Blachę? Mało rozgarnięta pewnie jestem? przepraszam. Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ciasto należy przygotować w następującej kolejności: :lol: na wyłożoną pergaminem prostokątną formę należy wyłożyć masę makową; :lol: na (surową - nie pieczoną) masę makową należy wyłożyć masę biszkoptową - następnie całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Upiec, ostudzić, a następnie odwrócić (biszkopt ma być na dole, a mak na górze); :D do małego garnka należy wsypać rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i migdały, następnie wsypać cukier i dodać margarynę Kasię, całość smażyć na małym ogniu (tak jak napisała dana2005, ok 20 minut), następnie gorącą masę bakaliową wyłożyć na upieczone, ostudzone i odwrócone już ciasto (na masę makową). Zofinka, nie masz za co przepraszać, bo to tutaj jesteśmy, aby sobie nawzajem pomagać :lol: Mam nadzieje, że teraz Ci pomogłam. Powodzenia :D Cytuj
dana2005 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 dzięki Dorotko za bardzo szczegółowe wyjaśnienie, myślę, że teraz Zofinka już wie jak to ciasto zrobić. Serdecznie pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.